Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Včeraj je bilo zadnje "večje" obiranje to pomeni da sem jih nabral cca 2 kg, pa še kake 1/3 kile je šlo po grlu,m ker ne znam žvižgat, ko jih nabiram. Malo je še ostalo za sproti
Mehkih je bilo zopet zelo malo napram prejšnim letom, je bilo pa ogromno mušic, ki so letale okoli moje glave, tako da sklepam, da sem se prav odločil, ko sem močneje poredčil in s tem skrajšal čas zorenja.
Skupni pridelek je bil tako nekj več kot 2 kg na grm, kar ni neka posebna količina za grme, ki so veliki od 1,4 - 2m, starosti 8 let in več.
V preteklosti - do kake 3 leta nazaj, ko je začel suzuki svoj pohod, se jih nabral še enkrat toliko. Ampak glede na to, da je bila kvaliteta zaradi manj polodov boljša -bolj poln okus in večji plodovi, sem zadovoljen s pridelkom._________________lp
Mehkih je bilo zopet zelo malo napram prejšnim letom, je bilo pa ogromno mušic, ki so letale okoli moje glave, tako da sklepam, da sem se prav odločil, ko sem močneje poredčil in s tem skrajšal čas zorenja.
Skupni pridelek je bil tako nekj več kot 2 kg na grm, kar ni neka posebna količina za grme, ki so veliki od 1,4 - 2m, starosti 8 let in več.
V preteklosti - do kake 3 leta nazaj, ko je začel suzuki svoj pohod, se jih nabral še enkrat toliko. Ampak glede na to, da je bila kvaliteta zaradi manj polodov boljša -bolj poln okus in večji plodovi, sem zadovoljen s pridelkom._________________lp
Ferdo, hvala lepa - Liberty prav of Fajntima že imam, vendar je bila kupljena "na pamet" (bila je ravno priložnost), nisem gledal podatkov. Serija je bila sajena prek zime, žal se jih je nekaj posušilo, kar je ostalo, pa ima zelo dobre plodove po vseh kriterijih.
Če so pripravljene zoreti zlagoma skozi avgust, je to dobra rešitev. Tako bi potem pri nas prevladovala Ozarkblue in Liberty, kar je po doslej videnem neprimerno boljše kot kamen v hrbet.
Če so pripravljene zoreti zlagoma skozi avgust, je to dobra rešitev. Tako bi potem pri nas prevladovala Ozarkblue in Liberty, kar je po doslej videnem neprimerno boljše kot kamen v hrbet.
mravlja je napisal/a: | ||||
Spomladi sem nekaj gledal za posodami, pa najdem namenske ... https://bamaplast.it/public/allegati/Brochuremirtillo_ITA_20201028155333.pdf ... lonce po 35 litrov, kar naj bi bilo za vzgojo ameriške borovnice dovolj. Se lahko uporablja sadilne vreče za dalj časa, za večje grme? Kako se obnese? |
Pred sadilnimi vrečami sem jih imel v 50 L črnih loncih, z dodatno navrtanimi luknjami za odtekanje vode.
Poleti je bila kar kriza, ker se je substrat pregreval in so bili grmički vidno utrujeni, temu primerni pa tudi plodovi.
Zdaj, z vrečami, teh problemov nimam.
Kar se tiče večjih in starejših sadik v vrečah, Duke, Berkley, Ozark Blue... vse stare cca. 8 let, čisto lepo delajo.
mravlja je napisal/a: |
robi14, kako pa ravnaš preko zime - jih prezimiš zunaj in jih umakneš samo v primeru pozne pomladne pozebe, tako kot si zapisal? In če se spomnim pepetovega odgovora, ne morem mimo vprašanja: za koliko časa jih upaš pustiti same, brez oskrbe? Saj, večje vreče - dalj časa... |
Letos sem jih prvič umaknil zaradi pozebe. Pozimi lepo čakajo na svojih mestih.
Kakšen teden dni lepo zdržijo, je pa res, da je potrebno šoto zelo namočiti.