Stran 128 od 158

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 8:57 pm
Napisal/-a mfranc
Plamenka, če mi bo uspelo prezimiti Jalapeno TAM, bom spomladi dvojni grm razdelil, ker bom k enemu TAM v lonec dodal domači od Kalije.

Eden bo šel od doma, je pa TAM pravi damski Jalapeno Wink , s skovili pod 5000 in če te zanima povej.


Sem pa pred uro vlončil še vrtni Ring of Fire, mogoče bo, odvisno od temperature seveda, dozorelo še nekaj papričic.

Letos mi gre res za nohte, poskušam raztegniti sezono še do decembra, pa bo težka Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes .

LP_________________mfranc

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 9:01 pm
Napisal/-a Plamenka
MFranc, Jalapeno TAM bi me zanima, ga bom primerjala s tem iz Kalije, ki ga imam vsako leto.

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 9:33 pm
Napisal/-a mfranc
Plamenka, zmejnjenu Laughing , drži pesti za uspeh Wink .

LP_________________mfranc

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 9:37 pm
Napisal/-a Plamenka
Držim. Razz

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 10:06 pm
Napisal/-a bobolino
Franc, Mucho Nacho in Roma Jalapeno si že sprobal? Našla sem TAM, M, Early, Purple, pa še par njih, pa bi res rada vedela, a so res take razlike, da bi se splačalo gojiti več njihovih sort in odvzemati prostor drugim. Predvsem si želimo čimveč različnih variacij za polnjenje in grilanje z 'žensko' ostrino._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 10:33 pm
Napisal/-a Zelenc
Mene pa za 2015 zanima bolivijska mavrica. Ima kdo kaj izkušenj glede te sorte? Je primerna za gojenje v stanovanju in na balkonu v teglcih?

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 10:52 pm
Napisal/-a bobolino
Jaz sem to sorto sicer imela zunaj, a je sedaj v loncu in pripravljen za prenesti noter. Tega bom imela na okenski polici v jedilnici, torej bo eksperimentalno prezimoval na toplem._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 11:23 pm
Napisal/-a mfranc
bobolino je napisal/a:
Franc, Mucho Nacho in Roma Jalapeno si že sprobal? Našla sem TAM, M, Early, Purple, pa še par njih, pa bi res rada vedela, a so res take razlike, da bi se splačalo gojiti več njihovih sort in odvzemati prostor drugim. Predvsem si želimo čimveč različnih variacij za polnjenje in grilanje z 'žensko' ostrino.


Bobolino, tudi Mucho Nacho že nekaj časa ogledujem, in sem kar precej o njem slišal; naj bi pa bil med bolj pekočimi.

Pa pogledam recimo na Dave's Garden, kjer dostikrat pogledam ocene posameznih vrtnin http://davesgarden.com/guides/pf/go/82840/#b

in mi samo trije povedo:

- da dobro rodi, ampak nič ne peče Rolling Eyes

- da je med najbolj odpornimi na mraz! (tole bi pomenilo tudi, da je odporen na bolezni - vsekakor zanimivo!)
da je čisto v redu jalapeno, zelo roden, veliki in pekoči čiliji.

- da ima veliko plodove, 10 cm Shocked , je malo bolj pekoč kot drugi jalapeni, in je kar pozen, 72 dni ...

Vidiš, plusi in minusi Laughing in ja, mi je zanimiv.

LP_________________mfranc

Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 11:58 pm
Napisal/-a metuljc
figula je napisal/a:
mfranc je napisal/a:

Hm, zanimivo, torej zelenih alg se ne uporablja ...

LP


Jaz mislim, da je tudi tukaj upoštevana ekonomija nabiranja in izkoriščanja in ne neuporabnost zelenih alg.

Jaz bi pa prej glasovala za biokemijsko izkaznico (zanesljivo pa tudi zanjo). Zelene alge imajo enako kot rastline, torej nič posebnega, celuloza, klorofili, karoten, ksantofil, škrob. Rjave alge so tovrstno dosti bolj pestre, z alginskimi kislinami, manitolom,.....sestavinami celične stene, ki niso celuloza, pa seveda tudi to, da so lahko do 10, 15 m velike haloge, pravi podvodni gozdovi, ki ob osekah, ki dosežejo nekaj metrov, pogledajo na kopno.

Objavljeno: Po Okt 06, 2014 1:38 am
Napisal/-a mfranc
Jah, meni so po bežnem pogledu rjave alge laično prišle na misel zaradi izrednih količin in hitre rasti. Jih imenujejo tudi morski bambus.

LP_________________mfranc