Stran 128 od 206
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 5:10 pm
Napisal/-a Spiridon
Plamenka je napisal/a: |
Tako je. |
Požreti čilijev v vrednosti 30 gramov capsaicina (čistega) - ta film bi pa rad videl!
LP
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 5:14 pm
Napisal/-a Trocki
Po moje je mišljeno 30 mg.
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 5:26 pm
Napisal/-a Bicikel
Plamenka je napisal/a: |
...Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
Ta podatek je kar tako. Ali gre za svež ali posušen čili in seveda kakšne jakosti. Tako imamo eno merco in dve neznanki.
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 5:34 pm
Napisal/-a Plamenka
Bolj ko gledam, bolj se mi zdijo podatki pomanjkljivi. Kot jaz razumem, je pri 30g mišljen čili, ne vem pa ali v prahu ali svež, ne pa čisti kapsaicin.
Res pa včasih piše čili, včasih kapsaicin. Opisan je primer, da je 11 prostovoljcev dobivalo 1,4-4,2 mg izvlečka kapsaicina iz čilija in tu so dokazali, da nizki odmerki kapsaicina spodbujajo izločanje gastrina, prebavnega hormona, visoki pa zavirajo.
Naprej je pa omenjeno, da se večina študij vrti okoli 2,5 -3g zaužitega čilija na dan.
Pa še ta podatek, da imajo zelo pekoče sorte čilija 2-3% kapsaicina.
O tem, koliko čilija je še varno pojesti, da ni stranskih učinkov, ne piše nič, bi bilo pa dobro vedeti.
Če je koga zavedel moj odgovor MFrancu glede kapsaicina, sem pritrdila zato, ker so v nadaljevanju omenjeni tudi saponini v čiliju, ki delujejo protiglivično. To, kar sem prej opisala, pa povzroča kapsaicin.
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 7:19 pm
Napisal/-a Zelenc
Eh, poješ pač toliko, kolikor ti paše. Oziroma toliko, kot imaš na voljo...
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 8:52 pm
Napisal/-a mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Bolj ko gledam, bolj se mi zdijo podatki pomanjkljivi. Kot jaz razumem, je pri 30g mišljen čili, ne vem pa ali v prahu ali svež, ne pa čisti kapsaicin.
Pa še ta podatek, da imajo zelo pekoče sorte čilija 2-3% kapsaicina.
O tem, koliko čilija je še varno pojesti, da ni stranskih učinkov, ne piše nič, bi bilo pa dobro vedeti. |
Pravzaprav se iz tega zornega kota še nismo pogovarjali o čiliju.
Pa bi bilo res fino malo več vedeti tudi o ev. limitih.
Bo treba malo pobrskati splet.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 9:25 pm
Napisal/-a Spiridon
Jaz se kakšnega "predoziranja" prav nič ne bojim, ker sem preslab konzument capsaicina. Čeprav čilije v takšni ali drugačni obliki
(sveže, vložene, grobo mlete, fino mlete, v medu itd.) uživam vsakodnevno, da sedaj kakšnih težav z zdravjem ali počutjem še nisem zaznal.
Razen nekoliko pospešene prebave seveda.
Ljudje smo pač različni, naši organizmi in presnova se razlikujejo od osebe do osebe, zato mi neko določanje še varnih limitov deluje... Ne vem no...
LP
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 9:30 pm
Napisal/-a Plamenka
mfranc je napisal/a: |
Pravzaprav se iz tega zornega kota še nismo pogovarjali o čiliju. Pa bi bilo res fino malo več vedeti tudi o ev. limitih.
Bo treba malo pobrskati splet.
LP |
Se strinjam. Tudi če človek misli, da dobro prenaša neko določeno živilo, se težave lahko pokažejo kasneje, čez leta. Upam, da najdemo kakšno informacijo, čeprav zase mislim, da jih ne uživam preveč.
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 11:03 pm
Napisal/-a Syringa
mfranc je napisal/a: |
Syringa je napisal/a: | Moji lani so bili ravno taki. Kupljeni kot Guajillo |
Tole se sliši spodbudno!
Če nisem preveč firbčen, kaj vse ste počeli s to sorto?
LP |
Sem imela samo ene tri sadike, večina je končala tako ali drugače polnjenih, nekaj na žaru, nekaj kot relleno čiliji, konec sezone pa je preostanek romal v tako ali drugačno predelavo. Prijetni so bili, letos so na pavzi, ker testiram dve sorti poblano čilijev, ampak mislim, da bodod drugo leto spet in.
Objavljeno: Sr Jul 08, 2015 11:52 pm
Napisal/-a pajo
Majro letos jih imam kar nekaj na zalogi, ki jih bom previdno grizel!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.