Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Letos poleti sem prav to gnojilo (25 kg vreče, Orto Frutta - Adriatica) prvič videl tudi v kranjski Kalii (na Zlatem polju).
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

muha je napisal/a:
Robi14: par prispevkov nazaj ti je ferdo36 takole odgovoril:

ferdo36 je napisal/a:
Z NPK se gnoji ko odpade večino listja in preden zemlja zmrzne. Če kdo potrebuje specialni NPK ga lahko dobi pri nas!

Ooo, super! Sem cisto spregledal!
Kaj bi mi brez našega Ferda!
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Letos sem opazil, da večino mojih borovnic muči kloroza listov in sem se namenil zakisati zemljo z žveplom. Mogoče kdo ve koliko žvepla lahko dodam, da ne bo preveč (sadike so v loncih premera 60-80cm)?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Žvepla ne smeš dodajati na pamet. Vedeti moraš pH zemlje in potem dodati po potrebi. Poišči po am. straneh. Običajno pa je dovolj, da vsako leto gnojiš 3x
z amonsulfatom, vsakokrat po 8 dag._________________Narava vse povrne!
Nazadnje urejal/a ferdo36 13 Nov 2021 09:40; skupaj popravljeno 1 krat
ferdo36

Dragi borovničarji!
Če še niste tretirali z bakrom (cuprablau 1-2%) je sedaj čas, da zatirate monilijo, botritis, antraknozo, alternarijo itd. Temperatura naj ne bo pod 5 st C.
Čebele pa so že v mirovanju tako, da ni treba čakati noči.
Lp. Ferdo36_________________Narava vse povrne!
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ferdo, hvala za opomnik.
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

ferdo36 je napisal/a:
V jeseni, po odpadanju listov, steblo odreži na 20 cm in naslednje leto bo
odgnalo več vej.

To je misljeno da vse odrezem in ostane 20 cm štrcl brez vej.. Zdaj je lih cajt za to?
ferdo36

Čas je zdaj pa do marca, v času mirovanja rastline._________________Narava vse povrne!
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pozdravljeni,
ali se še lahko gnoji z NPK pred začetkom rasti. Mogoče mi uspe še s kakšno odjugo...
Ferdo, jeseni nikakor nisem utegnil priti mimo, ali imaš še mogoče kaj NPK?
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Na prvi strani te teme piše, citiram:

Gnojenje:

Gnojenje z NPK - jeseni (po odpadanju listov) NPK 10 dag=1 pest, najkasneje do 15. marca.

Gnojenje Amonsulfat (spomladi 3x, na vsakih 14 dni, priblizno od 15.4 do 15.5.)AS pa 3x8 dag=šibka pest.

!!!Ne pretiravaj z gnojenjem!!!_________________NM
Odgovori