Stran 129 od 148
Objavljeno: So Avg 09, 2014 9:36 am
Napisal/-a muha
Irenca, čestitam, da ti jih je uspelo ohraniti. Tudi po mojih izkušnjah je taka strehica, kot jo imaš ti, v letošnjih razmerah najboljša. Fino je tudi , če na vsaki strani gleda pol metra čez paradižnik, da delno ščiti tudi od dežja z vetrom.
Objavljeno: So Avg 09, 2014 12:34 pm
Napisal/-a MARIJAV
Irenca, super, je užitek kajne? Tako deževnega poletja, pa verjemite, se grem skoraj stavit, vsaj 20 let ne bomo več videli.
Če pozabim na zelo neugodne pogoje za paradižnik , bi temu poletju dala desetko, tako dobro sem se počutila. In niti enkrat nisem prižgala klime. _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: So Avg 09, 2014 12:41 pm
Napisal/-a MARIJAV
Ob jutranji kavici sem pospravila prva letošnja fermentirana in suha semena:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: So Avg 09, 2014 1:34 pm
Napisal/-a muha
To pa je bilo dela - ločevanje, fermentiranje, sušenje, shranjevanje, pisanje. Bravo! Od tolikih bi se meni čisto .
Objavljeno: So Avg 09, 2014 1:57 pm
Napisal/-a Plamenka
Zato jaz ne gojim več 90 sort, kot sem jih, ampak jih že 2. leto manjšam. Pa se vseeno ne rešim stalnega fermentiranja čez poletje. Od čez 40 sort semena imam že posušena in v vrečkah, 5 se jih suši, 3 sem dala še fermentirat, pa mislim, da bo treba še kaj fermentirat.
Mimogrede, Bobolino, kaj meniš o Sweet Ozark Orange? Meni zgeda obetaven, zunaj mi je zrasel precej visoko, plodova sta bila velika, okusa pa letos ne morem soditi, ker sem plodova najbrž utrgala prekmalu, saj je eden imel že plesen. Glede rodnosti tudi ne vem, ker sem letos povsod rezala stran, kar je bilo obolelega.
Ob temperaturah tega poletja sem se tudi jaz dobro počutila, Ivčk so pa najbrž letos sploh prišle prav, čeprav na škodo paradižnikov, tiste 30+ bi letos bile veliko bolj naporne.
Objavljeno: So Avg 09, 2014 2:19 pm
Napisal/-a Irenca
Vau, MarijaV, prav lep prizor To je bila pa kar dolga kavica
Sicer so mi pa všeč tvoje ideje, kako označuješ paradižnike, kako jih popakiraš - kar malo kopiram in še bom kopirala
Pa tisto idejo o fermentiranju in sušenju v jogurtovih lončkih sem tudi ukradla Se ne spomnim več, kdo je pisal o tem...
Lani sem to delala na krožničkih in v kozarcih - je bilo vse veliko bolj nastlano gor na omari, pa še več dela z označevanjem je bilo lepljenje listkov s selotejpom na krožničke... zdaj imam napisano z alkoholcem in je super
Koliko časa jih pa sušite - fermentirana semena mislim? Jaz imam nekatere že skoraj cel mesec na sušenju, pa razmišljam, da bi jih verjetno že lahko pospravila, kajne?
Objavljeno: So Avg 09, 2014 3:44 pm
Napisal/-a MARIJAV
Sušenje na steni v istem lončku kot je potekala fermetacija je moja pogruntacija , vendar uporabljam tiste piknik lončke, ki imajo malo rebrasto steno, da seme ob sušenju ne zdrsne dol v dno lončka, kjer se naberejo kapljice, če seme ne odcediš dovolj. Seme je po kakih 2 tednih suho, če ga sušiš v stanovanju.
Jaz suhega s stene lončka stresem na krožnik, kjer ga s prsti razmanem, nato ga pospravim v napisano vrečko.
Isti napisan lonček potem spomladi uporabim še za setev iste sorte, potem lončke zavržem in za ponovno fermentacijo porabim nove.
Takole pa se sušijo oprana semena po fermentaciji z žličko nanešena na steno lončka:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: So Avg 09, 2014 4:03 pm
Napisal/-a figula
MARIJAV, čestitke, tole pa je pogled na odlično organizirano delo, bravo!
Objavljeno: So Avg 09, 2014 4:05 pm
Napisal/-a MARIJAV
Lončke treh barv sem enkrat v Eurospinu kupila v neki akciji prav smešno poceni. Spomladi sem vanje celo napikirala 3 sorte melancanov - ja, vsestransko so uporabni._________________Živeti na podeželju je najlepše!