Stran 129 od 206
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 1:55 pm
Napisal/-a Urb
Plamenka je napisal/a: |
V roke mi je prišla knjiga Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb (Lončar, Topolovec, Kočevar Fetah, Bačac). V njej je poleg ostalih začimb opisan tudi čili, njegovi zdravilni učinki, omenjeno pa je tudi, da se z redno uporabo čilija sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč.
Piše, da v zmernih količinah čili pomaga pri ranah na želodcu in dvanajstniku in da ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo alkohol, Aspirin, preveč želodčne kisline. Pri uživanju večjih količin pa lahko poškoduje prebavila in ovira resorbcijo hranil v kri.
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več.
Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini.
Pred delom s čilijem se priporoča rokavice ali pa si roke namažemo z oljem.
To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
Mogoča bi bila nova tema za te vsebine preglednejša.
Relevantni citati (lahko tudi PDF če je želja):
Y.-J. Surh, S.S. Lee, Capsaicin in hot chili pepper: Carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?, Food and Chemical Toxicology, Volume 34, Issue 3, March 1996, Pages 313-316, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0278691595001085
Andy Dray, Neuropharmacological mechanisms of capsaicin and related substances, Biochemical Pharmacology, Volume 44, Issue 4, 18 August 1992, Pages 611-615, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000629529290393W
Tracy Snyman, Michael J. Stewart, Vanessa Steenkamp, A fatal case of pepper poisoning, Forensic Science International, Volume 124, Issue 1, 15 December 2001, Pages 43-46, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0379073801005710_________________Tudi po slabi žetvi je treba sejati.
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 8:46 pm
Napisal/-a mfranc
Urb je napisal/a: |
Mogoča bi bila nova tema za te vsebine preglednejša.
Relevantni citati (lahko tudi PDF če je želja): Y.-J. Surh, S.S. Lee, Capsaicin in hot chili pepper: Carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?, Food and Chemical Toxicology, Volume 34, Issue 3, March 1996, Pages 313-316, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0278691595001085
Andy Dray, Neuropharmacological mechanisms of capsaicin and related substances, Biochemical Pharmacology, Volume 44, Issue 4, 18 August 1992, Pages 611-615, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000629529290393W
Tracy Snyman, Michael J. Stewart, Vanessa Steenkamp, A fatal case of pepper poisoning, Forensic Science International, Volume 124, Issue 1, 15 December 2001, Pages 43-46, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0379073801005710 |
Sem tudi razmišljal, da se odpre nova tema? Šefinje, Plamenka?
Ja, in sem tudi že opazil debato ali čili zdravi/preprečuje raka (na debelem črevu) ali ga povzroča ....
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 9:11 pm
Napisal/-a mfranc
Syringa je napisal/a: |
Moji lani so bili ravno taki. Kupljeni kot Guajillo |
mfranc je napisal/a: |
Sem pozabil omeniti; pri tej NN sorti (Guajillo?) plodovi v začetku rastejo navzgor, nekako kot pri "okrasnih" čilijih. Nekje pred končno velikostjo pa se počasi obesijo navzdol. |
Syringa, bi tak razvoj plodov bil značilen za Guajillo?
Syringa je napisal/a: |
Sem imela samo ene tri sadike, večina je končala tako ali drugače polnjenih, nekaj na žaru, nekaj kot relleno čiliji, konec sezone pa je preostanek romal v tako ali drugačno predelavo. Prijetni so bili, letos so na pavzi, ker testiram dve sorti poblano čilijev, ampak mislim, da bodod drugo leto spet in. |
Kaj pa še testirate?
V mehiški kuhinji smo še totalni začetniki, z ev. Guajillo čilijem pa bomo tudi probali več variant, med drugim ga bom dimil.
Začeli pa bomo z Ancho Grande (Poblano); v dnevu, dveh, pridejo na vrsto domače, sladke babure. Se bojo klasično filale, zraven bom "potaknil" Ancho Grande, ki je že zrel za uporabo.
Nekako je treba začeti .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 10:38 pm
Napisal/-a Plamenka
mfranc je napisal/a: |
Sem tudi razmišljal, da se odpre nova tema? Šefinje, Plamenka?
Ja, in sem tudi že opazil debato ali čili zdravi/preprečuje raka (na debelem črevu) ali ga povzroča ....
LP |
Tudi jaz sem razmišljala o tem. Bom odprla in skopirala, kar je bilo dosedaj napisano.
Kje pa je bila debata ali čili zdravi ali preprečuje raka na debelem črevesju?
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 10:57 pm
Napisal/-a Plamenka
Tule lahko zdaj nadaljujemo debato o koristnih in škodljivih učinkih čilija:
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-77199.html#77199
Objavljeno: Pe Jul 10, 2015 12:49 am
Napisal/-a Spiridon
Pismo, mačka mi hodi zganjat kraval v rastlinjak! Tri čilije mi je že prevrnila! Nujno bom moral nekaj ukreniti, da nemarnici onemogočim
njeno nečedno početje.
LP
Objavljeno: Pe Jul 10, 2015 8:40 am
Napisal/-a pajo
Ni problema Kupi zadevo za odganjanje mačkov. Dobiš povsod - Merkur, Bauhaus... 100% pomaga. Lahko naštimaš oziroma obesiš kot kuglice dobesedno na vhod ali pa elektronsko , ki ima zelo moteč signal , ki mačka na daleč odžene._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Pe Jul 10, 2015 11:22 am
Napisal/-a JANEZ L
Takle imamo v plastenjaku...
...takole pa v loncih... ene v loncih nekaj zvija, dočim v plastenjaku se bohotijo na polno.
_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Objavljeno: Pe Jul 10, 2015 12:36 pm
Napisal/-a Ivčk
Janez,zelo so lepi!
Pri meni pa je ravno obratno, v loncih čudoviti in polni cvetov in plodov, v rastlinjaku pa manjši in komaj popke nastavljajo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A