Stran 130 od 158
Objavljeno: Po Okt 13, 2014 2:09 pm
Napisal/-a pajo
mfranc je napisal/a: |
Pajo, tebi v rastlinjaku verjetno delajo še 300/uro .
LP |
Še sam ne vem kam z njimi pa mi je hudiman začel na polno cveteti. Sicer ne vsi ampak nekaj pa le. Da je še večja gužva._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Po Okt 13, 2014 2:29 pm
Napisal/-a Bicikel
Pajo, kakšne obetavne in ne prevelike rastline bi jaz dal v tegelce in potem kasneje odvisno od vremena nekam v hišo. Ostalo bi poradiral in naselil zimsko solato in radič, da ne bo prepozno. Poseješ lahko tudi še motovilec. Moje mnenje....
Objavljeno: Po Okt 13, 2014 6:13 pm
Napisal/-a pajo
Bicikel je napisal/a: |
Pajo, kakšne obetavne in ne prevelike rastline bi jaz dal v tegelce in potem kasneje odvisno od vremena nekam v hišo. Ostalo bi poradiral in naselil zimsko solato in radič, da ne bo prepozno. Poseješ lahko tudi še motovilec. Moje mnenje.... |
Imaš prav. Sedaj mi z neko drugo zadevo čisto zmanjka časa za vse._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Po Okt 13, 2014 8:49 pm
Napisal/-a Spiridon
Konec tedna sem se malo potepal po Balkanu...
Med ostalim sem obiskal tudi Donjo Lakošnico pri Leskovcu v jugovzhodni Srbiji, ki ji Leskovčani zaradi paprike pravijo kar Crveno selo:
Pri teh dveh "gospodičnah", katerima se malce poznajo leta, sem končno našel svojo dolgo iskano "Makedonsko resasto" papriko:
Paprikici se zdaj že sušita za mletje, semena pa sem seveda shranil.
Konici jima manjkata, ker sem moral takoj na kraju samem preveriti, če sta ploda pekoča kot se spodobi (sem pač Nejeverni Tomaž!), a mi je bilo kar hitro malo žal. Res pečeta kot sam hudič tako, da mi je kakšnih petnajst minut pošteno "gorelo" v ustih.
Je pa zanimivo, da si Lakošničani to sorto lastijo kot svojo avtohtono, imenovano "Vezenka", "Ljuta reckasta" ali "Puckavka", dodajajo pa jo v domači ajvar in v začimbni ajvar (podoben našim čili omakicam) ki ju nato prodajajo na tržnicah širom Srbije.
Nisem opazil, da bi se kaj obremenjevali s skovili ali s skrižanostjo. Za "Vezenko" so mi enostavno povedali, da "može biti blaga, ljutkasta, ljuta ili mnooogo ljuta". Jaz sem seveda iskal to slednjo in ko sem jih tako po vrsti poskušal, so me gledali, kot da sem prišel z Marsa, ter zmajevali z glavami "Neki ludi Slovenac..."
LP
Objavljeno: Po Okt 13, 2014 9:22 pm
Napisal/-a bobolino
Joj, kako ti zavidam ta izlet in raznorazne degustacije! Semena pa le shrani, bo dolga vrsta zanje. Če smem, bi se postavila v to vrsto. Pa še vprašanje, so te progaste paprike debelostenske?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Po Okt 13, 2014 10:08 pm
Napisal/-a pajo
bobolino je napisal/a: |
Joj, kako ti zavidam ta izlet in raznorazne degustacije! Semena pa le shrani, bo dolga vrsta zanje. Če smem, bi se postavila v to vrsto. Pa še vprašanje, so te progaste paprike debelostenske? |
Tako seme še imam če koga zanima. Samo je navadna sladka paprika ne po moji krivdi. Bi pa RAD PEKOČA ČE JE MOŽNO._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: To Okt 14, 2014 1:12 am
Napisal/-a Spiridon
pajo je napisal/a: |
Tako seme še imam če koga zanima. Samo je navadna sladka paprika ne po moji krivdi. Bi pa RAD PEKOČA ČE JE MOŽNO. |
Hja, Pajo, saj na nepekoče sem tudi jaz najprej "nabasal" na tržnici v Leskovcu.
Šel sem do prvega, ki je imel "Vezenke", ga vprašal, če so pekoče in če smem poizkusiti... Nakar on: "Slobodno ćovjeće, ljute su, probaj koju god želiš."
Vzel sem prvo, ki se mi je zdela najbolj zrela, odgriznil kak centimeter konice, vendar je bila kot one vaše... navadna sladka paprika, niti malo ostra. Odgriznil sem polovico, s semeni vred pa še vedno ni bilo nič. Prodajalec , ki me je ves čas prav pisano opazoval, mi je ponudil drugo: "Probaj ovu, sigurno je ljuta", vendar je bil rezultat skoraj isti kot pri prvi, le v zgornjem delu je bilo čutiti čisto rahlo pikantnost. Rekel sem mu, da so te, ki jih prodaja, sladke in da naj še sam poizkusi pa je le zakrilil z rokami: "A ne, ja ove ne bih jeo, nit´ da mi platiš za to!"
Ko sem ga vprašal, koliko dolgujem za papriki, ki sem ju pojedel, je sledilo novo presenečenje (vsaj zame): "Ćovjeće pa u Srbiji si, tu se dve - tri paprike ne naplaćaju!"
Tudi pri ostalih prodajalcih na tržnici je bil podoben rezultat in šele "na selu" v Donji Lakošnici sem potem končno našel pravo "robo"...
Semen iz dveh "pravih Vezenk" sicer nimam ravno v izobilju, vendar bi se kljub temu nekaj le našlo za oddajo.
Zainteresirani, naj se mi javijo na ZS.
LP
Objavljeno: To Okt 14, 2014 7:13 am
Napisal/-a Melona
Spiridon, misliš, da je to to, kar se pojavlja tudi z imenom makedonski šivani?
Objavljeno: To Okt 14, 2014 4:43 pm
Napisal/-a Spiridon
Melona je napisal/a: |
Spiridon, misliš, da je to to, kar se pojavlja tudi z imenom makedonski šivani? |
Tega pa ne bi vedel. Čisto možno je, da gre za isto sorto a z drugačnim lokalnim imenom, ali pa je ime "Vezena piperka" poslovenjeno v "šivani čiliji".
Preverjal sem na medmrežju in ugotovil, da poimenovanje "makedonski šivani čiliji" uporablja le @davidgringa na Gartlcu.
LP
Objavljeno: Sr Okt 15, 2014 1:35 pm
Napisal/-a voda
Spiridon živio. "pa kud baš samo dve papričice, pored onoliko crveno-ljutih kečki". tako daleč si končno našel pravo robo a prineseš samo dva vzorca. "pa boga jest ovo neki ludi Slovenac". lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)