Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Medonosna čebela - Apis mellifera

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

To je groba številka panjev za površino, ki je polna kakšne dobro medonosne rastline (ajde etc) - iz literature.

Po mojem opazovanju je glavinec zelo dobro obiskan (tudi pogosto prek dneva, ne tako ozko okno kot ajda) in če lahko sklepamo, da je to zato, ker tako dobro medi, potem upam to oceno čez prst vzeti kot uporabno.

Vsekakor pa je glavno sporočilo to, da karkoli smo za čebele naredili s tem, ko smo uredili nekaj ranga X krat 10 ali 100 m2, je bolj posladek kot pomemben prispevek k uspehu. Čebele pobirajo z zelo velike površine ne zato, ker so tako radovedne, temveč ker toliko rabijo.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

crtj dobro si napisal, človek dobi neko predstavo, ker se sicer "zadovoljiš" ob pogledu na tistih nekaj cvetov s čebelami.
Ozkolistnega glavinca imam kar precej na travniku, tega pa je sigurno dober ha, če ne dva. Čebel je na njemu resnično veliko tudi ob največji vročini.
Zelo dober vir CP je tudi svetlin, ki v tem trenutku počasi odnehuje. Ko je bil na vrhuncu, je bilo čebel kar veliko na njemu in so bile dobesedno rumene od CP, kot bi se nemarno vlačile okrog kakšne rumene umazanije.
Enako izredno mamljiva je mačja nepeta, ki tekom vročine ne pojenja s cvetenjem.
Če bi slučajno kdo rabil kaj semena od nje (malce večje količine, recimo ranga 1dcl volumna ipd) lahko poskrbim in jo poberem.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Saj sporocilo je bilo razumljivo.

Mi je pa podatek vseeno zanimiv in se mi zdi uporaben. Za gozd in gozdne pase tudi obstajajo neke "norme"?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

juglans, daj prosim poberi seme.
Saj veš - v semenu je največ od največ Wink malo zate in malo zame Cool
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

crtj, o govoriš o plavici, se po moje motiš. Ali ne?
Je to, kar ti cveti po travnikih, kaj takega?
Ali gre res za plavico?
Nazadnje urejal/a metuljc 01 Avg 2017 19:45; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Mravlja, ja, obstajajo podatki o tem, kolikšna naj bi bila kapaciteta medičine (in cvetnega prahu) za določeno rastlino v času, ko je aktualna, na neki standardni površini.

Na podlagi tega potem rečeš "OK, ena družina pa bi v tem času tipično nabrala XX kg, da bo polna hiša, torej..." in primerno preračunaš in sklepaš.

Zdajle sem z glavo drugje in ne najdem na hitro primerov, lahko pa sam googlaš honey production per hectare ali hives per hectare ali to oboje per acre namesto hektara. Računaj, da lb per acre je nekje okvirno kot kg per ha (obe britanski enoti sta malo manj kot pol primerne metrične).
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Metuljc, centaurea pannonica, ozkolistni glavinec -- najverjetneje (ker Juglans omenja lila plavico in ker sam takšno rastlino tu pri meni tudi že en čas spremljam).

"Plavica" je tu v igri samo tolko, da sta s klasično njivsko plavico sorodnici (centaurea cyanus) podobno zgledata, slovensko ime pa je pač glavinec.

Zakaj pa mislim, da je pannonica in ne jacea:

- zaradi moje lokacije Smile
- ker sem prebral, da naj bi se jacea dobro počutila na relativno vlažnih rastiščih, kar tukaj zelo in na vso moč ne drži, sodeč po Juglansovih poročilih pa tudi pri njem ne.
Nazadnje urejal/a crtj 01 Avg 2017 19:49; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Se mi je zdelo, plavica je le, ne glede na barvo (okrasne so lahko bele, roza, škratne,...) le Centaaurea cyanus in nobena druga.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Juglans, ja, zelo me zanima seme nepete v opaznejših količinah Smile Hvala.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Crt hvala. Se bom znasel... (me je tema malo presenetila, o tem se nisem razmisljal)
Odgovori