Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Obrezovanje vrtnic - splošno

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala za informacijo, si bom pogledala.
nimam pojma

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

Lani sem posadila nekaj Petrovićevih vrtnic in jih ob saditvi porezala, kot mi je bilo naročeno.Grmički so kljub groznemu deževju in hladu zelo lepo uspevali in vsi tudi cveteli.
Zdaj sem pa nekje prebrala, da jih prvo leto ne obrezujemo, če smo jih porezali že ob saditvi.Pomeni to, da jih letos pustim pri miru?_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Janika

Odgovor Napisal/-a Janika »

Pozdravljeni, a ima kdo od vas izkušnje, oziroma zna svetovati kako, oziroma a bo uspelo presaditi 10 let staro vrtnico plezalko (Climbing rose) - Kordesovo Symphatie. Vrtnica ima pet približno 4 metre dolgih vej, ki so zdaj speljane kvišku na pergolo. Najstarejšo vejo bi kar odrezala, ker je že precej iztrošena. Ne morem si misliti kaj me čaka ko bom začela odkopavati korenine,...skratka lepo vas prosim, svetujte, bom hvaležna za nasvete._________________Janika
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Za gornja dva posta upam da odgovori Garden-ja, še posebej za presajanje, saj ima s tem veliko izkušenj.
Ja Melona HT je to, saj je sport od Peace. Če pa boš po svojem občutku upoštevala veličino grma, boš gotovo našla ravno pravo razmerje.
Veseli me, če boste res začeli naročevati tudi Roginove vrtnice._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

"Nimam pojma", lahko skrajsas kaksno vejo, ki je prevec pognala ali je nesorazmerna, lahko pa tudi pustis, odvisno je, za katero vrtnico gre. Jaz jih ob sajenju ne bi obrezovala.

Janika, tega dela se moras lotiti, ko bo vrtnica v popolnem mirovanju, torej cimprej. Najprej bos morala odkopati vrtnico in ji poskusati obdrzati cimvec korenin, posebej pomembna je srcna, tista mocna, ki gre navpicno navzdol. Pri presajanju se nekako drzimo pravila "toliko kot spodaj, tudi zgoraj" kar pomeni, da se ci korenine zelo obrezala bos morala tudi veje. Vseeno bi jaz plezalki veje neglede na kolicino korenin odrezala tako kot da bi bila mlada rastlina, torej na strclje. Ker ce se korenine dobro primejo, bo zelo hitro odgnala in se obnovila.
V tem primeru pac moras dati prednost temu, da se rastlina cimprej vraste. Veje ze bodo._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Kaj se zgodi, ko pri presajanju odtrgaš srčno korenino, in je ostalo samo malo stranskih? Bo vrtnica preživela?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Janika

Garden-ja, hvala, se popolnoma strinjam s tabo, tudi s tem, da bom skrajšala vse veje, na en meter, a bo dovolj ? Upam, da mi bo uspelo še ta teden._________________Janika
Janika

...ja najbrž bo še bolj prav na štrclje, kot paviš Garden-ja._________________Janika
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

bobolino je napisal/a:
Kaj se zgodi, ko pri presajanju odtrgaš srčno korenino, in je ostalo samo malo stranskih? Bo vrtnica preživela?

Lahko bo, lahko ne bo, tu ni nekega gotovega odgovora. Vec moznosti ima z dolgo srcno, lahko pa se tudi taka posusi in ne odzene vec. V vsakem primeru skrajsaj veje na strclje.
Moje so se menda Tanji vse prijele._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
nimam pojma

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

Garden-ja, hvala za odgovor, mislim da jih bom letos pustila kar pri miru, se mi zdi, da ni kakšne hude potrebe po krajšanju, lahko pa da se motim.Sicer pa podpis pove vse....._________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Odgovori