Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ribez (rdeči in črni) - Ribes rubrum, Ribes nigrum

Odgovori
R_Tadej-a

Odgovor Napisal/-a R_Tadej-a »

Pri nas smo imeli do sedaj Ribez neznane sorte. Nekaj smo dobili podtaknjencev, nekaj pa kupili v Lidlu.
Letošnjo jesen pa sem posadila ribez Rovada. Baje je zelo debel in zelo okusen. Ali je to res ?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ja, rovada je zelo OK. Se pa tudi na splošno rado zgodi pri rastlinah v splošno usmerjenih trgovinah, da nalepka na lončku ni tisto, kar v njem raste.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Uf, sem gledal po spletu pri slovenskih ponudnikih sadik za črni ribez Noiroma.
Našel sem ga v eni trgovini in hočejo za sadiko kar 19,50 EUR !?
Ne vem, no... to se mi zdi pa kar malo pretirano.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Če lahko še eno leto počakaš - meni se je polovica tistih potaknjencev prijela, to je 5 novih grmičkov, pa ko bodo prvič malo počiščeni, bodo spet na voljo.

Starejših grmov letos ne bom kaj dosti rezal, ker jih je lani ujel mraz in so malo šepavi. Vseeno vprašaj po ZS nekje čez 2-3 tedne, če te zanima.

Moje noirome in nimue so bile kupljene svojčas pri Rast Baznik, mogoče vprašaj, ali so kaj nadaljevali s tem - sorti sta bili v prodajnem programu mislim da samo eno sezono, morda pa so kaj obdržali zase in razmnožili.

(Mogoče lahko stvar tako vzameš - če kupiš po ceni, ki si jo navedel, je res skoraj 20 EUR, ampak teh 20 EUR je za tistih 10 grmov, ki jih boš čez 4-5 sezon imel iz tega Smile

Zanimivi ribezi so tudi tukaj: http://www.manfredhans.de/epages/63701025.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63701025/Categories/Pflanzen/Johannis_Stachelbeeren__Artverwandte ... vendar še nisem naročil od tega gospoda, tako da ne morem poročati o tem, ali je soliden (že en čas se oblizujem, nisem se pa še odločil Smile

... In pa poglej še sorto bona (podobna smer kot noiroma: zelo debele, posebej sladke in z manj izraženim črnoribeznim okusom).
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz sem dobil od crtj-a noirome, pa so se kar prijele!
Še enkrat hvala ,)_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

crtj je napisal/a:

... In pa poglej še sorto bona (podobna smer kot noiroma: zelo debele, posebej sladke in z manj izraženim črnoribeznim okusom).

Si s tem ribezom "Bona" mislil tole ?

http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/en/currant-plants-for-sale/bona-blackcurrant-shrub#.VrETR8fU79k

Je pa drugače tudi tale slovaška stran kar zanimiva.

Najlepša hvala za ponudbo. Ko se bo prevzemal Sluxx, te bom pobaral še za potaknjence. Wink
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ja, ta bona.... Čeprav tale stric ima kot kaže bolj male serije vsega, ker karkoli pogledam, piše razprodano, na voljo jeseni 2016.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Noiroma, nimue in josta solidno olistani, titania in rdeče/bele sorte še spijo. Kako pogrešam ribeze, kosmulje, maline...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pozor glede sorte bona:

Blackcurrant Final Report - Royal Horticultural Society

Ebony’ (syn. ‘Bona’)
Confirmed as a very early cultivar, cropping late June/early July; ripens some 10-14 days prior to ‘Ben Connan’.

** Bush tends to be spreading in habit and lacking in vigour. Needs careful managing and may require support. **

Fruit is large and bright in appearance. It has a very sweet taste, which makes it suitable for eating fresh. Cooked, however, fruit has little characteristic blackcurrant flavour.

Fresh fruit flavour is exceptional good, but light crops, spreading habit and disease susceptibility ruled it out for an award of AGM.

Torej slabe plati so:
- zelo zgodnja sorta (kar lahko pomeni večjo občutljivost na pozebe, op. crt)
- rada se razvesi in lahko potrebuje podporo
- rodnost ni ravno rekordna
- nekoliko bolj občutljiva za bolezni
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Fajntim ima nekaj dobre robe, sicer nima bone, ima pa stiri druge poljske sorte - tisen, tiben, ruben in gofert.

meni se zdi od tega zlasti zanimiv tiben (pa tudi ostala dva za njim, tisen ne toliko zaradi menda relativno majhnih jagodk):

http://www.inspection.gc.ca/english/plaveg/pbrpov/cropreport/bcur/app00003052e.shtml
Odgovori