Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tole pa je?

Odgovori
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Ja misliš včasih, da si že vse videl, pa naenkrat srečaš tako čudno žival, da sploh ne veš, če ni ki z drugega planeta. Sam sem pred kratkim se sprehajal. Traktorji so razrili poljsko pot. V teh velikih jarkih je stala voda. V jarku pa je bilo sicer vse mirno.Voda čista kot solza. A se mi zdelo,da nekaj se premika. Vidi vraga, kot nitka debela stvar je počasi plapolala v njej. Mislil sem,da je koreninica od kake rastline ki jo nosi voda. A kaj, ko je to bila luža, ki stoji pri miru. Torej se to more premikati samostojno. Potem sem mislil,da se premika kaj pa vem zaradi nekega vzgona toplote iz notranjosti ali slično. Nikakor,da bi mi bilo jasno, kaj je to. Nato sem celo opazil,da je ta zadeva na koncu svojega 12 cm dolgega trupa in debelega cca 2 mm kot bucika veliko belo glavo(ali kako naj se temu sploh reče). Z enim delom je bila zarita v blato. In zgledalo je res, kot da je koreninica. Po lpa se mi je zdelo bolj, kot da je neka traktulja, ki sili v zemljo in zaradi trde podlage ne uspe prebiti v zemljo. Zato se zvijala in poskusila priti globlje. Nisem je upal izvleči,sigurno bi jo strgal na pol. Zato sem se jo odločil izkopati. V zemlji je je bilo še dodatno kake 3 cm. se pravi 15 cm dolga zadeva debeline 2mm z belim koncem le na eni strani....Zvijalo mi se potem to na roki kot kača. Nato sem jo odvrgel v bližnji potok, saj je prej živelo to bitje v mlakuži na cesti, ki se čez čas itak posuši. Le kaj bi bilo to: https://mojalbum.com/reider/zivali/foto/50001697

https://mojalbum.com/reider/zivali/neznana-zival-9-2020/50001698
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za tole živalico smo ugotovili, da je nitkar, Živa nit, Paragordius tricuspidatus
Žlehtnoba je napisal/a:
Tole je pa poslal moj sodelavec z naslednjim pripisom:

"A kdo ve, kaj bi bila tale žival, tanka kot lasek in ko se še ni zvila, je bilo vidno, da je na obeh koncih kak centimeter bele barve?"

Kar malo srhljivo deluje - majhna, a obenem dolga kot ponedeljek... Surprised

Meni se zdi enaka tvoji. Več: glej stran 7.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zadnji teden tu pri nas opažam neke nove insekte, vsaj doslej jih nikoli nisem zaznala. Izgledajo in letajo kot snežinke ali pepel v vetru. Bele. Če jo ujameš v roki pustijo samo mastno sled, nič drugega, nikakršnih za muhe in mušice običajnih ostankov.

Slikati jih ne morem. Če jo zagrabim, se praktično "stopi", za fotografijo v letu pa nimam ustreznega aparata.

Se komu sanja, kaj bi to bilo?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Sanja se mi ne, kaj bito bilo. Sem jih pa ravno danes opazovala na vrtu, ko sem spodrezavala odcvetele koreopsise, pa na dvorišču, tlakovanem, so res delovale kot snežinke._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Milimeter do dva velik bel flekec?

To je ena sesajoča zadeva, ki ima zelo rada ribez (in še kaj).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

crtj je napisal/a:
Milimeter do dva velik bel flekec?
.
Velikost in barva ustrezata, le da ne vidim, od kje vzletajo in kam sedajo. Opazim jih samo med letom.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Čeprav naj bi bili pri nas le v primorskem pasu, mislim, da sem ujela kačjega pastirja rdečega voščenca, že drugič letos. Fotka smotana, vem, ampak ni šlo drugače.

Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Tole pa je, kaj?

Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Rakovica.
Odgovori