Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Por - Allium porrum

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Mojega letos muha ni uspela najti. 😉 Sem ga imela veliko in precej ga je še v topli gredi. 😊_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pravkar sem se pogovarjala, kako globoko se sadi sadike pora. Jaz sadim kupljene sadike in sem jih vedno na višino, kot so rasle v platoju. Edino korenine razpletem, da padejo niže v luknjo, narejeno s klinom. Eni pa trdijo, da ga je treba saditi par cm globje.

Kaj se je v praksi bolje izkazalo.
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Jaz za por naredim luknjico z ročajem motike, globoko 20 cm ali kolikor pač gre v ilovico. Vržem sadikico notri, nič ne zakopavam z zemljo, samo nalijem še vode v luknjo. Por ima tako veliko belega dela._________________Naj raste
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz ga sadim tako globoko, da je del, kjer nastavlja liste , malo nad zemljo. Sicer mi je pa vseeno, ker imamo skoraj raje lelene liste, kot belo steblo Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

V soboto je v Na vrtu ga Perdih rekla, da se por sadi do listov, da dobi čimvečji beli del. Iz srednje šole se pa spomnim, da nam je prof razlagala, da ima zeleni del več vitaminov?, ne vem več, morda česa drugega dobrega. Skratka, skoraj bolj cenim zeleno, razen kadar delam polnjenega.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seveda, zeleni deli so bogatejši z mikrohranili kot beli: vitamini, klorofil, karotenoidi,...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hvala za razjasnitev.

Bom ostala kar pri dosedanji saditvi. Tudi meni je zeleni del čisto všeč. In še pri plitvejšem sajenju ga je včasih kar težko izpuliti, kaj šele, če bi ga bilo v zemlji celih 20 cm. Rolling Eyes
metuljc

Seveda, zeleni deli so bogatejši z mikrohranili kot beli: vitamini, klorofil, karotenoidi,...
metuljc

Muha, saj veš, če ga odrežeš malo nad zemljo, raste naprej.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole o ponovni rasti sem sicer že brala, pa nikoli preskusila. Upam, da se letos spomnim pri kakšnem od mojih porov._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori