Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič - Cichorium intybus

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka: takega, ja. Ali je še vedno iste kvalitete pa ne vem. Toliko zanj (najbrž) ne bi dala.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, skoraj prepričana sem, da ni štrucar, niti Bianco di Milano. Če je ta, ki mislim, da je, je prezimen in raste bolj rozetasto. Imena ne vem. Sem pa pred leti kupila seme in je bil res izvrsten radič. Bom pogledala po škatlah s semeni. Mogoče še najdem vrečko..._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Brbr, najbrž misliš na GRUMOLO VERDE SCURO. No, po moje ima Copatka kar eno različico štrucarja.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Mislim, da bom kar vprašala svojo prijateljico, katere sadike mi je dala, bom poročala Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za Grumolo Verde ima preveč nežne liste. Mene najbolj spomni na posamič posajene tržaške solatnike, ki razvijejo lepe rozete, ki kažejo tendenco k zavijanju v glave, a obnemorejo.
Recimo: https://www.vitaincampagna.it/orto/coltivazione-in-vaso-della-cicoria-zuccherina-di-trieste/
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Prav možno, da je tržaški solatnik. Mama ga je sejala vsako leto na gosto in smo ga potem pridno rezali in redčili. Ko je bilo dovolj druge solate, smo ga zanemarili in je naredil približno take rozete-glave.
Zdaj ga imam v koritu na balkonu in ga pomalem režem.
Katka, ali postane kaj bolj grenak in kosmat, ko zraste in nakaže glavice?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Lpmami, ti veliki listi (ta na fotki ima vsaj enih 15 cm) so mehki, nič kosmati in skoraj nič grenki. Za glavice pa ne vem, najbrž jih itak ne bom dočakala Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Bickel, ne ne mislim grumolo verde, ki oblikuje majhne rozete, z bolj srčastimi in mesnatimi listi. Ta je oblikoval velike, mehke, nič kosmate in ne grenke liste.

Tudi Tržaški solatnik bi bil lahko, a tako velik je pošteno grenak - saj pri meni._________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tržaški solatnik je zelo specifičen radič. V prvem letu ima zelo tanke, kosmate, neugledne liste. Če bi imel več prostora, bi ga bila vsako leto mala gredica,
kot rezervna solata, če imajo boljše sorte težave z rastjo. Občasno, za spremembo, pa tudi zelo paše Wink
Nima pa težav s prezimitvijo, naslednje leto pa prvi naredi lepe, okusne, skoraj debelolistne rozete. Na žalost pa zelo hitro, ob malo toplejšem vremenu "zacveti".

Pred desetletji, ko sem gojil domače kunce, je bilo seveda več prostora za solatnik, ki smo si ga bratsko delili Very Happy ._________________mfranc
brbr

Mfranc, tudi jaz sem spoznala Tržaški solatnik, ko smo imela morskega prašička in je moja mama prav za nejga posejala eno zaplato. No, potem smo ga začeli jesti tudi mi. Moram priznat, da je to zamene ena najboljših solat. Pa naj bo mlado ali staro listje. Z malo krompirja/fižola, zabeljeno z bučnim oljem, soljo limoninim sokom - popolno.

Radič, ki sem ga imela v mislih, pa je Mantovana https://www.semina.si/posebna-ponudba/trgovina/zelenjava/radic/radic-mantovana-50-g/. Sicer pri meni ni naredil tako kompakrnih glav, so bile bolj odprte. Tako sem lahko trgala posamezne/zunanje liste. Je pa mehek, nič grenek. Nekako kar spominja na kakšno endivijo. Odlično prezimi na prostem, pokrit s kopreno._________________naredimo svet lepši
Odgovori