Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gojenje gob na hlodih, štorih...

seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Na kaki temparaturi pa naj bi imel kozarrc z mokrim kartonom in deli gobe da se čim prej vse razširi po kartonu? Zdj imam v shrambi kjer je dokaj hladno. Se mi je pa v kozarcu pojavla nekakšna bela pajčevina. Je to normalno?_________________LP seba993
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Karton (lepenko) sem narezal na pravokotnike in jih zlozil v vrecko z filtrom. Celo vrecko sem prelil z 1l vrele vode (drugic bom uporabil malce manj) in pustil da karton pasterizira.
Ko se je ohladil, sem dodal kozarec micelija ostrigarjev.

Micelij je zacel prerascati karton.

http://i.imgur.com/A1nCut0.jpg[/img]

Par dni nazaj sem odprl vreco, da micelij zadiha. Danes sem opazil nastavke, zato sem micelij dal iz vrece ven.

V primeru, ce se v vreco vlije prevec vrele vode, se vedno lahko korigira z peleti.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Super. To boš pustil da izrastejo kar iz kartona?
Jaz sem zrezal gobe med karton, pa kar dela. Ostrigar seveda.

Aja, en problem imam. Cepil, pa naresti micelij znam. Samo obrodi mi pa zelooo slabo. Kaj narediti? Imam jih v nekem plastičnem zaboju. Samo se mi ne zdi da je vredu poskrbljeno za vlago in zračenje.
Ima kdo kakšno idejo, kam jih dati da bo to delalo?
Sem pa pridelal svojega prvega šampijona =)

Imam pa še polno ostrigarjevega in šitake micelija. Bo treba počas v akcijo.

Lp_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Ja eni karton zmešajo med poparjeno slamo in dajo v vreče na katere naredijo luknjice...
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
klemenv

Jaz sem poparil karton, pustil, da se ohladi in dal cel kozarec micelija na rzi. Rz doda hranila, ki jih ima karton malo manj.

Vse skupaj sem pustil v vreci z filtrom, da se je micelij razrasel. Zato se karton ni izsusil.

Ko sem opazil nastavke, sem vreco odprl. Par dni kasneje sem kartonsko kocko vzel ven in s tem poskrbel za zrak, ki ga ostrigarji potrebujejo.

Kaksen pa imas micelij? Ce kloniras kupljene gobe se lahko zgodi, da je micelij ze tako razsirjen, da je na robu senescence. Ce rabis kaksno komercijalno kulturo, mi javi. Na sliki je sev MK od Alohe.
klemenv

Darso je napisal/a:
Ja eni karton zmešajo med poparjeno slamo in dajo v vreče na katere naredijo luknjice...
lp D

Tukaj sem hotel demonstrirati, kako gojiti gobe na kartonu.

Drugace pa, ko micelij enkrat kolonizira rz ali karton, je dovolj odporen, da se ga zmesa z pasterizirano slamo in v vrecah naredi drobne luknjice. Dovolj je, ce se slama segreva 1 uro na 60 stopinj. Je pa potrebno uporabiti vecjo kolicino micelija.

Kljucno je, da se slamnat valj ne pregreva, drugace micelij zamre.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Eno vprašanje na hitro. Je potrebno navrtati luknje in vstaviti čepke tudi v odžagan konec debla (s strani)? Čepke, tam kjer so bile odrezane stranske veje in oba konca debla bom zamazal z stopljenim čebeljim voskom.
NadaP

Odgovor Napisal/-a NadaP »

Danes sen bila presenečena, ko sem zagledala šitake na hrastovem deblu, zelo zelo sem bila vesela.

Juhu jutri bo gobovo kosilo._________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
klemenv

Zdravo, a kdo rabi kaksne cepke? Dobil sem par zelo dobrih kultur:
Ganoderma resinaceum
Ganoderma lucidum - reishi (iz Avstrije)
Grifola frondosa - maitake (iz Avstrije)
Shiitake (sev iz Belgije)
Pleurotus eryngii - king oyster (sev iz Belgije)
Trametes versicolor
Pleurotus ostreatus - bukov ostrigat (sev iz Belgije)

Z gornjimi sevi sem zelo zadovoljen. Recimo maitake komercijalna kultura "AZ" potrebuje zelo, zelo veliko casa. Avstrijska kultura je bistveno hitrejsa.

Druge seve sem dal na stran, ker se mi niso najbolj obnesli.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni sta bili potrebni več kot dve leti, da je nekaj zraslo.
Zanimivo, tudi same gobice iz debla rastejo izjemno počasi.
Ni tisto, da bi kar čez noč ...

Odgovori