Objavljeno: Pe Mar 27, 2015 2:29 pm
Bokaši posip iz žagovine?
rukola - To sem naredil in mi rezultat ni bil všeč. Žagovina ne nadomesti otrobe do te mere, da bi bilo zadovoljivo.
Ne vem zakaj, ker meni se je tudi zdelo logično da lahko žaganje zamenja otrobe.
Vonj, pa tudi otip ni bil "ta prav". Mogoče je bila samo moja kaprica , ne vem. Celotno vsebino sem stresel na kompostni kup.
"muha" - Žagovina namesto otrobov? Se mi sliši enako, kot tole: "Komaj sem osla navadil jesti slamo, je crknil " . So pa vendarle otrobi čisto nekaj drugega. Otrobi so živini priboljšek, da da več mleka in se hitreje zredi, žaganje je pa dobro le za nastilj . Pa še v tej vlogi se kot kasnejše gnojilo obnaša veliko slabše od listja.
"zuf" - Ja, otrobi so zelo hranilni za mikrobe. Žagovina je slabo hranilna, pa tudi "težka" za bakterije.
"figula" - V deželi obilja in idealov je gozd prekril pogled na drevesa.
... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja
Bokashi je bil z nekaterimi drugimi pripravki "izumljen" ravno zato, da lahko kmetovalci s pridom uporabijo tisto, kar imajo na razpolago okoli sebe. Saj se ve, kaj to pomeni.
Bokaši iz žaganja se da s pridom uporabiti recimo tam, kjer je zemlja suha in peščena, za zadrževanje vlage, lahko se ga uporabi kot posip v kurniku ali prašičjih hlevih za zmanjševanje vonjav in predpripravo živalskih iztrebkov in tudi se ga lahko uporabi pri bokaširanju gospodinjskih odpadkov, ....
So podjetja, ki delajo bokaši posip izključno iz žaganja.
... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja
"rukola" - se strinjam
1 em: 1melasa ni dovolj - bo potrebna prilagoditev.
Mogoče pa bi bil dober (idealen) če bi mu dodali več melase x2 ali x3.
Fermentiranje pa sigurno daljši čas kot 3 tedne. Še pri otrobih se pozna podaljšanje časa na kvaliteti posipa.
"lpmami" - Jaz itak vse fermentiram najmanj štiri tedne, gospodinjske ostanke v posodi Organko (ali domači izvedbi) pogosto še precej dalj.
"zuf" Za posipe in substrate, ki so bolj glivično usmerjeni bi bila žagovina super! Dobro, da malo protestiraš figula. Amm, jaz sem predvsem mislil za navaden bokaši posip, se mi res ne zdi idealen... bi pa tudi ta deloval, kot si rekla. Če bi jo malo zmešali z listavko, pa nekaj malega sladkega (pomojem ne rabi biti bolj sladko, itak so glive na udaru) - hmmm, super stvar za zadrževanje vode in mikorizo na vrtu.
figula je napisal/a: |
Tajana, mislila sem, da bi žagovino uporabila kot nosilni substrat namesto otrobov. Če boš tako naredila, kot si opisala, bo pa tudi dobro. MO se bodo namnožili . |
rukola - To sem naredil in mi rezultat ni bil všeč. Žagovina ne nadomesti otrobe do te mere, da bi bilo zadovoljivo.
Ne vem zakaj, ker meni se je tudi zdelo logično da lahko žaganje zamenja otrobe.
Vonj, pa tudi otip ni bil "ta prav". Mogoče je bila samo moja kaprica , ne vem. Celotno vsebino sem stresel na kompostni kup.
"muha" - Žagovina namesto otrobov? Se mi sliši enako, kot tole: "Komaj sem osla navadil jesti slamo, je crknil " . So pa vendarle otrobi čisto nekaj drugega. Otrobi so živini priboljšek, da da več mleka in se hitreje zredi, žaganje je pa dobro le za nastilj . Pa še v tej vlogi se kot kasnejše gnojilo obnaša veliko slabše od listja.
"zuf" - Ja, otrobi so zelo hranilni za mikrobe. Žagovina je slabo hranilna, pa tudi "težka" za bakterije.
"figula" - V deželi obilja in idealov je gozd prekril pogled na drevesa.
... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja
Bokashi je bil z nekaterimi drugimi pripravki "izumljen" ravno zato, da lahko kmetovalci s pridom uporabijo tisto, kar imajo na razpolago okoli sebe. Saj se ve, kaj to pomeni.
Bokaši iz žaganja se da s pridom uporabiti recimo tam, kjer je zemlja suha in peščena, za zadrževanje vlage, lahko se ga uporabi kot posip v kurniku ali prašičjih hlevih za zmanjševanje vonjav in predpripravo živalskih iztrebkov in tudi se ga lahko uporabi pri bokaširanju gospodinjskih odpadkov, ....
So podjetja, ki delajo bokaši posip izključno iz žaganja.
... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja
figula je napisal/a: |
..., da lahko kmetovalci s pridom uporabijo tisto, kar imajo na razpolago okoli sebe. ... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni ... se ga da narediti - ja ... se ga da uporabiti - ja |
"rukola" - se strinjam
1 em: 1melasa ni dovolj - bo potrebna prilagoditev.
Mogoče pa bi bil dober (idealen) če bi mu dodali več melase x2 ali x3.
Fermentiranje pa sigurno daljši čas kot 3 tedne. Še pri otrobih se pozna podaljšanje časa na kvaliteti posipa.
"lpmami" - Jaz itak vse fermentiram najmanj štiri tedne, gospodinjske ostanke v posodi Organko (ali domači izvedbi) pogosto še precej dalj.
"zuf" Za posipe in substrate, ki so bolj glivično usmerjeni bi bila žagovina super! Dobro, da malo protestiraš figula. Amm, jaz sem predvsem mislil za navaden bokaši posip, se mi res ne zdi idealen... bi pa tudi ta deloval, kot si rekla. Če bi jo malo zmešali z listavko, pa nekaj malega sladkega (pomojem ne rabi biti bolj sladko, itak so glive na udaru) - hmmm, super stvar za zadrževanje vode in mikorizo na vrtu.