Stran 14 od 23

Objavljeno: Pe Mar 27, 2015 2:29 pm
Napisal/-a zuf
Bokaši posip iz žagovine?

figula je napisal/a:
Tajana, mislila sem, da bi žagovino uporabila kot nosilni substrat namesto otrobov. Če boš tako naredila, kot si opisala, bo pa tudi dobro. MO se bodo namnožili Smile .

rukola - To sem naredil in mi rezultat ni bil všeč. Žagovina ne nadomesti otrobe do te mere, da bi bilo zadovoljivo.
Ne vem zakaj, ker meni se je tudi zdelo logično da lahko žaganje zamenja otrobe.
Vonj, pa tudi otip ni bil "ta prav". Mogoče je bila samo moja kaprica Rolling Eyes, ne vem. Celotno vsebino sem stresel na kompostni kup.


"muha" - Žagovina namesto otrobov? Se mi sliši enako, kot tole: "Komaj sem osla navadil jesti slamo, je crknil Crying or Very sad " . So pa vendarle otrobi čisto nekaj drugega. Otrobi so živini priboljšek, da da več mleka in se hitreje zredi, žaganje je pa dobro le za nastilj Wink . Pa še v tej vlogi se kot kasnejše gnojilo obnaša veliko slabše od listja.


"zuf" - Ja, otrobi so zelo hranilni za mikrobe. Žagovina je slabo hranilna, pa tudi "težka" za bakterije.


"figula" - V deželi obilja in idealov je gozd prekril pogled na drevesa.

... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja

Bokashi je bil z nekaterimi drugimi pripravki "izumljen" ravno zato, da lahko kmetovalci s pridom uporabijo tisto, kar imajo na razpolago okoli sebe. Saj se ve, kaj to pomeni.

Bokaši iz žaganja se da s pridom uporabiti recimo tam, kjer je zemlja suha in peščena, za zadrževanje vlage, lahko se ga uporabi kot posip v kurniku ali prašičjih hlevih za zmanjševanje vonjav in predpripravo živalskih iztrebkov in tudi se ga lahko uporabi pri bokaširanju gospodinjskih odpadkov, ....

So podjetja, ki delajo bokaši posip izključno iz žaganja.

... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja


figula je napisal/a:

..., da lahko kmetovalci s pridom uporabijo tisto, kar imajo na razpolago okoli sebe.

... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja

"rukola" - se strinjam

1 em: 1melasa ni dovolj - bo potrebna prilagoditev.
Mogoče pa bi bil dober (idealen) če bi mu dodali več melase x2 ali x3.

Fermentiranje pa sigurno daljši čas kot 3 tedne. Še pri otrobih se pozna podaljšanje časa na kvaliteti posipa.


"lpmami" - Jaz itak vse fermentiram najmanj štiri tedne, gospodinjske ostanke v posodi Organko (ali domači izvedbi) pogosto še precej dalj.


"zuf" Za posipe in substrate, ki so bolj glivično usmerjeni bi bila žagovina super! Dobro, da malo protestiraš figula. Smile Amm, jaz sem predvsem mislil za navaden bokaši posip, se mi res ne zdi idealen... bi pa tudi ta deloval, kot si rekla. Če bi jo malo zmešali z listavko, pa nekaj malega sladkega (pomojem ne rabi biti bolj sladko, itak so glive na udaru) - hmmm, super stvar za zadrževanje vode in mikorizo na vrtu.

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 9:37 pm
Napisal/-a Fedex
Sam sem odprl svoj Bokashi posip po zufofem receptu z listavko in otrobi po treh tednih (nestrpnost) Smile in nisem opazil nobene plesni. Ali plesen "mora" biti ali sploh ni nujno?
Zanima me tudi, kako se pravilno polni koš z odpadki in posipom. Je treba hkrati napolniti celega in potem zapreti za 2 tedna ali lahko dnevno dodajamo organske odpadke + posip?

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 10:27 pm
Napisal/-a muha
Fedex, najbolj idealno je, če po treh tednih na bokašiju NI plesni.

Posodo polniš dnevno. Vsak dan potlačiš zadnjo plast in posuješ z bokašijem.

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 10:45 pm
Napisal/-a zuf
Fedex, vse je vredu. Bolj pomemben je vonj, ki je sladko kiselkast. Previdno, ko sem prvič orng poduhal, me je dobro zapeklo po nosnicah. Smile

Mi z odpadki ravnamo takole: imamo 3L posodo, ki je na pultu pri roki in jo čez dan polnimo. Na koncu dneva, včasih pa tudi drug ali tretji dan odpadke vsujemo v bokashi posodo, posipamo, potlačimo in nepredušno zapremo.

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 11:00 pm
Napisal/-a muha
zuf je napisal/a:


Mi z odpadki ravnamo takole: imamo 3L posodo, ki je na pultu pri roki in jo čez dan polnimo. Na koncu dneva, včasih pa tudi drug ali tretji dan odpadke vsujemo v bokashi posodo, posipamo, potlačimo in nepredušno zapremo.


zuf, sedaj pa ne vem, ali sem jaz ukradla idejo tebi, ali ti meni Wink Laughing Laughing Je od sile priročno, da ni treba za vsak listek odpirati Organka.

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 11:01 pm
Napisal/-a zuf
Mislim, da sva idejo oba ukradla zdravi kmečki pameti. Smile Ampak ja, mislim, da si mi ti dala ta nasvet...Nazadnje urejal/a zuf 19 Apr 2015 21:02; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 11:01 pm
Napisal/-a Fedex
zuf je napisal/a:
Fedex, vse je vredu. Bolj pomemben je vonj, ki je sladko kiselkast. Previdno, ko sem prvič orng poduhal, me je dobro zapeklo po nosnicah. Smile

Mi z odpadki ravnamo takole: imamo 3L posodo, ki je na pultu pri roki in jo čez dan polnimo. Na koncu dneva, včasih pa tudi drug ali tretji dan odpadke vsujemo v bokashi posodo, posipamo, potlačimo in nepredušno zapremo.

Vonj, ko odprem, je po jabolkih, se pravi prijeten. Lahko bi rekel sladko kisel. Smile Upam, da rata. Smile

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 11:05 pm
Napisal/-a zuf
Je že ratalo. Smile Imaš namen posušiti posip? Jaz sem ravno danes sušil 20L posipa na rjuhi zunaj na soncu.

p.s. - ko enkrat odpreš ni dobro nadaljevati fermentacijo... sicer je pa tri tedne dovolj.

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 11:32 pm
Napisal/-a Fedex
Nisem imel namena sušit. Priporočaš? Se pravi, kako ustavim fermentacijo? Ne zaprem pokrova popolnoma?

Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 11:41 pm
Napisal/-a zuf
Fermentacijo ustaviš,, če dobro zapreš in daš na manj kot 8 stopinj. Druga možnost je, da posušiš.
Zakaj boš pa uporabljal posip?