Stran 14 od 22
Objavljeno: So Dec 02, 2017 9:55 pm
Napisal/-a crtj
Po par mesecih se je marmelada "usedla" tako, kot sem upal. Kislina je še vedno zelo prisotna, vendar ne tako rezka kot pri svežem izdelku - bolj zaokrožena, lepše sodeluje s sladko komponento. Podobno kot pri staranju grozdnega soka. ZELO fajn. Fantastično za k siru, oreškom, močnejšim mesnim okusom. Naslednje leto masovka.
Objavljeno: Če Mar 08, 2018 5:59 pm
Napisal/-a malcek
Črt, lahko še jaz lonček pristavim za kakšen potaknjenec ali so že vsi potalani?
Objavljeno: Če Mar 08, 2018 8:27 pm
Napisal/-a crtj
Potaknjencev je tam nekje 30, vendar pač na koncu statistika opravi svoje, ker se kaj dosti z njimi ne ukvarjam (zato tudi tolikšno začetno število).
Tipično jih rata nekje pol do tričetrt, prej več kot manj. Tako da če bo letos podobno, potem mirno kakšnega dobiš. Priporočam sicer počakati jesen, da bo lep šop korenin, ni pa nemogoče pomladi.
Če bi se bogsigavedikaj zgodilo in ne prideš do svojega - vsako leto potaknem nove, ker moram tako ali tako malo počistiti grme.
Objavljeno: Če Mar 08, 2018 10:18 pm
Napisal/-a pep
Če bo kakšna vejica viška se priporočam
Objavljeno: Če Mar 08, 2018 10:41 pm
Napisal/-a Plamenka
Jaz sem se že jeseni postavila v vrsto zanjo. Upam, da sem še na seznamu.
Objavljeno: So Mar 10, 2018 1:11 pm
Napisal/-a crtj
Več se vas je javilo tudi po ZS, pa podajam še tu pregled stanja.
Naše oljčice so stare zdaj že kar nekaj let in vsako leto je že samo od čiščenja bujne rasti ogromno materiala za potaknjence, tako da je vsako leto nova serija.
Sweet'n'tart sta sicer samo dva grma, vendar to ni tako zelo "samo", kot se sliši (odrasli grmi so cca 3 x 3 m).
Vsako leto gre v velike lonce po več deset vejic, tipično jih 50% do 75% (prej več kot manj) dočaka pomlad in se razvija dalje. Trenutno jih je v loncih okoli 30, v času sibirske invazije je bilo vse skupaj zasuto s snegom.
Za sajenje je optimalno počakati jesen, torej cca leto po potikanju, da že obstaja lep šop korenin, komur pa se mudi, lahko prevzame tudi pomladi.
Po pošti tega raje ne bi pošiljal, mi pa ni težko prinesti iz MS na kakšno srečanje v LJ in kdor ni iz bližine niti MS niti LJ, se potem že najdejo naprej drugi člani, pripravljeni pomagati.
Če bi se komu vseeno bogvedizakaj zgodilo, da letos ne dobi (na primer: nepričakovan pretep psov 50-kilašev v neposredni bližini sadik z valjanjem v nadaljevanju), to samo pomeni, da bo pa naslednje leto, hujše škode ni.
Vsi interesenti pa ste še posebej vabljeni na trgatev tam nekje na prehodu september / oktober. Tako zato, ker boste lahko videli in poskusili iz prve roke sveže sadeže, kot zato, ker takrat res rabim pomoč
Lahko je varianta tudi srečanje foruma v tistem času pri nas, ker ranga 20-30 ljudi mirno oskrbimo (so že bili taki primeri). Razumem pa, da MS ni ravno zelo priročna lokacija.
Objavljeno: So Mar 10, 2018 1:22 pm
Napisal/-a muha
crtj je napisal/a: |
Vsi interesenti pa ste še posebej vabljeni na trgatev tam nekje na prehodu september / oktober. Tako zato, ker boste lahko videli in poskusili iz prve roke sveže sadeže, kot zato, ker takrat res rabim pomoč
Lahko je varianta tudi srečanje foruma v tistem času pri nas, ker ranga 20-30 ljudi mirno oskrbimo (so že bili taki primeri). Razumem pa, da MS ni ravno zelo priročna lokacija. |
Za vseslovensko bi bilo res malček od rok, ni pa rečeno, da se ne bi zbrala manjša skupinica, za en kombi recimo. Spomni nas prosim takole vsaj 2 tedna pred pričakovano trgatvijo oljčic, da se preštejemo.
Objavljeno: Če Mar 15, 2018 9:23 pm
Napisal/-a crtj
Oljčice veselo razvijajo liste... Niso slišale vremenske napovedi.
Ker grem jutri z ranča in me ravno v sibirskem tednu ne bo, bom verjetno lonce s potaknjenci premaknil kar v hišo. Tam jim bo sicer relativno temačno, vendar cca 7-10 C, kar bi moralo biti super. Tako da računam, da ne bo škode.
Objavljeno: To Mar 20, 2018 7:17 am
Napisal/-a mravlja
Objavljeno: To Mar 20, 2018 8:54 am
Napisal/-a crtj
Ljudje so že ugotavljali, da se obnaša invazivno v ZDA, v Evropi pa ne. Dve iz te družine ja (angustifolia, tj. Russian olive, ter pungens), ta pa ne. Pri nas sem prvega in doslej edinega prostovoljčka videl po 5 letih. Glede prehrambene uporabe je vse res, razen "don't add sugar because they're sweet already" se mi zdi malo avanturistično. Je pa to na koncu stvar okusa pač.