Stran 14 od 15

Objavljeno: To Avg 27, 2019 9:58 pm
Napisal/-a brbr
Živa, jaz si upam Embarassed . Mleko kupujemo na mlekomatu, od vsega začetka, ko so postavili prvega. Je že kar nekaj let od tega. Uporabljamo surovega, nikoli ga ne prekuhavamo. Do zdaj ni bilo nobenih problemov._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Avg 27, 2019 10:19 pm
Napisal/-a lpmami
O, Živa, upamo! Že dolgo mleka (od kmeta) ne prekuhavam in nikoli ni bilo nič narobe._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Avg 27, 2019 11:28 pm
Napisal/-a metuljc
V mleku iz mlekomata je tako malo bakterij, da se sam od sebe skoraj nikoli ne skisa. Ga je treba nacepiti s kakšno žlico kislega mleka. Iz vimena teče po ceveh direktno v zbiralnik, na poti pa prečka hladilnik.

Objavljeno: To Avg 27, 2019 11:29 pm
Napisal/-a Nanook
Huh, zanimivo. Naš se vedno skisa, če ga dovolj dolgo pustimo v hladilniku.

Objavljeno: Sr Avg 28, 2019 9:02 am
Napisal/-a živa
Naš iz mlekomata prekuhan se tudi skisa, najhuje je, ko delam rižev narastek in zlijem na videz v redu mleko v riž. Vse gre v školjko. en teden zdrži v našem hladilniku._________________Lp, Živa

Objavljeno: Sr Avg 28, 2019 9:19 am
Napisal/-a metuljc
Mislila sem, seveda, na skisanje z mlečnokislinskimi bakterijami. Jasno pa je, da se skuhan skisa, saj naknadno, po kuhanju, pridejo bakterije vanj. Če se skisa oni iz mlekomata direktno, je možno tudi, da je bila posoda, v katero smo ga nalili, vir bakterij.

Objavljeno: Sr Avg 28, 2019 10:43 am
Napisal/-a muha
Pritrjujem, da je pravo dobro kislo mleko težko, če že ne nemogoče, narediti iz mleka, ki ga takoj po molži ohladijo na 5 °C. Pri kmetu, kjer ga jemljem, za take primere na posebno željo pripravijo še toplega.

Kuhan tudi pri meni v hladilniku ne zdrži več kot 5 - 6 dni, zelo odvisno od vremena. Zlasti neugodni so soparni nevihtni dnevi. Ni nujno, da se prav skisa, lahko se tudi skvari in dobi neprijeten okus. Zato mleko, ki je v hladilniku čakalo več kot 4 dni, pred uporabo preizkusim. Majčkeno količino zavrem in če se nagiba h kisanju, se takoj loči na sirotko in krpice.

Da ne grem čisto iz osnovne teme: skisano/pokvarjeno mleko in tudi druge mlečne izdelke dam na kompost. Tam jih z veseljem sprejmejo. Smile

Objavljeno: To Apr 21, 2020 11:13 am
Napisal/-a notranjka
O tem smo že pisali,vendar kakšnih povratnih informacij tule nisem našla :

http://www.roks-rec.si/index.php

Me zanima,če je kdo še kaj dodatno preverjal kvaliteto.


Dodajam pa še tole.
http://sampinjoni-smuk.si/ponudba.html

O teh sem slišala same pluse in razmišljam da bi šla iskat,bolj za v posode in visoke grede.

Hvala za mnenja in izkušnje._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Objavljeno: To Apr 21, 2020 12:36 pm
Napisal/-a Bicikel
Smuk poznam, sem imel enkrat. Še malo po tistem smo jedli šampinjone z našega kupa. Drugače pa gre za malo razpadlo slamo pomešano še z nekim substratom (se mi zdi). Za visoko gredo bi bil to kar dober material za podlago pred vrhnjim slojem. Se pa lahko kup "vžge" in spremeni v pepel, če je predolgo neprezračen, kar se mi je seveda zgodilo :/

Zdaj je vprašanje koliko sploh imajo, ko nimajo kam prodajat, pa tudi sicer so v vrstah čakali kadar so praznili hangarje. Raje pokliči, če sploh imajo kaj.

Objavljeno: To Apr 21, 2020 1:49 pm
Napisal/-a muha
Bicikel: tale material bi bil po moje idealen tudi za zastirko "po zufovo". Zlasti ob suši bi se znalo dobro obnesti, kaj meniš?