Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Rade je napisal/a:
Evo, javljam Juliji, da je njen wild tomato že nekje 10 cm visoke sadike, pa tudi sorte od Bicikla, apero, polarbear in amish paste zelo lepo rastejo! Dejansko je skoraj vse vzklilo - tudi stalnici pri meni, dasher in elba zelo lepo napredujejo. Upam, da je tudi ostalim, ki sem jim poslal semena, dobro vzklilo! Slike pa pridejo naslednjič na vrsto...

Lep sončen pozdrav vsem skupaj!

Nekaj je prišlo ven._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Rade: rezultat pri meni: Elba 1 - posejanih 8, vzklilo 7, Elba 2 - posejanih 6, vzklilo 4 semen. Z rezultatom sem zadovoljna. Rade, hvala._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 13 Mar 2017 12:26; skupaj popravljeno 1 krat
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Čestitam Janez L! Ti si car!
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

brbr je napisal/a:
Rade: rezultat pri meni: Elba 1 - posejanih 8, vzklilo 7, Elba 2 - posejanih 6, vzklilo 4 semen. Z rezultatom sem zadovoljna. Rade, hvala.

Super, bo kar nekaj pelatov poleti..._________________kar zraste pač zraste
brbr

Rade - iz tvojih ust, na moj vrt Very Happy_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Prve paradižnike za glavno sezono (okoli 15 sort) sem sejala v petek zvečer, ker nisem mogla več zdržati, pa rečeno je bilo, da je to idealen dan. Pri dveh ali treh se vidi nekaj belega, zelo verjetno so kalčki. Wink Večino sort za glavno sezono pa bom sejala 20. marca.

Paradižniki za predsezono pa so šli danes prvič ven za 1 urico na utrjevanje.
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Meni pa moje sadikice začenjajo rumeneti ponekod, pa take čudne viola zelene barve postajati, sem slikal, pa se ne vidi, tako, da ne bom niti slike lepil. Je možno, da jih preveč zalivam? Jih morda moti, da jih čez noč nosim notri zjutraj pa ven? morda prevelika razlika v temperaturi? Čez dan je v gredi tudi 28 stopinj. v shrambi pa okoli 15 morda kakšna manj čez noč ?
Podobno se mi pri feferonih dogaja, ponekod listi rumenijo. Zadnjič sem v ta namen kupil neko bio tekoče gnojilo v agrariji. pa sem pognojil v nedeljo.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Lahko je pomanjkanje hranil, prst za sejanje lahko ima zelo malo hranil, kakšne boljše imajo največ za dva meseca, druge manj, potem je treba presaditi, dodati ...

Vijoličaste pa lahko ratajo zaradi nizkih temperatur, ker takrat ne zmorejo črpati nekaterih snovi iz substrata. To je lahko, če so sadke še premajhne za temperaturno privajanje.
brbr

No, pa imam spet eno skrinostno "kost" za glodat -jo nudim tudi vam, če imate kakšno idejo...

Skrivnost pa je:
- plodovke (paradižniki, čiliji, jajčevci, paprike) sem sejala 22.2 (dan za plod, luna pred strelcem, 4 dni pred prazno luno). Čiliji so vzklili izjemno hitro, paradižniki bolj počasi, kot po navadi. Prvič se mi je tudi zgodilo, da od treh sort paradižnikov ni vzklilo niti eno seme Shocked . Zato sem dve sorti ponovno posejala, 2.3 (dan za plod, luna pred ovnom, 4 dni po prazni luni). Ti sejančki so hitro vzklili in imajo zdaj že kar velik prvi par listkov, medtem, ko so vsi sejančki iz prve runde nekako zastali v razvoju in imajo vsi še zdaj samo klične liste, mogoče tu in tam kakšen majcene prave liste. Ravno tako imajo tudi čiliji in jajčevci še vedno samo klične liste...

Kaj mislite, bi bil lahko vzrok? Mogoče prezgodno sejanje? Ampak to najbrž ne bo držalo, saj jih nekateri sejete še dosti prej....

Bojim se, da bodo rasltinice zdaj vse življenje bolj krhkega zdravja_________________naredimo svet lepši
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Prezgodnje sejanje zagotovo ne, jaz jih vsako leto še prej.
Ker se na luno ne spoznam, sem običajno za tako situacijo krivila preveč suho seme, premalo pozornosti pri vlaženju prsti do kalitve, tj. premalo ali preveč vlage ...
Odgovori