Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Turški fižol
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Oh, kako lepi cvetovi!_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kot metuljčki srčki_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Turški fižol ponekod gojijo kot okrasno rastlino zaradi lepih cvetov in tudi zrnja. Večinoma ima rdeče cvetove, lahko pa tudi bele.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tale fižol pri nas imenujemo VAMPL (velik trebuh ) Confused_________________Živeti na podeželju je najlepše!
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
A ne rečejo nekje v Beli krajini stročjemu fižou kozule, recimo? Poznaš?

Sem malce potipal in je res. Pravijo: "smo kozule brali".

Me pa zanima kako kaj pripravite visoki fižol, da se prične ovijati na preklje? Iz otroških let in maminega vrta se spominjam, da je brez težav krenil na prekle. Sedaj se moram precej ukvarjati z njim, da "zakapira", predvsem sorta z vijoličnimi stroki (pozabil kako ji je ime). Štraja na vse strani, le gor ne. Nekatere sem kar z rafijo ob prekljo prepričal kaj je prav.
MARIJAV

Fižol se ovija na preklo v nasprotni smeri urinega kazalca. To je potrebno upoštevati pri ročnem pomaganju, sicer se odvije nazaj dol...._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nekje sem že napisala, pa ponavljam: pri ovijanju pomaga, če sadimo v kupčke po več semen, namesto v krogu okrog prekle. Bi rekla, da drži. Odkar upoštevam to navodilo, nimam večjih težav z ovijanjem. Najprej se vitice ovijejo druga okrog druge in ko prva doseže preklo, ji morajo ostale slediti.
MARIJAV

Jaz sem že nekaj let prelena, da bi naredila žičnico za visok fižol, zato sadim kar Etno za luščenje in seveda tudi zelen in rumen stročji fižol. Ponovno bolj pozno sajenje, zdaj šele pospešeno nastavlja cvetje. No, bo že.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Lenoba ali pa se ti nizek čisto dobro obnese? Smile
Odgovori