Stran 14 od 16

Objavljeno: To Sep 22, 2020 1:04 am
Napisal/-a Brankec
brbr imaš kje opisano to kisanje? Če ne pa opiši prosim, kako to narediš. Embarassed

Objavljeno: To Sep 22, 2020 10:25 am
Napisal/-a goIdhorn
brbr je napisal/a:
Ta vikend sem pobrala najbolj zrele čilije. Vsi se zdaj fermentirajo.



Fermentacija brez vrelne vehe?

Objavljeno: To Sep 22, 2020 10:26 am
Napisal/-a pajo
goIdhorn je napisal/a:
brbr je napisal/a:
Ta vikend sem pobrala najbolj zrele čilije. Vsi se zdaj fermentirajo.



Fermentacija brez vrelne vehe?

Ja saj to je mene čudilo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: To Sep 22, 2020 10:29 am
Napisal/-a brbr
O fermentaciji se menimo tukaj: http://forum.gartlc.si/gartlc-about4932.html&highlight=.

Bom pa še tu napisala recept/postopek:

očiščene čilije (večje primerno narežem in odstranim seme, manjše samo prebodem in vložim cele) dam v kozarec (običajne velikosti), dodam cca 3 zrna popra, strok česna, 1/2 žličke zelenega čaja in žlico limoninega soka. Vse skupaj prelijem z 2% slanico, za katero sem vodo prekuhala. V osnovnem receptu piše, da na 600ml vode dodaš 30g soli, kar je zelo slano, tako sem letos koncentracijo zmanjšala na običajnih 2%.

Na čilije poveznem mrežico, ki zagotavlja, da so čiliji dobro prekriti s tekočino in kozarce zaprem (ne tesno) s pokročkom. Kozarce postavim v skledo (zaradi morebitnega iztekanja tekočine) in vse skupaj postavim v temen, topel prostor. V mojem primeru je to kar kuhinjska omara. Za boljši /hitrejši začetek fermentacije, lahko v kozarce dodamo tudi malo zeljnice, kefirja - skratka vsega kar vsebuje mlečnokislinske bakterije. Jaz sem letos dodala malo tekočine iz lansko leto pripravljenih čilijev (ostal mi je ravno še en kozarec)

Kozarce vsake nekaj dni odprem in (po potrebi) odstranim bele mrene, ki se rade pojavijo na površini. Rob kozarca in mrežico dobro očistim, po potrebi dolijem malo 2% slanice ali zeljinice in ponovno zaprem. Fermentacija naj bi bila končana v cca 3 tednih. Je pa dobro proti koncu shranek pokušati, da ugotovimo, ali je dovolj kisel, a še vedno čvrst. Lani sem eno rundo pustila fermentirati predolgo in so bili čiliji zelo zmehčani.

Ko je fermentacija zaključena, kozarec dobro zapremo in hranimo na hladnem, temnem mestu. Jaz jih imam v omari, v shrambi. Po odprtju, pa kozarec hranim v hladilniku.

Kar se tiče vrelne vehe - tudi pri kisanju zelja se ne uporablja, a ne. Važno je, da je vse dobro prekrito s tekočino._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Okt 12, 2020 12:05 pm
Napisal/-a brbr
V soboto sem pobrala vse zrele čilije na vrtu.

20201011-164002


Tako smo imeli kar veliko dela s pobiranjem semen. Priprava shrankov pa še poteka. naredili smo nekaj kozarčkov marmelade, nekaj kozarcev se fermentira, previdoma en kozarec pa bom probala fermetirati po Tončkovih navodilih za izdelavo tabasca.

Vsa hiša te dni dehti od žlahtnih vonjav. Kaj bo šele, ko se lotim Karolince. čakam na lepo vreme, da se bom z njo lahko ukvarjala zunaj..._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 12 Okt 2020 10:58; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Po Okt 12, 2020 12:19 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ko brbr reče, da čaka lepo vreme ... Laughing

Objavljeno: Po Okt 12, 2020 1:02 pm
Napisal/-a brbr
Ha, ha, AB,, pa sem se ujela, a ne? No, čakam na toplejše, ali vsaj suho vreme._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Okt 12, 2020 4:25 pm
Napisal/-a pajo
Bolj kot ne pospravil sedaj povabil brata če se mu da pobirati čilije. Sam sem obupal nad tem delom._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Sr Okt 14, 2020 12:40 am
Napisal/-a Dajmar

Bom posušil.

Objavljeno: Sr Okt 14, 2020 8:19 am
Napisal/-a muha
Dajmar: tole izgleda dobro in še lepo.