Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Malina - Rubus idaeus
OK torej start sezone 2017.
Lani sajeni 2 liniji Amira (x60), 2 liniji Polka (x60), povrh stare garde Autumn bliss in Golden bliss še iz 2008, ki so do danes že vsenaokoli.
Priprava za sajenje direkt v rušo travnika - na balin z motorno koso, nakar več prehodov s prekopalnikom nekih 20 cm globoko. K vsaki mladi rastlinici (10-15 cm so bile visoke, prišle so v platojih s cca 5 cm kvadratom korenin) nekaj kroglic dolgotrajnega gnojila.
Poleti so bile mlade namakane, prijele so se dobro, zimo so preživele solidno, komaj kaj je primerov, ko so živali preglodale / prekucnile rastline, izven tega suhih praktično ni. Grozno sem zadovoljen, še zlasti glede na to, kako nebogljene so bile videti sredi trave na začetku.
Pri vsaki od novih sort sem te dni eno linijo skrajšal na 30-50 cm, drugo pa postrigel do tal. Pri tem sem opazil, da so že kar močno v soku, pa tudi brsti so že zelo živi. Zlasti to velja za Polko, Amira je počasnejša.
V vse 4 linije skupaj 3 kg Vrtnarček 10-18-28 + 2 Mg + B in 20 kg Plantella Organik.
Nakar sem v vsaki liniji, tako rezanih kot pokrajšanih, polovico linije posul s pepelom. Polovico zato, ker načeloma je pepel fajn kot vir mineralov in za relaksacijo težke zemlje, vendar je zelo bazičen, kar na splošno ni nek plus pri malinah.
Tako bom zdaj spremljal, koliko je razlike v razvoju in pridelku glede na a) sorto b) način reza c) pepel da/ne.
V resnici zdajle še ni kaj dosti videti, ampak sem poslikal za svojo evidenco, pa dajem še sem.
Na njivi je tritikala, ki je bila sejana kasneje od sosedove in tega ne more skriti in ja, treba je obrezati jablane
Dodatni načrti za letos:
- še 3 linije česarkoli že
- sajenje poleti cvetoče robinije (R. neomexicana oziroma luxurians, po mojem vtisu je to ista rastlina) za senčenje malin, za čebele in za pomoč jablanam
- žicanje sosedov za žagovino, ki je tako po branju kot po izkušnjah nekaj, kar maline veseli
Klik za večjo sliko.
Amira
Polka
Lanske veje
Mladice prihajajo
Nazadnje urejal/a crtj 04 Mar 2017 14:44; skupaj popravljeno 3 krat
Lani sajeni 2 liniji Amira (x60), 2 liniji Polka (x60), povrh stare garde Autumn bliss in Golden bliss še iz 2008, ki so do danes že vsenaokoli.
Priprava za sajenje direkt v rušo travnika - na balin z motorno koso, nakar več prehodov s prekopalnikom nekih 20 cm globoko. K vsaki mladi rastlinici (10-15 cm so bile visoke, prišle so v platojih s cca 5 cm kvadratom korenin) nekaj kroglic dolgotrajnega gnojila.
Poleti so bile mlade namakane, prijele so se dobro, zimo so preživele solidno, komaj kaj je primerov, ko so živali preglodale / prekucnile rastline, izven tega suhih praktično ni. Grozno sem zadovoljen, še zlasti glede na to, kako nebogljene so bile videti sredi trave na začetku.
Pri vsaki od novih sort sem te dni eno linijo skrajšal na 30-50 cm, drugo pa postrigel do tal. Pri tem sem opazil, da so že kar močno v soku, pa tudi brsti so že zelo živi. Zlasti to velja za Polko, Amira je počasnejša.
V vse 4 linije skupaj 3 kg Vrtnarček 10-18-28 + 2 Mg + B in 20 kg Plantella Organik.
Nakar sem v vsaki liniji, tako rezanih kot pokrajšanih, polovico linije posul s pepelom. Polovico zato, ker načeloma je pepel fajn kot vir mineralov in za relaksacijo težke zemlje, vendar je zelo bazičen, kar na splošno ni nek plus pri malinah.
Tako bom zdaj spremljal, koliko je razlike v razvoju in pridelku glede na a) sorto b) način reza c) pepel da/ne.
V resnici zdajle še ni kaj dosti videti, ampak sem poslikal za svojo evidenco, pa dajem še sem.
Na njivi je tritikala, ki je bila sejana kasneje od sosedove in tega ne more skriti in ja, treba je obrezati jablane
Dodatni načrti za letos:
- še 3 linije česarkoli že
- sajenje poleti cvetoče robinije (R. neomexicana oziroma luxurians, po mojem vtisu je to ista rastlina) za senčenje malin, za čebele in za pomoč jablanam
- žicanje sosedov za žagovino, ki je tako po branju kot po izkušnjah nekaj, kar maline veseli
Klik za večjo sliko.
Amira
Polka
Lanske veje
Mladice prihajajo
Nazadnje urejal/a crtj 04 Mar 2017 14:44; skupaj popravljeno 3 krat
Za večje količine - Predikat ima platoje po 60 sadik in bodo letos imeli naslednje sorte:
- enkrat rodne
Meeker, Willamette, Tulameen, Glen Ample
- večkrat rodne
Autumn bliss, Polka, Amira, Himbo top, Kweli, Sugana
Od tega me po doslej videnem in prebranem zanima poskusiti še Kweli. Sorto naj bi odlikovala zelo zelo dobra obstojnost pri in po pobiranju, je pa morda nekoliko preveč pozna, ni mi še jasno.
Za vtis o tem, kako se ljudje lotijo grosistično, pa poiščite temo malina na poljo-info forumu... "Ej jaz sem lani posadil 20.000 sadik, sosed pa 30.000, pa me zdaj zanima, kako naprej..."
- enkrat rodne
Meeker, Willamette, Tulameen, Glen Ample
- večkrat rodne
Autumn bliss, Polka, Amira, Himbo top, Kweli, Sugana
Od tega me po doslej videnem in prebranem zanima poskusiti še Kweli. Sorto naj bi odlikovala zelo zelo dobra obstojnost pri in po pobiranju, je pa morda nekoliko preveč pozna, ni mi še jasno.
Za vtis o tem, kako se ljudje lotijo grosistično, pa poiščite temo malina na poljo-info forumu... "Ej jaz sem lani posadil 20.000 sadik, sosed pa 30.000, pa me zdaj zanima, kako naprej..."
7 različnih malin sem nabavil in posadil: Glen Ample, Sugana, Autumn Bliss, Polka, Aroma Queen, Alpengold, Autumn Amber. Na treh koncih sem jih nabavljal ( Vrtko za maline od Lubere, Strgar, ki ima maline iz Bilja, Kalia za Aroma Queen)
Glen Ample je poletna, Sugana rodi dvakrat, ostale so jesenske. Zadnji dve spadata med rumene ( AA sicer bolj marelična ob zrelih plodovih), ostale med rdeče.
Nisem se spomnil, da bi jih dal v mrežo proti voluharju. A tukajšnji malinarji maline sadite v mreže? A je voluhar požrešen na maline?
Glen Ample je poletna, Sugana rodi dvakrat, ostale so jesenske. Zadnji dve spadata med rumene ( AA sicer bolj marelična ob zrelih plodovih), ostale med rdeče.
Nisem se spomnil, da bi jih dal v mrežo proti voluharju. A tukajšnji malinarji maline sadite v mreže? A je voluhar požrešen na maline?
Nimam vtisa, da bi imel kaj dosti rad maline. Pa ne manjka voluharjev pri nas.
Če so maline "jesenske", to tipično pomeni, da so večkrat rodne (tipično v juniju na lanskih vejah in od julija ali avgusta na letošnjih).
Pa tako je s tem... Prvo leto se sprašuješ, ali bo kaj iz tega, tretje leto pa, kam z vsemi temi mladimi rastlinami
Če so maline "jesenske", to tipično pomeni, da so večkrat rodne (tipično v juniju na lanskih vejah in od julija ali avgusta na letošnjih).
Pa tako je s tem... Prvo leto se sprašuješ, ali bo kaj iz tega, tretje leto pa, kam z vsemi temi mladimi rastlinami
Zanimivo, da naši sadjarji in tule tudi ctrj uporabljajo delitev na enkrat rodne in večkrat rodne maline. Literatura v angleškem in v nemškem jeziku, vsaj na spletu, največ uporablja delitev na poletne sorte in jesenske sorte. Sugana je ena redkih izjem, za katero izrecno pišejo, da rodi dvakrat. Pri nas pa vse jesenske označijo kot večkrat rodne.
Razlika se mi zdi pomembna za obrezovanje. Spet po spletu večina priporoča, da se jesenske maline porežejo do tal, bodisi jeseni, bodisi pomladi. Seveda je taka rez mnogo enostavnejša. Če želimo, da so večkrat rodne, mora biti obrezovanje povsem drugačno.
Kakšna osebna izkušnja morda, katera rez se pri jesenskih ( večkrat rodnih) malinah najbolj obnese?
Razlika se mi zdi pomembna za obrezovanje. Spet po spletu večina priporoča, da se jesenske maline porežejo do tal, bodisi jeseni, bodisi pomladi. Seveda je taka rez mnogo enostavnejša. Če želimo, da so večkrat rodne, mora biti obrezovanje povsem drugačno.
Kakšna osebna izkušnja morda, katera rez se pri jesenskih ( večkrat rodnih) malinah najbolj obnese?
lovor je napisal/a: |
Zanimivo, da naši sadjarji in tule tudi ctrj uporabljajo delitev na enkrat rodne in večkrat rodne maline. Literatura v angleškem in v nemškem jeziku, vsaj na spletu, največ uporablja delitev na poletne sorte in jesenske sorte. Sugana je ena redkih izjem, za katero izrecno pišejo, da rodi dvakrat. Pri nas pa vse jesenske označijo kot večkrat rodne. |
Saj to sta dva opisa iste stvari. Jesenski pridelek je "glavni", močnejši. Počakaj leto in bo vse jasno. Išči tudi ključni besedi remontant in primocane, kar sta še dodatna dva izraza za isto, torej sposobnost cvetenja na tako lanskih kot tudi letošnjih vejah. Sugana je ravno toliko vse-od-naštetega kot AB in kolegice.
Najdeš pa res vse sorte na netu. Recimo tale tekst je celo s spletne strani neke vrtnarije: http://www.cleevenursery.co.uk/blog/tips-on-growing-newer-varieties-of-raspberries/ .. in pravi: Autumn bliss in kompanijo seveda gojimo tako, da vse porežemo, ampak veste, obstaja pa tudi Sugana, in a si morete mislit, ta pa dvakrat rodi! ... Skratka - krneki.
lovor je napisal/a: |
ZRazlika se mi zdi pomembna za obrezovanje. Spet po spletu večina priporoča, da se jesenske maline porežejo do tal, bodisi jeseni, bodisi pomladi. Seveda je taka rez mnogo enostavnejša. Če želimo, da so večkrat rodne, mora biti obrezovanje povsem drugačno. Kakšna osebna izkušnja morda, katera rez se pri jesenskih ( večkrat rodnih) malinah najbolj obnese? |
"Jesenske" maline so *sposobne* biti "večkrat rodne" (prinesti pridelek tako na lanskih kot letošnjih vejah). Ravno z rezjo pa določaš, kaj se bo dejansko zgodilo.
Pri gojenju na veliko, plantažno, režejo večkrat rodne - jesenske - remontantne - primocane - kakorjimžerečeš - do tal in žrtvujejo pridelek lanskih vej. To naredijo v imenu vsaj naslednjih stvari:
- večji kasnejši pridelek, ker ni šla energija v zgodnjega
- tisti zgodnji jih komercialno ne zanima, ker je takrat dovolj drugih (to je hkrati razlog, zakaj je pri novejših večkrat rodnih trend v kasnejši glavni pridelek - radi bi se izognili prekrivanju z rodnim obdobjem enkrat rodnih = poletnih = floricane)
- s tem, ko gre vsako leto vse stran, je ceteris paribus manjši potencial za akumulacijo škodljivcev in bolezni (v intenzivnem nasadu, kjer so maline kamor seže pogled in je lepa velika tarča)
- je enostavno bolj praktično, ker kdo se bo pri nasadih, ki gredo komot v deset-tisoče rastlin, ukvarjal s selektivnim rezom vej (razen če bi izrezoval hkrati z pobiranjem pridelka)
(... Kakšni drugi gojitelji se jim pa smejijo, češ eno celo serijo pridelka mečete po nepotrebnem stran - in ta pridelek nikakor ni zanemarljivo majhen.)
Za hišno rabo, da se med sprehodom po vrtu in sadovnjaku razveseliš, kako lepo, da te je spet pričakalo nekaj zrelih malin, pa po mojem vtisu vse to niso stvari, ki bi bile aktualne.
In v tem primeru mečeš do konca ven (ponavadi pozimi) samo tiste veje, ki so že drugič rodile. Kar ti pokaže že sama rastlina s tem, da so v celoti posušene. Lahko se pa greš bolj finomehanično in jih imaš preštete in jih režeš takoj po obiranju, vendar za domače potrebe ne vidim velikega smisla.
Na mladih vejah, ki so rodile doslej enkrat (kot glavna serija "jeseni" = predvsem julij, avgust, september), pa pozimi odrežeš samo zgornji del, kjer so bili cvetovi in plodovi prve generacije in prav tako vidiš, da je posušeno - pod njim pa še ne in od tam bo prišel zgodnji pridelek naslednje sezone. Režeš lahko analogno kot vrtnice, torej za dva lista globoko pod bivšim cvetočim delom.
Če si malo bolj komot, lahko počakaš prehod v pomlad (torej zdaj, februar-marec), da boš res 200% ziher, katere veje so žive, ker vidiš razvijajoče se brste, katere pa so opravile svoje do konca in so sive-suhe-nikakršne.
Kar sem opisal zgoraj, uporabljam 9 let na zdaj že kar džungelskih Autumn bliss in zadeve lepo funkcionirajo. AB ima res dolgo obdobje cvetenja in v praksi to pomeni, da lanske veje rodijo celotni junij, potem vzamejo rastline dva tedna dopusta za preklop na letošnje veje in prinašajo plodove od sredine julija naprej še v oktober. (Za štos je zraven tudi nekaj Golden bliss, kjer je vse enako.)
Na vsakih nekaj let porežem do tal, češ letos naj se pa vse obnovi. Nimam vtisa, da bi obstajala radikalna razlika, koliko je kasnejšega pridelka glede na to, a smo imeli tudi zgodnjega ali ne. Še manj pa tolikšna, da bi to odtehtalo, da imamo maline tudi cel junij.
V doglednem času bom lahko, računam, iz prve roke poročal tudi o razliki pri več sortah med tem, ali režemo totalno ali selektivno.
Veliko več je zdaj tu napisano, kot pa je zadeva v praksi zahtevna. Čez leto dni se boš spraševal, kje je tu kakšna huda znanost.
Organiziraj si žagovino.
Želim ti veliko veselja z malinami.
Žagovino kot zastirko, kajne? Zaenkrat sem jim dal, potem ko sem v prekopano zemljo zagrebel nekaj dobro uležanega konjskega gnoja, po sajenju na površini okoli rastlin nekaj cenega lubja iz Hoferja. Upam, da to ni narobe; rahlo zakisanje naj bi bilo celo zaželjeno pri malinah.
Hvala sicer za zelo temeljit odgovor in izkušnjo. Sam sem razmišljal, da priporočajo pri večkrat rodnih rez na balin zato, ker je tako glavni pridelek jeseni v tem primeru mnogo boljši. Ti praviš, da pri tebi ni bistvene razlike in bi bilo škoda tako rezat. Mimogrede, a med letom potem tudi kaj dodatno gnojiš?
Imam doslej izkušnjo le z robidami, ne z malinami. Torej ti režeš malino približno po istem sistemu kot bi robido, kajne?
Jaz imam sicer vrt na v velikem delu leta vlažni in pozimi hladni legi, na nizkem delu barja, zato razmišljam, da je pri meni morda zaradi zdravja rastlin vseeno bolje pri večrodnih vse porezati pred zimo ali ob koncu zime. Se bom še odločil, skoraj si me sicer prepričal. Morda bom pa eksperimentiral z enim in drugim načinom ...
Hvala sicer za zelo temeljit odgovor in izkušnjo. Sam sem razmišljal, da priporočajo pri večkrat rodnih rez na balin zato, ker je tako glavni pridelek jeseni v tem primeru mnogo boljši. Ti praviš, da pri tebi ni bistvene razlike in bi bilo škoda tako rezat. Mimogrede, a med letom potem tudi kaj dodatno gnojiš?
Imam doslej izkušnjo le z robidami, ne z malinami. Torej ti režeš malino približno po istem sistemu kot bi robido, kajne?
Jaz imam sicer vrt na v velikem delu leta vlažni in pozimi hladni legi, na nizkem delu barja, zato razmišljam, da je pri meni morda zaradi zdravja rastlin vseeno bolje pri večrodnih vse porezati pred zimo ali ob koncu zime. Se bom še odločil, skoraj si me sicer prepričal. Morda bom pa eksperimentiral z enim in drugim načinom ...
Ja, kislost je za maline ok, tam ranga 5-6.
Da je zemlja vlažna, bodo maline vesele, nikakor pa naj se ne zgodi, da bi voda zastajala. (Ker si na barju - ne vem, koliko resnem - morda jim skoplji kakšen kanal za odvodnjavanje zraven ali pa celo malo dvigni malinovo gredo.)
Ja, če ciljaš na dve seriji pridelka letno, potem je rez podobna kot pri robidah (glede upravljanja starih vej, ki so že v drugem letu). S tisto razliko, da veje, ki so letos prvič rodile, pa samo krajšaš pod "porabljeni" del.
(Mimogrede, baje obstajajo tudi primocane, torej na svežih vejah cvetoče, robide - primer sorte je Reuben, vendar se zaenkrat še zadržujem, ker je dati 10 eur za eno rastlino jagodičevja proti mojim življenjskim nazorom, včasih ni bilo, zdaj pa je
Ne, ponavadi med letom ne gnojim. Jeseni debelo naložim listje od murve (ker je pač pri roki), pomladi dodam kompost in karkoli imam sadjarskega pri roki.
Vsekakor poskusi malo tako - malo tako, ljubiteljski gojitelji imamo ta luksuz, da lahko eksperimentiramo poljubno in nismo odvisni od rezultata.
Pri tem moraš vedeti tudi to, da to nikakor niso poskusi laboratorijske rigoroznosti - ne ker se ti ne bi potrudil, temveč ker enostavno ne gre. Že sami vzgojitelji sort in prodajalci, ko navajajo lastnosti sort prek rezultatov različnih vzorčnih nasadov, zapisujejo zelooo različne cifre, na podlagi katerih si lahko misliš zdaj za eno, zdaj za drugo sorto uh, ta bo pa res prava. "Šum", povzročen z lastnostmi rastne sezone in okolja, je ogromen.
Za moje pojme so večkrat rodne maline, če pobiraš oba pridelka, največja možna zmaga na področju sadja - glede na to, koliko skrbi rabijo (malo), koliko so trpežne (tako rekoč plevel), koliko se same razmnožijo (prejšnji oklepaj), kako okusni so sadeži in kako dolgo jih lahko pobiramo (4+ mesece). Meni je že sam okus zelo všeč, ko pa sem potem še videl, koliko časa rodijo, mi je bilo že kar kičasto Nazadnje urejal/a crtj 11 Mar 2017 11:11; skupaj popravljeno 4 krat
Da je zemlja vlažna, bodo maline vesele, nikakor pa naj se ne zgodi, da bi voda zastajala. (Ker si na barju - ne vem, koliko resnem - morda jim skoplji kakšen kanal za odvodnjavanje zraven ali pa celo malo dvigni malinovo gredo.)
Ja, če ciljaš na dve seriji pridelka letno, potem je rez podobna kot pri robidah (glede upravljanja starih vej, ki so že v drugem letu). S tisto razliko, da veje, ki so letos prvič rodile, pa samo krajšaš pod "porabljeni" del.
(Mimogrede, baje obstajajo tudi primocane, torej na svežih vejah cvetoče, robide - primer sorte je Reuben, vendar se zaenkrat še zadržujem, ker je dati 10 eur za eno rastlino jagodičevja proti mojim življenjskim nazorom, včasih ni bilo, zdaj pa je
Ne, ponavadi med letom ne gnojim. Jeseni debelo naložim listje od murve (ker je pač pri roki), pomladi dodam kompost in karkoli imam sadjarskega pri roki.
Vsekakor poskusi malo tako - malo tako, ljubiteljski gojitelji imamo ta luksuz, da lahko eksperimentiramo poljubno in nismo odvisni od rezultata.
Pri tem moraš vedeti tudi to, da to nikakor niso poskusi laboratorijske rigoroznosti - ne ker se ti ne bi potrudil, temveč ker enostavno ne gre. Že sami vzgojitelji sort in prodajalci, ko navajajo lastnosti sort prek rezultatov različnih vzorčnih nasadov, zapisujejo zelooo različne cifre, na podlagi katerih si lahko misliš zdaj za eno, zdaj za drugo sorto uh, ta bo pa res prava. "Šum", povzročen z lastnostmi rastne sezone in okolja, je ogromen.
Za moje pojme so večkrat rodne maline, če pobiraš oba pridelka, največja možna zmaga na področju sadja - glede na to, koliko skrbi rabijo (malo), koliko so trpežne (tako rekoč plevel), koliko se same razmnožijo (prejšnji oklepaj), kako okusni so sadeži in kako dolgo jih lahko pobiramo (4+ mesece). Meni je že sam okus zelo všeč, ko pa sem potem še videl, koliko časa rodijo, mi je bilo že kar kičasto Nazadnje urejal/a crtj 11 Mar 2017 11:11; skupaj popravljeno 4 krat