Lani sajeni 2 liniji Amira (x60), 2 liniji Polka (x60), povrh stare garde Autumn bliss in Golden bliss še iz 2008, ki so do danes že vsenaokoli.
Priprava za sajenje direkt v rušo travnika - na balin z motorno koso, nakar več prehodov s prekopalnikom nekih 20 cm globoko. K vsaki mladi rastlinici (10-15 cm so bile visoke, prišle so v platojih s cca 5 cm kvadratom korenin) nekaj kroglic dolgotrajnega gnojila.
Poleti so bile mlade namakane, prijele so se dobro, zimo so preživele solidno, komaj kaj je primerov, ko so živali preglodale / prekucnile rastline, izven tega suhih praktično ni. Grozno sem zadovoljen, še zlasti glede na to, kako nebogljene so bile videti sredi trave na začetku.
Pri vsaki od novih sort sem te dni eno linijo skrajšal na 30-50 cm, drugo pa postrigel do tal. Pri tem sem opazil, da so že kar močno v soku, pa tudi brsti so že zelo živi. Zlasti to velja za Polko, Amira je počasnejša.
V vse 4 linije skupaj 3 kg Vrtnarček 10-18-28 + 2 Mg + B in 20 kg Plantella Organik.
Nakar sem v vsaki liniji, tako rezanih kot pokrajšanih, polovico linije posul s pepelom. Polovico zato, ker načeloma je pepel fajn kot vir mineralov in za relaksacijo težke zemlje, vendar je zelo bazičen, kar na splošno ni nek plus pri malinah.
Tako bom zdaj spremljal, koliko je razlike v razvoju in pridelku glede na a) sorto b) način reza c) pepel da/ne.
V resnici zdajle še ni kaj dosti videti, ampak sem poslikal za svojo evidenco, pa dajem še sem.
Na njivi je tritikala, ki je bila sejana kasneje od sosedove in tega ne more skriti in ja, treba je obrezati jablane

Dodatni načrti za letos:
- še 3 linije česarkoli že
- sajenje poleti cvetoče robinije (R. neomexicana oziroma luxurians, po mojem vtisu je to ista rastlina) za senčenje malin, za čebele in za pomoč jablanam
- žicanje sosedov za žagovino, ki je tako po branju kot po izkušnjah nekaj, kar maline veseli
Klik za večjo sliko.
Amira

Polka

Lanske veje

Mladice prihajajo