Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Robida - Rubus fruticosus

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, imam eno neznane sorte, brez trnov, zelo dobro in rodno, prvi plodovi so precej veliki. Če te zanima, čeprav je NN, povej, bom kak vrh usmerila na tla, se mimogrede ukorenini in lani ukoreninjena (se je sama, ampak zanesljivo lani) mi letos že rodi.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Metuljc, hvala za ponudbo, ampak sem se odločil, da zaenkrat novih robid ne bom sadil.
Tisti vprašanje je bilo kar tako, iz firbca ter v vednost, če bom kdaj kaj povečeval robidovje.
Sicer sta pa tudi ti dve sadiki ( prav tako neznane sorte ), ki sem ju dobil od sodelavca okusni. In neverjetno veliko sta rodili za prvo leto.
Dokler so bile še rdeče, so se mi zdele drobne. Ampak potem, ko so pomodrele, so pa bile pa zadovoljive velikosti, čeprav vem, da sem videl že tudi večje.

Sploh se moram pa malo ustaviti s tem sajenjem, ker drugače bo čez nekaj let toliko sadja, da ne bom vedel, kam z njim ...

Letos bom posadil samo še eno rumeno kosmuljo, en črn ribez, dve ali tri borovnice ter morda še kaki Nikita. Wink
Pa josta me tudi mika. Tega še nimam, pa že dolgo je nisem jedel.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Metuljc, če je to robida, ki se dobro počuti tudi v peščenih tleh, bi se priporočil za kakšno flanco ali dve. Ne morem verjeti, ampak ene tri so se mi posušile.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pojma nimam, aladin, pri nas so tla vse prej kot peščena. Lej, če bodo sadike, dobiš.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Robida sorte čačanska bestrna. Je kdo to opazil v ponudbi v Sloveniji? Hvala.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ima kdo robido Reuben? Kako je z rodnostjo? Je brez trnov ali ne?
Se ogrevam zanjo, a na enem tujem forumu so jo precej skritizirali glede rodnosti Confused
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Reuben sem opazil v Kalii, tako da lahko preveris osebno glede trnov (jaz se nisem spomnil tega opraviti).
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

On ponovnem obisku pregledal in so bolj malo trnave, recimo eden na 5-10 cm. Nekatere so ravno cvetele, tako da definitivno cvetijo na mladih poganjkh.

Lepe sadike, ampak zelo drage (cca 10 eur komad). Splača se počakati decembrsko pospravljanje zaloge.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Prejle sem bil pri sodelavcu doma, ki ima med drugim posajeni posajeni 2 robidi brez trnov. Ne ve, katero sorto je kupil.
In pri eni so mu pognali novi, mladi poganjki, ki pa nekateri imajo trne.
Obstaja kakšna razlaga za to ?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

To se dogaja ta porednim fantom. Twisted Evil

... in jaz sem jo s krampom odslovil, pa mi vrag še vedno razlaga, da bi moral bolj ubogati. Vztrajno jo pri temu ignoriram.
Odgovori