Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Šmarna hrušica - Amelanchier sp.
-
- Kraj: Domžale
sadjarvid je napisal/a: |
Res, v maju je kar velik del južnega pobočja Kamniškega vrha bel in to zaradi cvetenja šmarne hrušice. Kar velik seznam cvetja je na tej spletni strani. Pa še enkrat srečno Vido. |
Pa dajmo tole premaknit iz Božično-novoletnega voščila ...
Skratka, zanima me, če je kdo že kdaj jedel/nabiral plodove te naše "divje" šmarne hrušice in bi znal povedat, kakšni so plodovi.
Pa ali se da malo sadiko/koreninski izrastek/potaknjenec odvzeti iz naravnega okolja ter jo presadit domov na vrt ?
Jaz sem jih (sejance) letos nekaj videl pod odraslimi drevesi - grmi. Sicer na drugi strani Slo., ampak vseeno, tako da na Kamniških drugače ne more biti.
Najlažje jih je prepoznati v jeseni, po prvih slanah, ko listje obarvajo v toplo oranžno rdečo barvo, kot nobena druga vrsta pri nas. Tudi ruj ni takšen, v bistvu je ta praktično rdeč z mnogo manj oranžno rumeneg odtenka. Skratka zelo očitno izstopajo.
Druga opcija je pa že z nekoliko bolj botaničnim pristopom, ko si doma na vzorcu natančno ogledaš detajle brstov z vsemi luskinicami, dlačicami, barvo itd., pa potem obliko tanjših vejic in njih barvo, morebitne pikice ali karkoli itd.
Edino to še. Ne vem kako je z raznimi zaščitami tam gor, pa da te google street view ne ujame na kamero.
Nikoli ne veš.
Najlažje jih je prepoznati v jeseni, po prvih slanah, ko listje obarvajo v toplo oranžno rdečo barvo, kot nobena druga vrsta pri nas. Tudi ruj ni takšen, v bistvu je ta praktično rdeč z mnogo manj oranžno rumeneg odtenka. Skratka zelo očitno izstopajo.
Druga opcija je pa že z nekoliko bolj botaničnim pristopom, ko si doma na vzorcu natančno ogledaš detajle brstov z vsemi luskinicami, dlačicami, barvo itd., pa potem obliko tanjših vejic in njih barvo, morebitne pikice ali karkoli itd.
Edino to še. Ne vem kako je z raznimi zaščitami tam gor, pa da te google street view ne ujame na kamero.
Nikoli ne veš.
-
Juglans, nikjer nisem zasledil, da bi bila šmarna hrušica zaščitena rastlina.
No, vsekakor se bom poleti potrudil in jih šel malo nabrat tja gor. Me zanima, če še kdo drug to nabira ?!
Jeseni pa potem eno malo nekje izkopal in si jo odnesel v sadovnjak. No, morda že spomladi.
Domnevam, da bodo zame najbolj signifikantni cvetovi in plodovi.
No, vsekakor se bom poleti potrudil in jih šel malo nabrat tja gor. Me zanima, če še kdo drug to nabira ?!
Jeseni pa potem eno malo nekje izkopal in si jo odnesel v sadovnjak. No, morda že spomladi.
Domnevam, da bodo zame najbolj signifikantni cvetovi in plodovi.
AB, spomladi, ko nabreknejo cvetni brsti, ni težav s prepoznavanjem. narediš fotko, mi jo pošlješ, počakaš in voila..................izkoplješ. Glede na to, kaj piše avtorica spletne strani, do katere sem ti dala link, ne boš naredil škode, itak pa boš znal presoditi, kje je pametno kaj odkopati. V naših koncih, na 900 m nad morjem, običajno cveti nekje okoli 1. maja, morda še prej.
-
turnogo je napisal/a: |
Pozdravljeni Ali ima kdo sorto Smoky in Princ William? Kaksni so plodovi? Kaksna je koncna visina? |
To, sta sorti, ki ju je imel lansko leto jeseni prvič v ponudbi Mirosan, če se ne motim. Pa Kalia je tudi prodajala ( njihove sadike ).
Tako da zelo dvomim, da ima kdo od forumašev že posajeno dlje časa, ali pač ?!
Pa tudi v tej v temi še nisem zasledil omembe teh dveh sort, čeprav sem vse prebral, 2x.
Google najde tole:
http://plants.oaklandnursery.com/12130001/Plant/606/Prince_William_Serviceberry
http://plants.dutchgrowers.ca/11040002/Plant/603/Smokey_Saskatoon
TwittyPity,
danes sem po nakljucju prisel do nove smarne hrusice - amelanchier lamarckii - imeli so jih tu pri nas - in se spomnil nate... Namrec, ni cepljena!
In mi je "presmelcalo": mislim, da so "navadne" amelanchier alnifolia, ... canadensis, ... lamarckii rezultat potikanja, sortne (smoky,... ballerina,... ) pa, seveda, morajo biti cepljene.
Le kako se nisem ze takrat tega spomnil... .
Lp.
danes sem po nakljucju prisel do nove smarne hrusice - amelanchier lamarckii - imeli so jih tu pri nas - in se spomnil nate... Namrec, ni cepljena!
In mi je "presmelcalo": mislim, da so "navadne" amelanchier alnifolia, ... canadensis, ... lamarckii rezultat potikanja, sortne (smoky,... ballerina,... ) pa, seveda, morajo biti cepljene.
Le kako se nisem ze takrat tega spomnil... .
Lp.