Stran 131 od 158
Objavljeno: Sr Okt 15, 2014 3:48 pm
Napisal/-a mfranc
Bulgarian carrot,
Pimientos de Padron
dve sorti, ki sta mi zanimivi za leto 2015;
ima kdo kaj pozitivnih izkušenj z njimi?
LP_________________mfranc
Objavljeno: Sr Okt 15, 2014 4:08 pm
Napisal/-a bobolino
Mislim, da ima Padrona Melona, in tudi jaz ga imam že par tednov na seznamu za naslednje leto. _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Sr Okt 15, 2014 6:46 pm
Napisal/-a Spiridon
voda je napisal/a: |
Spiridon živio. "pa kud baš samo dve papričice, pored onoliko crveno-ljutih kečki". tako daleč si končno našel pravo robo a prineseš samo dva vzorca. "pa boga jest ovo neki ludi Slovenac". lpvoda |
He,he,he, @voda saj tja dol nisem šel zaradi paprik - obisk Donje Lakošnice je bil bolj mimogrede (če smo že ravno tam ).
One rdeče paprike, ki so se tam tako množično v vencih sušile po vseh fasadah v vasi, sploh niso bile hude ("Slatki kozji rog" jih imenujejo domačini) in Vezenke so bile proti njim krepko v manjšini.
Domov sem pa res prinesel samo dve "žlehtni", še ene štiri bolj blage (nekje na ravni Fresno čilija) in kozarec domačega pekočega ajvarja za povrhu.
V glavnem, semen je zame več kot dovolj pa še za oddajo tukajšnjim čili-zanesenjakom ga nekaj ostane.
LP
Objavljeno: Sr Okt 15, 2014 9:31 pm
Napisal/-a voda
Spiridon te razumem. "atak" je moral biti, ker sem pač taka, hja po vsem telesu. l'pvoda
PS: druga fotka ti je totalna desetka._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Sr Okt 15, 2014 10:39 pm
Napisal/-a Trocki
mfranc je napisal/a: |
Hvala, Melona za podatke;
je pa ravno Pimientos de Padron baje znan po tem, da je prava ruska roleta. Kak plod užge ko strela iz jasnega neba - si imela "smolo", da te to ni doletelo .
LP |
Ni tako nedolžen tale Padron. Jaz sem imel letos 4 rastlince in sem pridelal kar precej plodov, ki pa so vsaj zame odličnega okusa. S scovili je pa tako. Po moji oceni je 70% res bolj blagih, kakih 30% (vsak tretji) pa ga kar pooošteno zažge. To seveda govorim o rdečih, dozorjenih plodovih. Po moje bo pri meni kar vsako leto na meniju.
Objavljeno: Sr Okt 15, 2014 11:53 pm
Napisal/-a mfranc
Trocki, kaj si pa delal iz njih?
izgleda, da je najbolj znan pripravljen na tale način.
http://www.wikihow.com/Prepare-Pimientos-De-Padron
Kako bi mu vidva ocenila rodnost? Hja, zaradi prostorske stiske mi je zanimiv tudi tak, "brezvezen" podatek .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Okt 16, 2014 7:21 am
Napisal/-a Melona
Melona je napisal/a: |
Rastel je v loncu, višina, razvejanost in rodnost so bile v običajnih okvirih, primerljive z ostalimi sortami, ki sem jih gojila. |
Pri meni je rodil podobno kot ostali, nič posebnega. S skovili sem pa imela srečo, izgleda. Ga bom naslednjo sezono spet sejala.
Objavljeno: Če Okt 16, 2014 5:43 pm
Napisal/-a Trocki
mfranc je napisal/a: |
Trocki, kaj si pa delal iz njih?
izgleda, da je najbolj znan pripravljen na tale način.
http://www.wikihow.com/Prepare-Pimientos-De-Padron
Kako bi mu vidva ocenila rodnost? Hja, zaradi prostorske stiske mi je zanimiv tudi tak, "brezvezen" podatek .
LP |
Rodnost je bila pri meni odlična. Cca 15 plodov velikosti 5-10cm iz ene rastline visoke 60cm. Tudi dozorijo precej hitro.
Drugače je pa najbolj znan tale recept ki si ga omenil, čeprav lahko popečeš tudi popolnoma zrele (več scovilov ). Jaz sem jih dajal še v sendvič, pa tudi vložil sem dva kozarca.