Stran 135 od 158
Objavljeno: Pe Okt 24, 2014 12:24 pm
Napisal/-a Zelenc
@Metuljc - to pa je mogoče, ja. Sem mislil da je to že lahko oplojen cvet...
@mfranc - kalil sem v prostoru, kjer je dovolj svetlobe. Južna stran, neposredno pod strešnim oknom, temperatura pa tam med 20-23 stopinj. Ker se rastline niso pretegovale, sem pač sodil, da se dobro počitijo.
Bom naslednjič kalil v dveh rundah - ena v januarju, druga mesec kasneje. Pa pognojil bom zadevo, tako da bom videl kaj se bolje obnese...
@Spiridon - super, hvala za nasvet. Bom poizkusil tudi tako. Morda bo pa naslednjič vendarle bolje.
Hja, začetnik sem. Učim se.
Hvala vsem za pomoč in nasvete.
Objavljeno: So Okt 25, 2014 1:33 am
Napisal/-a Spiridon
Kar brez strahu @Zelenc! Verjemite, čiliji so precej trdožive rastline in njihovo gojenje ni nobena vesoljska znanost.
Tudi kakšno napako, ki bi marsikatero drugo rastlino že ugonobila, nam znajo oprostiti, če jo pravočasno popravimo
Na forumih, ki obravnavajo tovrstno tematiko, je sicer najti zelo dosti koristnih in uporabnih nasvetov, je pa tudi res, da mnogi gojitelji iz želje po eksperimentiranju (ali drugih nagibov) enostavne stvari pogosto še malo dodatno zakomplicirajo...
Celo čiste neumnosti se tu in tam najdejo napisane...
Vsi bralci, ki že imajo nekaj gojiteljskih izkušenj, sicer vedo za kaj gre, med začetnike pa takšni opisi na žalost vnašajo zmedo in nezaupanje vase.
Torej, kot vam je že @mfranc zgoraj položil na srce, vam bo še največ dala lastna praksa in kmalu boste kot izkušen gojitelj popolnoma suvereno "ločevali zrnje od plev"
PS: Svetujem (če tega slučajno že ne delate) še vodenja dnevnika za tekočo sezono o vseh opravilih in svojih zapažanjih.
Ljudje smo pozabljivi in pri kakšnih eksperimentiranjih je včasih koristno prebrati kako smo v preteklosti kaj naredili in kje smo ga mogoče tudi polomili
LP
Objavljeno: So Okt 25, 2014 10:25 am
Napisal/-a Trocki
Name ste pa čisto pozabli.
Rumeni je zgleda vseeno habanero, ker ima tisti značilni okus pa peče na polno. Skrajno levi skoraj nič ne peče, mogoče čisto malo. Tiste "kapljice" so pa tudi precej pekoče, vendar vsaj 5x manj kot habanero. Rdečega dolgega pa še nisem poizkusil. Zadnja dva na sliki pa sta verjetno moruga scorpion.
Objavljeno: So Okt 25, 2014 8:31 pm
Napisal/-a Spiridon
Trocki je napisal/a: |
Name ste pa čisto pozabli. Rumeni je zgleda vseeno habanero, ker ima tisti značilni okus pa peče na polno. Skrajno levi skoraj nič ne peče, mogoče čisto malo. Tiste "kapljice" so pa tudi precej pekoče, vendar vsaj 5x manj kot habanero. Rdečega dolgega pa še nisem poizkusil. Zadnja dva na sliki pa sta verjetno moruga scorpion. |
Ne @Trocki, niste bili spregledani, niti pozabljeni, le določanju sort na podlagi fotografij enega samega, samcatega ploda, se večina gojiteljev izogiba.
Sigurno ste že zasledili, da je takšno določanje zgolj ugibanje, ki lahko drži, ali pa tudi ne...
Recimo tista rumena paprikica na desni, ki ste jo vi "prepoznali" kot Habanero, mene po obliki bolj spominja na Trinidad moruga scorpion yellow, medtem, ko je rdeča "kapljica" poleg njega zelo podobna sorti Aji cachucha, ki jo ponuja tudi Semillas...
Z levima dvema je še težje. Zelo verjetno pripadata rodu Capsicum annuum in po zakrivljenosti peclja sodeč, sta rasli navzdol.
Rumena bi lahko bila Hungarian WAX, mogoče tudi Hot banana, rdeča poleg pa je zelo podobna sorti Chayene ali kakšnemu navadnemu domačemu feferonu
Zadnji dve na sliki spodaj...hmmm. Moruga scorpion je običajno bolj "bradavičasta", ti dve pa sta bolj "gladki"... Po moje bi lahko bili sorte Trinidad scorpion Butch Taylor.
Kot sami vidite, nič uporabnega, vse je eno samo ugibanje...
LP
Objavljeno: Ne Okt 26, 2014 7:32 pm
Napisal/-a Spiridon
@seba993 ne čakajte na prvo slano! Plodove kar oberite in jih za par dni pustite na toplem v kuhinji. Mogoče se pa kljub vsemu še kaj obarvajo.
Pecljev s plodov seveda ne odstranjujte, da se prehitro ne izsuše.
Moji Habaneri ob dozoritvi ravno tako niso bili vsi rdeči.
Nekateri so do konca trmasto "vztrajali" na oranžni barvi. Očitno se tudi Semenarni kdaj kaj spokriža...
LPNazadnje urejal/a Spiridon 26 Okt 2014 22:17; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Ne Okt 26, 2014 8:04 pm
Napisal/-a seba993
Sj ne čakam. Zato pa rabim nekoga ki ima več iskušen z prezimovanjem da mi svetuje._________________LP seba993
Objavljeno: Po Okt 27, 2014 11:10 am
Napisal/-a voda
seba993 živio, če si mislil na oskrbo rastlin čez zimo jaz sem delala tako: ( rocoto r. sedaj, če se ne motim že 4 leto) lonec z rastlino postavim na podstavek ob oknu, kjer sonce ne pride, pošteno zalijem zaprem vrata (povsod po malem piha saj je prostor potreben prenove) in jih znova odprem čez 3-4 mesece. nikoli nisem merila tem. a mislim, da nižje od 8 ne gre. malo zalijem, in počasi rastlino sprehajam ven notri ali jo postavim pod kakšen grm, če je vreme temu primerno in jo seveda obrežem, a s tem ne hitim. tako preživijo jasmin, svinčnice in še marsikatera rastlina. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Po Okt 27, 2014 9:58 pm
Napisal/-a Spiridon
Tele mi je danes podaril sosed:
S četrtega nadstropja so mu z okna čvoknili na zelenico za blokom, tam potem nekoliko polomljeni ležali tri dni, vendar so kljub temu "preživeli" brez nekih resnejših posledic.
Levi so najverjetneje Bolivian rainbow, ostali dve vrsti pa nista znani.
Zdaj so v moji kuhinji lepo "na varnem"...
LPNazadnje urejal/a Spiridon 27 Okt 2014 22:44; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Po Okt 27, 2014 10:55 pm
Napisal/-a seba993
Za nego cez zimo vem kak more biti? Mene bolj zanima kako jih naj obrezem? Kako naj obtrzem tiste ki imajo bolj grmicasto rast? Tabasco, lemon drop? Jih lahko zdaj presadim v manjse posode da prihranim na prostoru? Koliko rastlin lahko za cez zimo posadim v 10l ajmerje-vedra?_________________LP seba993