Krompir - Solanum tuberosum L.
-
- Kraj: Domžale
Re: Krompir - Solanum tuberosum L.
Prvo leto "vrtičkanja" sem sadil Arrow, pa me ni navdušil. Skromen pridelek, veliko globokih očes na gomoljih in ( vsaj zame ali pa pač le tisto leto ) nič kaj prepričljiv okus.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Jaz sem letos posadila dva gomolja jedilnega krompirja iz trgovine. Imela sta majhne, a zelo močne kalčke in sem ocenila, da bo pravšnji. Imela sem ju nekaj časa na svetlem v kuhinji, potem sta šla v zemljo in tudi že prikukala ven. Kompaktna rast.
Ne računam s kakimi presežniki, le za piko odreti z mladim krompirčkom "direkt z vrta".
Ne računam s kakimi presežniki, le za piko odreti z mladim krompirčkom "direkt z vrta".
-
- Kraj: Žiri-NM
AB, a nisi videl moje samokolnice zelo debelih gomoljev? Meni rešuje velikokrat ta obilni zgodnji pridelek manjko Adore zaradi suše, ki nastopi kasneje. Ta odlično dela, debeli gomolji, ki ostanejo do naslednjega leta (če jih prej ne pojemo), frnikule pa imam za svoje seme. Čeprav letos nisem sadila nič svojega semena.
Katerega pa imaš za najbolj zgodnjega in se tudi skladišči odlično?
Katerega pa imaš za najbolj zgodnjega in se tudi skladišči odlično?
-
Danes sem pripravljala gredo za paprike. Predlani (2023) je na njej rastel krompir (Adora). Nekaj krompirjev je po pobiranju ostalo pozabljenih v zemlji. Ti so lani odgnali. Ker mi niso bili v napoto (rastli so med fižolom, ki je lani zasedal gredo), sem jih pustila, da so rastline rastle in dozorele. Jeseni sem gomolje izkopala, a očitno ponovno nisem pobrala vseh, ker je letos kar nekaj rastlin spet odgnalo. Danes sem jih izkopala in bila veselo presenečena, ker so se v zemlji skrivali majhni krompirčki. Nabralo se jih je cca 600g, ravno za eno kosilo.
Me je pa presenetilo, da so večje gomolje naredile rastline, zrastle iz manjših pozablječkov. Nekaj starih je bilo konkretno velikih, pa (še) niso imeli niti enega krompirčka.
Največje presenečenje pa je skrivala rastlina, ki je zrastla iz enega koščka gomolja (verjetno odbitega pri izkopu). Tu se je skrival pravi debeluhec...

Me je pa presenetilo, da so večje gomolje naredile rastline, zrastle iz manjših pozablječkov. Nekaj starih je bilo konkretno velikih, pa (še) niso imeli niti enega krompirčka.
Največje presenečenje pa je skrivala rastlina, ki je zrastla iz enega koščka gomolja (verjetno odbitega pri izkopu). Tu se je skrival pravi debeluhec...

- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Po temle tvojem poročilu mi je bolj razumljivo, zakaj kmetje v starih časih za semenski krompir niso uporabljali drobnih krompirčkov, ampak izrezovali dele z očesi iz najdebelejših.
-
Ja, to je metoda (okuliranje) ohranjanja vitalnosti krompirja skozi leta. Konično izrežeš očesca, ki se nahajajo na sredi lepo izoblikovanega gomolja, konus pustiš, da se malo posuši (naredi kožica) in posadiš. Pridelek naj bi bilo malo velikih gomoljev. To naj bi bil semenski krompir za naslednjo sezono, ker so okoli kalčka zbrane skoncentrirane lastnosti sorte (matične celice?) in pa verjetnost, da se prenesejo bolezni na naslednjo generacijo je manjša.
To letos jaz poizkušam s parimi primerki Romana, ki bi ga rada vzdrževala. Bojim pa se, da sem izrezane kunuse malo preveč posušila. No, posajeni so. Pa bom videla, kaj bo, če bo ratalo...
To letos jaz poizkušam s parimi primerki Romana, ki bi ga rada vzdrževala. Bojim pa se, da sem izrezane kunuse malo preveč posušila. No, posajeni so. Pa bom videla, kaj bo, če bo ratalo...
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Ko smo mi izrezovali krompir, so bili konusi kar konkretni. Pravzaprav ne konusi, pač pa večji kosi iz dela, kjer je bilo največ kalčkov. Vsak kos jih je imel od 2 do 3. Iz enega večjega krompirja se je dobilo dva, redko tri. Preostanek je šel pujsom. In ja, sušili smo jih, a kolikor se spomnim, le par dni, manj kot en teden.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Nekaj podobnega kot pri Muhi smo delali tudi pri nas.
Gojili smo Igorja, ki mi je bil zelo dober in mi je žal, da se ga ne dobi več. Menda ga imajo samo še v semenski banki.
Gojili smo Igorja, ki mi je bil zelo dober in mi je žal, da se ga ne dobi več. Menda ga imajo samo še v semenski banki.
-
Ali ste že skopali zgodnje sorte krompirja?
Imate zdravo cimo? Gledam okoli in imajo večinoma vsi črno listno pegavost (tudi jaz) in zanikrno cimo krompirja. Bo, kar bo, kaj dosti verjetno ne.
Sadila sem 6.4. Adoro, Arrow (okuženo seme s črno nogo, nič pridelka), čez dva tedna še po 3 kg Cherrie in Labello. Ti dve sta še kar zeleni, ampak cima je majhna.
Sem pa pozabila gnojiti, običajno dam v vrsto star preperel gnoj (nekaj let stoji na kupu), letos pa sem pozabila. Je, kar je.
Imate zdravo cimo? Gledam okoli in imajo večinoma vsi črno listno pegavost (tudi jaz) in zanikrno cimo krompirja. Bo, kar bo, kaj dosti verjetno ne.
Sadila sem 6.4. Adoro, Arrow (okuženo seme s črno nogo, nič pridelka), čez dva tedna še po 3 kg Cherrie in Labello. Ti dve sta še kar zeleni, ampak cima je majhna.
Sem pa pozabila gnojiti, običajno dam v vrsto star preperel gnoj (nekaj let stoji na kupu), letos pa sem pozabila. Je, kar je.
-
Ker se spogledujem z novimi sortami, kakšne izkušnje imate z Artrice in Colombo?