Stran 137 od 148
Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 3:32 pm
Napisal/-a bobolino
ne ne, zgornjo skalo glej, malo pod 1,4kg. Ampak labia tako piše, da so normalno tile plodiči nad kilo. Upam, da bo prenesel svoje pisanje "od tam" sem, da se bo kaj več zvedelo o sorti._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 3:55 pm
Napisal/-a htf_lover
Matic je napisal/a: |
Zapisal si pol žličke Cuprablau v lonček z vodo. Kako velik lonček? |
Jaz sem uporabil tiste standardne plastične za piknik. Milsim da so 0,2 l.
Lahko pa se namesto Cuprablau uporabijo tudi drugi bakrovi fungicidi, kot je npr. Champion.
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 12:18 am
Napisal/-a figula
Če imate radi šataraš, ga lahko narediš kot shranek. Skuhaš isto - do takrat, ko bi dal jajce zraven. Potem še vroče nadevaš v kozarce, zgoraj naliješ malo navadnega olja, da je vse pokrito. Zapreš in daš v pečico za cca 1 uro na 100 stopinj in potem pustiš, da se v pečici ohladi.
Saj bi rada še povedala, da je dobro, pa žal od lanskih shrankov nisem nobenega dobila, je vse hčerka odnesla . Je rekla, da je bilo odlično - poleg tega, da imaš hitro kosilo, ko prideš utrujen domov. Zvrneš kozarec v ponev, malo pokuhaš, dodaš jajce - voila!
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 1:44 am
Napisal/-a JANEZ L
Hvala, Figula! _________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 9:19 am
Napisal/-a muha
Tudi sama sem že tako shranjevala material za sataraš. Celo malo poenostavljeno: Še vrelo sem nalila v vroče kozarce in zaprla, brez olja in brez naknadnega pasteriziranja. Ohranilo se je vsaj eno leto. Kadar imam tega manj in prostor v skrinji, pa po porcijah zamrznem. Tudi TALE recept je super za povsod tam, kjer bi imeli raje sveže narezane paradižnike kot mezgo.
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 9:39 am
Napisal/-a metuljc
Zmes za sataraš delam enako kot muha, brez olja (ki po daljšem času lahko postane žarko in shranek dobi čuden priokus). Če so kozarčki čisti in pokrovčki razkuženi (prekuham v okisani vreli vodi, jemljem jih direktno iz vrele vode in polagam na napolnjene kozarčke), ni razloga, da bi se shranek pokvaril.
Omenjeni recept na linku pa mi je tudi poznan in ga uporabljam redno, pa ne le za paradižnik.
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 9:43 am
Napisal/-a Gringo
VPRAŠANJE:
Ali je kdo kdaj imel izkušnje s sejanjem semen iz paradižnika, ki je bil v hladilniku.
Imam plod, ki je bil par dni v hladilniku na 4°C in sem vzel seme.
Pa ne vem ali bi ga obdržal ali v kanto?
lp
Gringo
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 9:50 am
Napisal/-a metuljc
No, 4 stopinje mu pa res ne morejo škoditi. Saj, konec koncev, iz semen, ki ostanejo na vrtu, pogosto skalijo rastline paradižnika.
V hladilniku sicer paradižnik izgubi precej okusa, ampak, to za hranjenje semen in pomembno.
Če bi paradižnik zmrznill, bi semena morda (ne vem, nisem poskusila) ne kalil, ker so semena v paradižniku polna vode. Ampak, semena paprike Mini Chocolate Bell so mi kalila tudi iz ploda, ki je zimo preživel spregledan na zemlji v loncu na balkonu, kjer so zanesljivo nekajkrat zamrznila.
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 9:56 am
Napisal/-a Gringo
Metuljc
hvala ti za ta odgovor.