Česen 2025
-
copatka
- Kraj: Radegunda, Golte
Re: Česen 2025
Včeraj mi je uspelo posaditi česen. Ves sadilni material je letos bolj majhen.
Ostalo mi je en kup majhnih glavic z drobnimi stroki. Nekaj jih vedno zamrznem, nekaj predelam v prah. In razmišljam, da bi jutri naredila konfit. Ga kdo dela? Jaz obožujem pečen česen, najbrž je tudi konfit odličen.
Ostalo mi je en kup majhnih glavic z drobnimi stroki. Nekaj jih vedno zamrznem, nekaj predelam v prah. In razmišljam, da bi jutri naredila konfit. Ga kdo dela? Jaz obožujem pečen česen, najbrž je tudi konfit odličen.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
brbr
-
copatka
- Kraj: Radegunda, Golte
To je pa res ena zanimiva sorta.
Kakšen je pa česen? Si zadovoljna z njim?
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
tajana
Češnov konfit ali počasi pečen česen na olju v pečici je super zadeva. Občasno ga naredim takole in uporabim k pečenem piščanca ali pa kar tako kot namaz na popečen kruhek. V hladilniku ga hranim do enega tedna.
-
tajana
Danes sem odbrala ta debelejše zarodne čebulice česna, ostale pa sem skupaj z lupino na grobo zmiksala in dala sušit. Suhe bom zmlela v prah.
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Tajana, boš zmlela na fino z lupino vred in tako uporabila?
-
tajana
Česen bom zmlela z lupino vred v prah. Saj ponavadi lupine sušim posebej in potem zmeljem v prah. Olupljene stroke pa posebej. Zdaj pa bo to skupaj, ker teh malih bunkic se mi pa res ne da lupit.
-
brbr
Copatka, česen Garcua ima v primerjavi z Anko tanjšo lupini in se zato malo težje lupi. Stroke ima razvrščene v dve vrsti, zato so eni občutno manjši, a spet ne zelo majhni. Okusa je dobrega. Kako se skladišči, pa bom letos videla. Bom ene dve glavici pustila, da vidim obstojnost. V opisu pravijo, da naj bi zdržal nekje do novega leta. Zaenkrat so glavice še čisto v redu.
Tajana, pa te zmlete lupine niso potem moteče v prahu?
Tajana, pa te zmlete lupine niso potem moteče v prahu?
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Hecni so podatki o Garcui. Eni navajajo, da je za spomladansko sajenuje, drugi, da je za jesensko.

-
tajana
Brbr v prahu sploh ne opaziš da so vmes še lupine česna.