Stran 15 od 18

Objavljeno: Sr Jun 23, 2021 11:43 am
Napisal/-a živa
ne vem odgovora. koničasto zelje ima letos rjave kroge cca 3 ali več mm premera, medtem ko okroglo ni tako poškodovano.

Zelje je dobro, ko je glava na otip trda. Obrežeš vse liste, ki niso zeleni, običajno je treba olupiti par prvih listov, sredina je ok. včasih je na sredini "glista", vsaj pri meni so v zelju in solati zelo rade._________________Lp, Živa

Objavljeno: Sr Jun 23, 2021 12:16 pm
Napisal/-a lpmami
Vidim, da je na mojem minimini vrtičku nekaj prostora. A se zelje lahko sadi zdaj?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Sr Jun 23, 2021 2:21 pm
Napisal/-a brbr
Seveda se ga lahko sadi tudi zdaj. Za kisanje in zimsko rabo ga moj njivski sosed še posejal ni. Mislim, da ga bo te dni..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Jun 23, 2021 2:27 pm
Napisal/-a lpmami
Bom poskusila dobiti nekaj sadik. Rada bi nekaj za čimprejšnjo rabo, ne za kisanje ali zimsko shranjevanje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Sr Jun 23, 2021 3:38 pm
Napisal/-a tajci
Kakšna zgodnja sorta bi morala še narediti. Jaz ga bom sejala v lonček ta vikend. Na gredici ima že lepe glavice. Ko bomo tega pojedli, bom mela pa že sadikice, računam tam v mesecu. Sadila ga bom za krompirjem._________________Naj raste

Objavljeno: Sr Jun 23, 2021 5:50 pm
Napisal/-a muha
crtj je napisal/a:

v čem je štos tega, da se pri zelju hkrati sušijo nekateri listi in gnijejo glave, ki se počasi oblikujejo?


Mogoče najdeš tule kaj, kar bi se dalo primerjati s tvojo situacijo. Sama sem imela enake težave obakrat, ko sem gojila zelje, predvsem s plastmi suhih listov sredi glave, sicer je šlo za pozne sorte. Zato sem obupala in zelje raje kupujem.

Objavljeno: Sr Jun 23, 2021 7:59 pm
Napisal/-a mravlja
crtj je napisal/a:
...
v čem je štos tega, da se pri zelju hkrati sušijo nekateri listi in gnijejo glave, ki se počasi oblikujejo?

Čisto enostavno gledano mi to ne gre skupaj (sušenje ponavadi od premalo vode, gnitje od preveč - če bi bil to edini faktor). ...


Moja "šefica" pravi - rahlo razgrneš zemljo in pogledaš za kapusovo muho oz. njenimi "črvički". Ti povzročajo gnilobo, a če jih je (pre)več po koreninskem vratu, povzročajo sušenje listov, lahko pa tudi cela rastlina v rasti zaostaja ali nazaduje. Pozorno si jih oglej zlasti zjutraj, takrat zelje ne trpi posledic suše, uveli pa so samo napadeni deli rastlin.
Če ti bo kaj pomagalo...

Objavljeno: Pe Nov 05, 2021 12:58 pm
Napisal/-a brbr
Včeraj sem v lonec presadila rastlino zelja "Zufovega strica", ki mi je zelo všeč. Tako bi naslednje leto rada pridelala seme.

Vse, ki se spomnite, kako so včasih shranjevali zelje za pridelavo semena, sprašujem, kako naj ga negujem. Za začetek mu moram odstraniti vse načete liste, a ne?

Trenutno izgleda takole.

J-ODFZ-1

Razen tega, da je to zelje ene stare sorte, je rastlina posebna tudi potem, ker je bila posejana kot zimsko sejanje lani decembra, ko nas je Zuf povabil k setvi v času Saturnalij (17.december). To je edina rastlina, ki je vzklila in se potem tudi lepo razvila in naredila čvrsto galvo._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Nov 05, 2021 1:30 pm
Napisal/-a muha
Ne spomnim se več dobro, zdi pa se mi, da smo glave večinoma obrali, da je ostal le malo večji srček in jih take pustili prezimiti.

Objavljeno: Sr Nov 24, 2021 11:53 am
Napisal/-a brbr
Muha, hvala za tvoje spomine. Nisem takoj odgovorila, ker sem upala, da se bo oglasil še kdo drug in bi se potem vsem naenkrat zahvalila. A izgleda, da je šla ta veščina že v pozabo, ali pa smo v Gartlcu zbrani sami mladi meščanski otroci, ki se s takimi rečmi nismo nikoli srečali Laughing

Kakorkoli. V tem času sem našla kar nekaj zapisov o načinu prezimovanja zeljnatih glav. Najbolj obširen zapis sem tudi tokrat (kot že pri paradižnikih) našla pri ruskih zapisih. Seveda so prevodi takšni, da ti tudi najbujnejša domišljija ne pomaga dosti. Na srečo pa je poleg precej slik, ki pomagajo k razumevanju zapisanega.

Pravijo takole:

rastline zelja je potrebno izkopati tako, da se kar najmanj poškodujejo korenine. Otrebimo vse zunaje liste, do glave. Potem rastline obesimo s koreninami navzgor. Hranimo v suhem mrzlem (1-2st) prostoru. Važno je, da so na mrzlem, ker se le tako uspešno pripravijo na semenitev naslednje leto.

Spomladi, pred saditvijo na prosto, je potrebno korenine oživiti. Postopek oživljanja se mi je zdel kar zahteven, zato sem se odločila, da bo moj zeljček ostal kar v loncu. Glavo sem očistila, lonec pa postavila v kartonasto škatlo, ga obdala z ovčjo volno in vse skupaj postavila na suh zaveten prostor ob hiši. Če bo napovedan silen mraz, bom vse skupaj začasno umaknila v notranjost, ali dodatno zaščitila.

Trenutno izgleda takole:

IMG-20211121-123327

V biodinamični literaturu o pridelavi semen pa sem našla nasledje. Spomladi se rastlina posadi nazaj na vrt, malo globje, kot je rastla. Glavo je optrebno na vrhu zarezati na križ, ali pa se poreže vse liste in se pusti samo vrh.
V nadaljevanju rasti je potrebno odstranjevati stranske poganjke, da rastlina na glavnem steblu naredi kar največ semena. To seme je najkvalitetnejše tudi v smislu ohranjanja sortne značilnosti._________________naredimo svet lepši