Stran 15 od 23
Objavljeno: Ne Apr 19, 2015 11:46 pm
Napisal/-a Fedex
Na manj kot 8 bo pa težka. Ga raje posušim? Zaenkrat bom uporabljal za "organko", pa tudi za kompost. Sicer pa še ne poznam širše uporabe natančno. Vem, da je še za marsikaj.
Objavljeno: Po Apr 20, 2015 12:03 am
Napisal/-a zuf
Posuši ga, sploh za organko je tako najbolj praktičen.
Objavljeno: Po Apr 20, 2015 12:31 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Še poročilo mojega eksperimentiranja. Jeseni sem čistila shrambo, saj so začeli letati molji. Nabralo se je precej, saj so se molji razširili v kar nekaj zvitkih, tudi takih, še čisto zaprtih. Našlo pa se je tudi kaj s pretečenim rokom. Prav vse sem porabila za izdelavo bokašija. Res je bilo ogromno različnih snovi od čajev, začimb, celo kave (pri nas jo pijejo samo gosti), kamut, pira, različne moke, kosmiči, tudi špageti (zdrobljeni), suhe gobe, tapioka, grenki mendelji... tega različnega materiala je bilo veliko. Dodala sem enako količino otrobov primešala plastenko s pretečeno sirotko in melaso, pa nekaj zufovega BIMa in seveda vodo. Vse skupaj pregnetla v homogeno vlažno zmes in natlačila nekaj v posode, ostalo pa zaprla vrečo in spravila pod stopnice.
Na vse skupaj sem pozabila. Že čez kak mesec in pol nas je opozoril nase prijeten vonj, ki se je širil po hodniku. Pred kakšnim mesecem, smo vrečo tudi odprli, saj je zmanjkalo starega bokašija za organko. Kako prijeten omamen vonj po začimbah se je širil naokoli. Vse skupaj je lepo fermentiralo, tudi organko se lepo dela naprej, le malo več ga je treba posut.
Zdaj sem ga posula še po gredicah in njivi med seno in listje. Tako da ga je ostalo le še nekaj malega v posodi. Takole zgleda:
Škoda, da vam ne morem prilepiti še vonja.
Verjetno bosta kamut in pira tudi vzklila, bomo videli če bo moteče, saj tega ni nevem koliko pa večinoma imam zastirko.
Objavljeno: Po Apr 20, 2015 10:24 pm
Napisal/-a zuf
Vau, to pa je mega posip. Misliš, da dolgotrajna fermentacija ni uničila kalčkov? Poročaj prosim.
Objavljeno: Po Apr 20, 2015 10:56 pm
Napisal/-a Fedex
Zuf, kje pa potem hraniš posušen posip? Vrečke, posode, tema, temp.?
Objavljeno: Po Apr 20, 2015 11:15 pm
Napisal/-a figula
Aye-Aye, to je odličen prikaz, kako se da s pridom vse porabiti ...
Objavljeno: To Apr 21, 2015 12:07 am
Napisal/-a zuf
Priročno količino za organko imam kar na kuhinjskem pultu v posodici od kislega zelja, ostalo pa v vedru na sobni temperaturi.
Lahko maš v vrečki, na soncu ravno naj ne bo, najbolje, da je v temi, pa navlažiti se ne sme.
Objavljeno: To Apr 21, 2015 10:20 am
Napisal/-a Aye-Aye
zuf je napisal/a: |
Vau, to pa je mega posip. Misliš, da dolgotrajna fermentacija ni uničila kalčkov? Poročaj prosim. |
A veš prav to tudi mene zanima, se mi zdi da je bila masa malo preveč suha, da bi se zrna zadosti navlažila, bom poročala.
Figula, prej sem vse na kompost nosila, sadaj pa bom takole porabila.
Objavljeno: To Apr 21, 2015 10:40 am
Napisal/-a Fedex
Ok, hvala Zuf. Bom poročal o tem, kaj bo nastalo iz mojega organka. Čez kaka dva tedna bom vse skupaj zakopal v zemljo na vrtu ali pa na kompost. Malo sem pozen, bi lahko za presajanje paradižnika na vrt porabil. Če bo slabo vreme, se bo tudi to izšlo.
Objavljeno: To Apr 21, 2015 10:45 am
Napisal/-a juglans
Sprašujem, ker mi ni poznano.
Ali se zalega moljev in podobno nezaželjenih bitij v hrani uniči s fermentacijo?
Je to kje eksplicitno omenjeno, peizkušeno? Mislim na 100% varianto.
Sicer s tem sedaj nimamo problemov, smo pa imeli, dokler smo živeli po stanovanjih v blokih. Tedaj je to naša mati reševala precej "eksekucijsko" (beri pod vplivom strahu, besa in neke vrste gnusa)
Alternativa, ki si jo ubrala (Aye-Aye) je resnično prijaznejša, uporabna ... in še z elementi reciklaže. Je super slišati.