Volna v vrtnarjenju

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Meni se je lansko sezono super obnesla, AMPAK, sem jo na grede dal že v jeseni. Bistvena razlika napram spomladnemu zastiranju. Tako kot pri vsaki drugi rastlini. http://forum.gartlc.si/gartlc-post-73859.html#73859
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Zuf, a se volna potem čez zimo sprime, da je ptiči ne odnašajo? Ali imaš pa to srečo, da imajo vaši ptiči za postiljanje gnezda dovolj drugega materiala v bližnjem gozdu kot naši mestni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Zuf, a se potem spomladi zemlja ne segreje bolj pozno, saj je volna odličen izolator?
Jaz sem morala letos odstraniti celo vso zastirko iz sena, da se je zemlja posušila in segrela Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Zuf pozdravljen

Kaj ti misliš kaj bi bilo bolje za v plastenjaček slama ali volna?
Zahvaljujem se ti za odgovor
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Cinija a razmisljas volna kot zastirka ali pod korenine sadik. Jaz volno uporabljam cetrto leto. Kot zastirka, dana spomladi, ni dala dobrih rezultatov. Pod volno je bila zemlja zbita, spodnja stran volne je bila vlazna, zgornja pa suha. Samo mocen dez je pomagal, da je voda pronicala do zemlje. Iz opazovanja obnasanja volne kot zastirke sem prisla do zakljucka, da ima volna sposobnost zadrzati veliko kolicino vode. Zato jo zadnja tri leta dajem samo pod korenine sadik. Pred tem jo dobro namocim. Sadike dobro podlozene z volno (paradiznik, paprika, kapusnice) zelo dobro prenasajo tudi najvecjo vrocino in suso brez zalivanja. Okrog sadik pa naredim zastirko: moker karton in cez suho travo (kar debelo plast).pazim da imajo sadike stalno 10 cm zastirke. Mislim da bi se ta nacin dobro obnesel tudi v plasrenjaku.

V jeseni pa sem lani prvic po nasvetu Zufa pokra grede z volno in cez travo. Te grede so podobno rahle in vlazne kot tiste ki sem jih prekrila z listjem in listavko. Se vedno pa je zame na prvem mestu zastirka iz listja in listavke. Samo za vse grede imam premalo._________________CARPE DIEM
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Tajana hvala za odgovor. Pod buče,, paradižnike... tudi jaz delam kot ti. Mislila sem za v rastlinjak.
Morda bom pa res dala volno in travco povrhu.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zemlja je bila spomladi pod volno hitreje topla (jesensko zastiranje!).
Spomladno zastiranje ne pripročam, raje uporabite tako kot tajana.
Lp.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz sem dal lani, takle čas ali pa kasneje volno na vrt. Okoli pisane blitve. Ni bilo treba nič pleti. Meni se je zelo dobro obnesla.
Pa za grmovja in drevesa. Nič en raste okoli.
Moram pa še poskusiti zakopati._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lani sem imela z volno pokrit krompir na njivi. Ni bilo v redu, ker je volna zadržala preveč vode na površini. Na vrtu sem jo ravno tako imela pokrito po površini (v sušnem obdobju sem zalivala), kjer je ostala tudi čez zimo. Spomladi je bila zemlja pod volno rahla in greda brez plevela...
Od lani mi je ostalo malo volne, letos pa se nisem potrudila za novo, tako je na vrtu/njivi nisem uporabila. kar jo še imam, jo uporabljam za sajenje v kotirih._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

zuf je napisal/a:
Zemlja je bila spomladi pod volno hitreje topla (jesensko zastiranje!).
Kako se da to razložiti? Da se čez zimo ni toliko ohladila, ker je bila pokrita s toplotnim izolatorjem? Saj da bi jo sonce čez (belo) volno hitreje segrelo kot nepokrito, mi ne gre v račun._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori