Stran 15 od 206
Objavljeno: Pe Jan 02, 2015 9:10 pm
Napisal/-a Legi86
Eno vprašanje; ali domača semena pred kalitvijo zamrznete za nekaj dni? S tem bi naj namreč ustvarili pogoje kot v naravi, sem pred časom nekje prebral...
Objavljeno: Pe Jan 02, 2015 10:06 pm
Napisal/-a metuljc
Odvisno od semen, seveda. Motovilec, recimo, ja, paradižnik, paprika, čili pa niso doma v krajih, kjer bi zmrzovalo in bi seme potrebovalo stratifikacijo.
Objavljeno: Pe Jan 02, 2015 11:08 pm
Napisal/-a Spiridon
metuljc je napisal/a: |
Odvisno od semen, seveda. Motovilec, recimo, ja, paradižnik, paprika, čili pa niso doma v krajih, kjer bi zmrzovalo in bi seme potrebovalo stratifikacijo. |
Sem že zasledil človeka, ki semena čilijev hrani v zamrzovalniku in jih nato seje kar brez predkalitve. Trdil je, da je bila kaljivost popolnoma ista kot leto pred tem...
LP
Objavljeno: So Jan 03, 2015 12:04 am
Napisal/-a metuljc
Nisem rekla, da se ne sme, ampak, da ni treba. In v tem je bistvena razlika.
Objavljeno: So Jan 03, 2015 2:04 pm
Napisal/-a Legi86
Ok. Bom pa naredil test, nekaj semen bom dal za par dni zamrznit, in nato kalit v enakih razmerah, kot tiste ki niso bila zamrznjena.
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 12:50 am
Napisal/-a Spiridon
Legi86, da ne bo nesporazuma...
Človek, o katerem sem zgoraj pisal, hrani semena čilijev v zamrzovalniku zato, ker je prepričan,
da bo na ta način ohranil njihovo kaljivost skozi daljše obdobje ne pa zato, ker bi zamrznjena semena čilijev kaj bolje kalila od onih,
ki to niso bila.
LP
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 4:33 pm
Napisal/-a pajo
Semena v zemlji. Zgodaj? Kaj pa vem._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 5:13 pm
Napisal/-a aljaž
Če boš nudil ustrezne pogoje ni zgodaj.
"Strokovnjak" fatalii iz Finske pravi: It is always better to start early
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 5:16 pm
Napisal/-a Bicikel
Pajo, ali je to že glavnina? Sicer je zgodnjost, itak veš, odvisna od vmesnih pogojev in razpoložljivega prostora.
Meni so ravno pokukale ven prve rastlince. Za bolj zgodnje sem vzorčno posejal po 3 Jalapeno, Hungarian Wax, Malaguetas. Slednji so še zelo zaspani in ležijo še pod kovtrom, Jalapeno pa so bolj nadebudni. Nekaj se trudim tudi s prezimovanjem. Nekega haska lani žal nisem imel, saj je mladina dohitela starce. Bom videl kako bo letos, ko jih nekaj probam ohranjat na višji temperaturi.
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 5:24 pm
Napisal/-a pajo
Bicikelj to je vse od 1x. Upam , da bo kaj pognalo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.