Stran 15 od 19
Objavljeno: Ne Jan 14, 2024 10:12 am
Napisal/-a muha
Najbrž jih bodo sčasoma spet dobili tudi drugje. En zavojček še imam in če me bo spet zgrabila drožomanija, si bom iz njega pripravila droži za naprej. Ampak take razlike v ceni pa res ne razumem. Dvomim, da bi bile one od Mok'ce toliko bolj učinkovite. Ko bom na tržnici v Kosezah, bom stopila v njihovo prodajalnico, si jih ogledala od blizu in malo povprašala.
Objavljeno: Ne Jan 14, 2024 10:54 am
Napisal/-a metuljc
Le daj, to je taka trgovinca, bi rekla, da si to lahko privošči. Saj veš,.. v kletni etaži je. Mimogrede, splet pravi, da je 30 g svežih iz ajdove moke pri njih 2€.
Kaj pa, če si iz te vrečke vzgojiš droži in jih na peki papirju posušiš
Pa imaš svojo zalogo suhih. Tak plan imam.
Objavljeno: Ne Jan 14, 2024 12:09 pm
Napisal/-a muha
Hvala za info. Ko bom tam, se bom malo razgledala.
Objavljeno: Po Jan 15, 2024 11:32 am
Napisal/-a brbr
Jao, jao, potršniki.
Muha, ali ne bi raje imela v hladilniku kozarček z "mokrimi" drožmi. Te so vseskozi žive in vedno na voljo. Pa nič komplicirano jih ni gojiti.
Pri nas pečemo kruh enkrat na teden. Takrat vzamem iz kozarčka žlico droži (zadošča za pol kg moke), to dam v poseben kozarec, dodam žlico moke in toliko vode, da dobim gosto/pastozno zmes. Istočasno dam v kozarec, kjer hranim droži, žlico moke in malo vode, da je zmes pastozna. Oba kozarca pustim na k.pultu 5-6ur. Potem iz odvzetih droži zamesim kruh, nahranjene in namnožene droži iz osnovnega kozarca pa shranim nazaj v hladilnik in jih pustim pri miru do naslednje peke. Torej jih nahranim največ enkrat na teden, se pa zgodi, da tudi dve tedna ostanejo nenahranjene, pa so doslej vedno lepo preživele...
Tudi te svoje droži lahko posušiš ali zamrzneš, če jih želiš shraniti za daljši čas.
Če bi se odločila za "rejo" domačih droži, ti z veseljem odstopim začetno plemensko čredico.
_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 11:20; skupaj popravljeno 2 krat
Objavljeno: Po Jan 15, 2024 11:58 am
Napisal/-a metuljc
brbr, pri mopjem na pol nomadskem preseljevanju vsak teden dvakrat, se mi ni obneslo, najbrž nisem dovolj organizirana, da bi imela svoje droži. Bo to pač, ko ne bom več tak nomad.
Objavljeno: Po Jan 15, 2024 12:22 pm
Napisal/-a muha
brbr: droži sem že dobila, morda celo od tebe, a so umrčkale. Žal nimam rok'ce zanje pa tudi preredko pečem kruh doma, ker se mi noče in noče posrečiti, da bi bil sočen in rahel. Tak visok hlebec z luknjami bi rada, dobim pa po večini enakomerno gostega. Če je notri še ržena ali polnozrnata, pirina ... je še zbit. Edino kruh brez gnetenja je bil tam nekje, a mi je priprava nekam nepriročna. Zato iščem suhe, da bodo pri roki, kadarkoli me bo ravno prijelo, da bi se lotila peke.z
Mogoče pa vseeno ponovno poskusim z namenom, da jih zamrznem.
Objavljeno: Če Jun 20, 2024 12:49 pm
Napisal/-a Beki
Evo, da se malo považim in obudim temo
En hlebček zame, en za prijateljico, včeraj pred službo. Po službi smo ga pokusili in je dober, a zaradi toplega vremena tudi rahlo bolj kisel kot zimske variante. Narejen iz mešanice pirine polnozrnate in bele moke
Objavljeno: Če Jun 20, 2024 12:59 pm
Napisal/-a metuljc
Uf, lepa in nedvomno dobra. Kislina pač, tudi pri kupljenem sem opazila, da je tako,
Objavljeno: Če Jun 20, 2024 1:44 pm
Napisal/-a copatka
O, kako sta lepa! _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Če Jun 20, 2024 1:57 pm
Napisal/-a muha
Kako lepa hlebčka! Kar do sem dišita.