Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2017

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ha, odkrila sem, da sem v lonec posadila dve papriki. Pri obeh piše, da sem jih dobila od tebe in ona druga, ki se je na fotografiji ne vidi, je podolgovata, mesnata in ... rdeča Very Happy .
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Gledam tele vaše krasne paprike in berem vaša opažanja - se mi sam vsiljuje sklep, da si gojitelji lahko še tako prizadevamo, ima največji vpliv vendarle vreme._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

In lonci! Sadike istega izvora na vrtu so pri meni veliko manjše in manj obložene. Nekako 3 : 1 v korist lončnih.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem pa letos zelo zadovoljen tudi s sadikami na njivi.
Skoraj nič ne zaostajajo za tistimi v loncih pred hišo, ki so bile ponavadi opazno lepše in večje.
V kratkem sledi prva večja "trgatev".
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

Včeraj sem v vrtu naletel na nekaj naluknjanih paprik (Ljubov dlan), odprem eno in iz nje sfrči molju podoben metuljček. Je možno, da gre res za molje? Letos se jih tudi v hiši ne moremo znebiti. Slike žal nimam.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moje opažanje: (imam njivo pri Novem mestu, suša taka kot na televiziji za Posavje, nekaj mesecev brez dežja)
- papriko babura sonce ožgalo, so zelo majhne, gnijejo,
- paprika za peko in avjar dela edina lepo, tudi ožgana in gnije,
- kvadratna paprika, ki je najprej zelena, pa takoj, ko odcveti in se naredi plod, je ožgana in segnije, torej popolnoma nič pridelka.
Očitno je slednja najbolj občutljiva na tako visoke temperature.

Pogled na mojo njivo je že od junija žalosten, nič ne raste več razen razhudnikov, nič fižola, solate, endivije, radiča, kolerabe, grenke kumare, ker seveda v tej suši ni nič vzklilo.

Junglas, pri vas ni nič drugače, kajne? Razen če imaš namakalni sistem._________________Lp, Živa
mrmracka

Odgovor Napisal/-a mrmracka »

Živa, poskusi naslednje leto med papriko posaditi kapucinke.
Zadržujejo vlago v zemlji in papriko krasno senčijo, da ne pride do ožiga._________________mrmracka
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Živa,

jaz imam nasajeno bolj skupaj in se sama senči. Pa pokrito z mrežo, ki tudi pripomore. Pa ob robu so rožce, na drugi strani zelje, ob enem robu je bil fižol. Letos je bila zalita cca trikrat. Prilepim slikco, ko bom imela čas.

Irena
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Živa,
verjetno je krivo pomanjkanje kalcija v zemlji ali pa slabša dostopnost, če ga je že dovolj. Na plantažah paprike to urejajo s kalcijem in pravilnim namakanjem. Poguglaj "pepper sunburn calcium". Tudi tule je nekaj o tem: https://www.agroklub.ba/povrcarstvo/nedostatak-kalcijuma-kod-paprike-i-paradajza/34456/
Foliarno se kalcij dodaja ob prvi zaznavi opeklin (zdravljenje), sicer je bolj pravilno dodajati v vodo za zalivanje.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Živa se oproščam, ker sem spregledal tvoje vprašanje.

Pri nas je bila situacija precej podobna. Veliko stvari je zamrlo že nekje junija, druge pa so celo uspele ostati zelene in dajati občutek vsaj minimalnega uspeha. Recimo fižol, ki je nekako kar obstal, končni rezultat pa je tako slab, da se ga dejansko ni izplačalo pobirati in nato čistiti. Skratka žalost. Sem pa pridelal kar nekaj plevela, tega ni tako motilo.

Glede paprike je mogoče pomanjkanje kalcija, saj je ta tako počasi-težko mobilen v rastlini navzgor, da v tako vročih razmerah enostavno ne more zadovoljiti vseh potreb. Sploh se ta težava največkrat izkazuje ravno na delih z najmanj transpiracije vode in to so plodovi. (kot zanimivost, to so lahko tudi gomolji) Kalcij tudi ni mobilen iz predelov rastlin kjer je na voljo do predelov s pomanjkanjem. Pomaga dobra založenost zemlje z dostopnim kalcijem in po potrebi še foliarno dognojevanje.

Je pa v razmerah, kot so bile letos čisto mogoče, da so bili plodovi enostavno opečeni od premočnega sončnega obsevanja. To se je dogajalo pri meni, ko so bile ožgane tiste paprike, ki so bile izpostavljene soncu. Nekatere rastline so se nagnile zaradi teže in tam so bile opečene vse paprike, drugje pa nič.
V končni fazi je to tudi logično, saj izhlapevanje vode skozi listne reže le te hkrati tudi hladi, plodove pa sončno obsevanje enostavno opeče.
Odgovori