Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2017
-
- Kraj: Domžale
Jaz takole razmišljam:
Nabiranje gob je šlo že skoraj čez vse razumne meje. Tudi sam verjetno malček prispevam k temu, čeprav enormnih količin nikoli ne tovorim iz gozda.
Največ ena košara, pa še to na vsake svete čase ...
Grem pa zelo rad nabirat gobe, precej pogosto. Na različne konce Slovenije, v različne gozdove. Viške gob brez težev podarim komu,
ki ne pozna terenov, jih ne najde ali ne more v gozd.
Morda še hujši problem od samega nabiranja so vse ostale neprimerne stvari, ki so bile zgoraj že omenjane.
Tudi mene razjezijo grdo parkirani avtomobili ( po travnikih, na gozdnih vlakah ... ),
ruvanje gob, nabiranje v vrečke, uničevanje podrasti, kričanje, direndaj v gozdu, smetenje ...
Vendar, preden začnemo podpirati to in podobne regulacije in restrikcije, pomislimo, kam vse to vodi ?! V popolno regulacijo naših življenj !
Bomo nekoč v prihodnosti sploh še kaj smeli prosto početi ?
Bo dovoljeno le gibanje v trikotniku: stanovanje - služba - trgovina ?! Vse ostalo pa bo prepovedano, oziroma boš potreboval dovolilnico ?!
Lahko nekoč postanejo plačljive tudi planinske ture in celo krajši sprehodi na npr. Šmarno goro ?!
Bomo nekoč potrebovali dovolilnico tudi za pridelovanje sadja/zelenjave na lastnem vrtu ?
Včasih si si lahko sam zgradil hišo, sedaj je več ne moreš.
Bom omenil tudi možnost, da si čez nekaj let morda sami več ne bomo mogli prebeliti stanovanja ( resno ! ).
Si res to želimo ?
Želimo biti popolni sužnji ?!
Nabiranje gob je šlo že skoraj čez vse razumne meje. Tudi sam verjetno malček prispevam k temu, čeprav enormnih količin nikoli ne tovorim iz gozda.
Največ ena košara, pa še to na vsake svete čase ...
Grem pa zelo rad nabirat gobe, precej pogosto. Na različne konce Slovenije, v različne gozdove. Viške gob brez težev podarim komu,
ki ne pozna terenov, jih ne najde ali ne more v gozd.
Morda še hujši problem od samega nabiranja so vse ostale neprimerne stvari, ki so bile zgoraj že omenjane.
Tudi mene razjezijo grdo parkirani avtomobili ( po travnikih, na gozdnih vlakah ... ),
ruvanje gob, nabiranje v vrečke, uničevanje podrasti, kričanje, direndaj v gozdu, smetenje ...
Vendar, preden začnemo podpirati to in podobne regulacije in restrikcije, pomislimo, kam vse to vodi ?! V popolno regulacijo naših življenj !
Bomo nekoč v prihodnosti sploh še kaj smeli prosto početi ?
Bo dovoljeno le gibanje v trikotniku: stanovanje - služba - trgovina ?! Vse ostalo pa bo prepovedano, oziroma boš potreboval dovolilnico ?!
Lahko nekoč postanejo plačljive tudi planinske ture in celo krajši sprehodi na npr. Šmarno goro ?!
Bomo nekoč potrebovali dovolilnico tudi za pridelovanje sadja/zelenjave na lastnem vrtu ?
Včasih si si lahko sam zgradil hišo, sedaj je več ne moreš.
Bom omenil tudi možnost, da si čez nekaj let morda sami več ne bomo mogli prebeliti stanovanja ( resno ! ).
Si res to želimo ?
Želimo biti popolni sužnji ?!
Bilo je govora o tem in dodano, da verjetno bo se naslednjih 20 let minilo dokler se to uresnici, ce se bo. Seveda mora za to glasovati tudi vecina vodstva MZS, ki ga pa sestavljajo razna drustva. Na sreco vcasih, dolocene informacije niso bile tako enostavno dostopne kot danes in dokler je nekdo zvedel, da so nekje gobe, so ze koncale, Danes z internetom in mobilnimi telefoni pa ... Na spletu opazam da ze vsak drugi prodaja jurcke. Vsi vidijo v tem samo denar, niso pa hvalezni za dar narave, ne znajo ceniti, tako kot ostale stvari. Egoizem.
Andrej mislim, da noben ne bo rekel nic tudi ce 4 kg prineses vsake toliko prineses iz gozda. PRoblem je ker gredo tudi v skupinah, in privlecejo toliko ven, vsak.
Dejansko sem videl slike polnih prtljaznikov... Bog ti ga vedi kaj so pustili tej ljudje za sabo.
Meni osebno je lepo nabirati gobe, ampak mi je vsec spoznavati noe vrste, opazovat kje kaj raste, in ugotoviti pol katera vrsta je itd. Gob jem bolj malo, mi ne disijo prevec obozujem izlete v naravo.
Pomoje v bilokateri obliki, je potrebno uvesti nadzor nad gobarji, nad tistimi ki na sploh nabirajo naravne dobrote, ker doloceni res pretiravajo, ko vlacijo po 10 kil borovnic iz narave... Pa tudi vec. Ljudi je v prvi liniji potrebno izobrazit, v drugi pa uvesti nadzore, zdaj, ce pomislimo, da potrebuje samo primorska regija 50 inspektorjev, da bodo res lahko konstanto na delu, se posebej v sezoni... Tezko je dobiti ljudi, ki bo to delalo prostovoljno torej je treba jih tudi placati...
Vse skupaj je en grd zacaran krog, za katerega smo krivi vsi mi oz moderna druzba._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Andrej mislim, da noben ne bo rekel nic tudi ce 4 kg prineses vsake toliko prineses iz gozda. PRoblem je ker gredo tudi v skupinah, in privlecejo toliko ven, vsak.
Dejansko sem videl slike polnih prtljaznikov... Bog ti ga vedi kaj so pustili tej ljudje za sabo.
Meni osebno je lepo nabirati gobe, ampak mi je vsec spoznavati noe vrste, opazovat kje kaj raste, in ugotoviti pol katera vrsta je itd. Gob jem bolj malo, mi ne disijo prevec obozujem izlete v naravo.
Pomoje v bilokateri obliki, je potrebno uvesti nadzor nad gobarji, nad tistimi ki na sploh nabirajo naravne dobrote, ker doloceni res pretiravajo, ko vlacijo po 10 kil borovnic iz narave... Pa tudi vec. Ljudi je v prvi liniji potrebno izobrazit, v drugi pa uvesti nadzore, zdaj, ce pomislimo, da potrebuje samo primorska regija 50 inspektorjev, da bodo res lahko konstanto na delu, se posebej v sezoni... Tezko je dobiti ljudi, ki bo to delalo prostovoljno torej je treba jih tudi placati...
Vse skupaj je en grd zacaran krog, za katerega smo krivi vsi mi oz moderna druzba._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Še ne tako dolgo nazaj je bilo običajno, da seje kadilo na avtobusih, vlakih, v čakalnicah zdravstvenih domov, zbornicah šol,.................
Potem so prišli časi, ko se je še kadilo v gostinskih lokalih, pisarnah,.......
Zdaj se ne kadi na nobenem od zgoraj zapisanih mest in je pravzaprav nepredstavljivo, da bi se.
Torej se z vzgojo in zakoni da, če se hoče.
Enako bo z nabiranjem gob in drugih gozdnih sadežev.
Med rabo in zlorabo, česarkoli, je pogosto tanka meja. Tudi tu.
Po pameti, upam.
Potem so prišli časi, ko se je še kadilo v gostinskih lokalih, pisarnah,.......
Zdaj se ne kadi na nobenem od zgoraj zapisanih mest in je pravzaprav nepredstavljivo, da bi se.
Torej se z vzgojo in zakoni da, če se hoče.
Enako bo z nabiranjem gob in drugih gozdnih sadežev.
Med rabo in zlorabo, česarkoli, je pogosto tanka meja. Tudi tu.
Po pameti, upam.
Drži, 30+ let nazaj je denimo Droga gobe odkupovala (nekdo drug pa denimo polže) in nekateri so dnevno bili v stanju nabrati in prodati tudi okrog 50 kg gob. Seveda tistih par dni, ko je bilo res optimalno. Danes jaz najdem več gob kot takrat. Moj bratranec pa je bil eden od teh "profijev", ki so najprej peš nabrali gobe, poskrili posamezne količine in potem z avtom zvozili na odkup. Ampak me ni nikoli hotel vzeti zraven, da bi zvedel za optimalna mesta
Pepe je napisal/a: |
Drži, 30+ let nazaj je denimo Droga gobe odkupovala (nekdo drug pa denimo polže) |
Ah kje so tisti časi, opažam da me emšo prehiteva in postajam nostalgičen
Na kmetiji staih staršev je bila odkupna postaja, vsako jesen ista zgodba vstajanje ob svitu v hlev in nato peš v gmajno...po 5,6 urah pa nazaj s polnimi košarami lep dodaten vir zaslužka gob pa zaradi tega tudi nič manj...letos je celo ena najboljših sezon kar se jih spomnem (2012 je bilo podobno).Se je pa ravnalo smotrno, če se že gob ni čistilo v gozdu se je nato ves odpad naslednji dan neslo nazaj na skrivne lokacije...
Dovolilnice in kazni? Ja kdo bo pa kontroliral vsako ped gmajne? 30 ljudi za celo Slovenijo-nemogoče podobno kot davek za uporabo zraka, čeprav bi ga država najraje uvedla.
Saj tudi mene kar stisne ko naletim na fuzbalersko razdejanje-brcanje gob je za nekatere zgleda višek rekreacije prav tako hitrostno odmetavanje smeti kjerkoli, kazni za take bi bile pravične, enako velja za tujce...ampak spet kdo in kako jih bo izstavljal?
-
- Kraj: Domžale
Meni se zdi, da največji naval v gozdove je prav sedaj, ko so gobe in kostanj.
Nekako imam celo občutek, da zadnja leta lažje naberem gobe kot pa kostanj. Ne vem, morda so se veverice prenamnožile ?!
Poleti, ko so borovnice, komaj koga srečam. Komu se pa sploh še da nabirat borovnice ?! Kakšnim starim mamam mogoče.
Mularija bi se raje pustila mlatiti, kot pa da bi šla borovnice brat ...
Tudi za gozdne jagode, robidnice, zelišča in ostale darove narave se mi zdi, da pretiranega zanimanja ni.
Malo smo zašli v tej temi. Jaz zaključujem s to težko polemiko !
Danes sem po službi spet šel nabrat 10 jurčkov za sodelavca, nekaj sirovk in cigančkov je tudi padlo v košaro, malo za spremembo.
Rast upada, se pa še najdejo. Nasploh je res zelo veliko gob najrazličnejših gob v gozdu.
Na enem mestu, približno 3x3 metre je bilo po moje okoli 50 vijoličnih koprenk. Res lep prizor, žal sem pozabil telefon v avtu. Lepo tudi, da jih ni še nihče zbrcal.
Že drugič ta teden sem v enem dnevu videl rdeče, zelene in citronaste mušnice. Plus še vsaj dve drugi vrsti mušnic ( verjetno porfitno in bisernico ).
Za konec pa še tale fotografija z vrta, malo za hec ...
Nekako imam celo občutek, da zadnja leta lažje naberem gobe kot pa kostanj. Ne vem, morda so se veverice prenamnožile ?!
Poleti, ko so borovnice, komaj koga srečam. Komu se pa sploh še da nabirat borovnice ?! Kakšnim starim mamam mogoče.
Mularija bi se raje pustila mlatiti, kot pa da bi šla borovnice brat ...
Tudi za gozdne jagode, robidnice, zelišča in ostale darove narave se mi zdi, da pretiranega zanimanja ni.
Malo smo zašli v tej temi. Jaz zaključujem s to težko polemiko !
Danes sem po službi spet šel nabrat 10 jurčkov za sodelavca, nekaj sirovk in cigančkov je tudi padlo v košaro, malo za spremembo.
Rast upada, se pa še najdejo. Nasploh je res zelo veliko gob najrazličnejših gob v gozdu.
Na enem mestu, približno 3x3 metre je bilo po moje okoli 50 vijoličnih koprenk. Res lep prizor, žal sem pozabil telefon v avtu. Lepo tudi, da jih ni še nihče zbrcal.
Že drugič ta teden sem v enem dnevu videl rdeče, zelene in citronaste mušnice. Plus še vsaj dve drugi vrsti mušnic ( verjetno porfitno in bisernico ).
Za konec pa še tale fotografija z vrta, malo za hec ...
Ni zavarovana. Seznam zavarovanih gliv v Slo.