Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Šparglji, beluši - Asparagus officinalis
No, tole bi bilo pa lepo do vode, da se dotično bralstvo "prebudi" in v opravičilo napiše konkretnejše poročilo.
Pa tudi zato, ker me ves čas preganjajo misli, kako bi izvedel akcijo "s šparglji nazaj v divjino". Zame bi bile to koristne informacije, s tem, da pričakujem kaj več kot "vredu rastejo".
Lepo prosim.
Pa tudi zato, ker me ves čas preganjajo misli, kako bi izvedel akcijo "s šparglji nazaj v divjino". Zame bi bile to koristne informacije, s tem, da pričakujem kaj več kot "vredu rastejo".
Lepo prosim.
juglans "lepo do mene" sploh ni bistveno, važno je kako je kakšna rastlina reagirala na novo okolje. če se ne motim tudi ti si želel imeti divje sparglje debelosti svinčnika, katere seveda ni bilo mogoče izkopati, ker so korenine segale globoko pod kamne, pa tudi ne vrjamem, da bi se enako odzvale v tvojem geogr. podnebju. če se prav spomnim sem ti poslala rizome teh drugih, malo tanjših. saj te nič ne špotam in ne zamerim pommanjklivemu spominu, ker čas hitro teče in velikokrat pozabimo na določene momente. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ne voda, šparglji na žalost niso prispeli do mene.
Se še povsem dobro spominjam "dogajanja" okoli prošenj in vsaj iz moje strani tudi kasnejšega zaključka. Kako, zakaj ne ni pomembno, jih pač jih ni bilo in svet se je enako vrtel dalje. (to se predvsem nanaša na mene samega in navezovanje na lastne želje)
Resnično mi je žal za ta "zaplet" in sedaj mi je jasno tudi še nekaj drugih stvari. .... ampak, da ne dolgovezim povsem enostransko.
Vidim, da bi bilo najbolje, če bi ti tedaj namenil kakšno vprašanje "kako to ..." in stvari bi bile bolj jasne. Takrat pa nisem želel nadležno spraševati - tečnariti, ko pa nas je bilo toliko, da bi potrebovala pomoč in ne samo "prosim". Tudi moja napaka in mi je žal za to.
Se ti opravičujem.
aladin; Imaš v spominu kateri letni čas je bil ob presajanju in koliko korenin si sploh uspel ohraniti?
Se še povsem dobro spominjam "dogajanja" okoli prošenj in vsaj iz moje strani tudi kasnejšega zaključka. Kako, zakaj ne ni pomembno, jih pač jih ni bilo in svet se je enako vrtel dalje. (to se predvsem nanaša na mene samega in navezovanje na lastne želje)
Resnično mi je žal za ta "zaplet" in sedaj mi je jasno tudi še nekaj drugih stvari. .... ampak, da ne dolgovezim povsem enostransko.
Vidim, da bi bilo najbolje, če bi ti tedaj namenil kakšno vprašanje "kako to ..." in stvari bi bile bolj jasne. Takrat pa nisem želel nadležno spraševati - tečnariti, ko pa nas je bilo toliko, da bi potrebovala pomoč in ne samo "prosim". Tudi moja napaka in mi je žal za to.
Se ti opravičujem.
aladin; Imaš v spominu kateri letni čas je bil ob presajanju in koliko korenin si sploh uspel ohraniti?
-
"Mea culpa!": sem med okrcanimi .
Zahvalila sem se, takrat aprila 2o15, kar neka zs je romalo sem in tja na temo pošiljke in moje hvaležnosti. Res pa je, da nisem poročala o (ne)uspehu, niso namreč odgnali. čisto nič. Njabrž se radi hvalimo z uspehi, o neuspehih pa molčimo. Tako da, oprosti voda.
Sicer pa imam doma 3 vrste divjih špargljev: lasastega iz Krasa (ta je v kraškem delu skalnjaka), še enega navadnega iz Krasa -za uživanje. Ostrolistni noče rasti. Potem je še iz domačih logov že zajeten večleten grm navadnega, ki doseže debelino gojenih.
Izkopala sem jih spomladi, ko je bila vidna le suha zel, pa kar zajeten podzemni kupček sem s težavo nakrampala. Morda ostrolistni prav zato ne uspe, ker sem izkopala premalo, ampak je preveč hudo priti do živega suhi rastlini, ker pika kot hudič. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Zahvalila sem se, takrat aprila 2o15, kar neka zs je romalo sem in tja na temo pošiljke in moje hvaležnosti. Res pa je, da nisem poročala o (ne)uspehu, niso namreč odgnali. čisto nič. Njabrž se radi hvalimo z uspehi, o neuspehih pa molčimo. Tako da, oprosti voda.
Sicer pa imam doma 3 vrste divjih špargljev: lasastega iz Krasa (ta je v kraškem delu skalnjaka), še enega navadnega iz Krasa -za uživanje. Ostrolistni noče rasti. Potem je še iz domačih logov že zajeten večleten grm navadnega, ki doseže debelino gojenih.
Izkopala sem jih spomladi, ko je bila vidna le suha zel, pa kar zajeten podzemni kupček sem s težavo nakrampala. Morda ostrolistni prav zato ne uspe, ker sem izkopala premalo, ampak je preveč hudo priti do živega suhi rastlini, ker pika kot hudič. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Pravzaprav sem iskal divje šparglje že leto poprej in voda se je velikodušno ponudila. Kako se je kasneje končalo, to niti ni pomembno in v vsakem primeru sem ji hvaležen. Me pa malenkostno zmotijo občutki, ki se porajajo zaradi nekomunikacije.
Ne gre se za mene, pač pa bolj za "nasprotnega" (v tem primeru voda), ko ga z željami in vprašanji, torej druženjem silim v odnos prežet z neprijetnimi občutki. Verjetno ni prijetno in je škoda, če je stvar samo posledica pomanjkljive komunikacije.
... lahko pa, da vsega le nimam ozaveščenega. Tudi ta opcija obstaja.
Ne gre se za mene, pač pa bolj za "nasprotnega" (v tem primeru voda), ko ga z željami in vprašanji, torej druženjem silim v odnos prežet z neprijetnimi občutki. Verjetno ni prijetno in je škoda, če je stvar samo posledica pomanjkljive komunikacije.
... lahko pa, da vsega le nimam ozaveščenega. Tudi ta opcija obstaja.
juglans je napisal/a: |
aladin; Imaš v spominu kateri letni čas je bil ob presajanju in koliko korenin si sploh uspel ohraniti? |
Kolikor sem spomnim, je bila že precej pozna pomlad, tako da mladih poganjkov ni bilo več. Korenin je bilo, kajpavem po mojem okusu zadosti, približno toliko kolikor jih je bilo na šmarnih hrušicah, ki smo jih naročili nedavno. Je pa res, da nisem hodil vsak dan zalivat, tudi pognojil nisem nič posebej - sem hotel ohraniti čimbolj enake pogoje kot so bili na original rastišču.
torej važno je, da se istrski divji š. niso prijeli (vse ostalo kdo, kaj, kje sploh ni pomembno) mogoče zaradi tega ker se (domač) špargelj sadi marca in aprila. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)