Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2020
Pri meni je česen iz pozabljenčkov Anke, ki so pognali iz zemlje že jeseni, tudi že ves rjast. Ampak čebulica niti približno še ni dovolj zrela. Ker gre le za par sadik, ga bom pustila v zemlji, dokler bo steblo videti še sveže. Ostali, redno sajeni, na drugi lokaciji in v drugačni prsti, so še dokaj zdravi. Bom videla, kaj bodo opravile za konec tedna napovedane padavine.
Jaz imam letos le eno 10 m dolgo in 1,2 metra široko gredo česna. Včeraj sem pobrala zadnje pske. Ampak moj česen je še ves krasen, zelen, le kakih 5 cm vršičkov rumeni, predvidevam, da je to začetek zorenja in ne rja. Pri meni kot izgleda, bo do spravila potrebno še vsaj 3 tedne. Ja, BRBR, to so tvoji otročki._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Muha, pravijo, da je za česen bolje, da je v času zorenja suho vreme. tako tole letošnje vreme verjetno zalo pomaga k širjenju rje in bo čas zorenja skrajšan za kakšen teden...
Marijav, sem vesela. da imaš še zdrav česen. Tudi mojemu vršički rumenijo. Ker pa ga napada rja, tudi preostali deli listov propadajo. kako bo s pobiranjem, se bom odločila ta teden (čas za korenino). Mogoče bom pobrala le tiste najbolj zdelane, ostale pa pustila do naslednje korenine.. Bom videla.
Lani sem ga pobrala okoli 15.julija in je bil ravno pravi čas. So pa bila leta ko sem ga pobrala šele konec julija..._________________naredimo svet lepši
Marijav, sem vesela. da imaš še zdrav česen. Tudi mojemu vršički rumenijo. Ker pa ga napada rja, tudi preostali deli listov propadajo. kako bo s pobiranjem, se bom odločila ta teden (čas za korenino). Mogoče bom pobrala le tiste najbolj zdelane, ostale pa pustila do naslednje korenine.. Bom videla.
Lani sem ga pobrala okoli 15.julija in je bil ravno pravi čas. So pa bila leta ko sem ga pobrala šele konec julija..._________________naredimo svet lepši
Danes sem z letev pospravila semenski česen. Prestavljen je v zaboje, kjer bo počakal na čiščenje. Pripraviti sem morala prostor za jedilnega. Danes zvečer začnem s spravilom in nadaljujem naslednje dni. Upam, da do sobote (v času brez dežja) pospravim letošnjo bero. Tiste s cvetovi pa bom verjetno pustila v zemlji do naslednjega tedna.
Če bo še kdo pospravljal te dni, mu želim obilo zadovoljstva s pridelkom._________________naredimo svet lepši
Če bo še kdo pospravljal te dni, mu želim obilo zadovoljstva s pridelkom._________________naredimo svet lepši
brbr, želim uspešen izkop. Upam, da se ne boš preveč namučila. Vsaj vroče ti ne bo toliko kot prejšnja poletja.
Jaz sem zadnji del (sorta Gardos) izkopal včeraj. Glavice so kar velike, zato utegnejo "švicati" v notranjosti in posledično splesneti. Zato sem jim takoj odrezal korenine. V kratkem pa bom tudi večji del stebla. Me zanima, če se bo kaj bolje obneslo pri skladiščenju. V prejšnjih letih je vedno nekaj glavic kompletno splesnelo, a pri Kraškem, ki je majhen nikoli.
Sicer imam sedaj bistveno manjše količine in je temu primerno lažje obdelovati in shranjevati. Zgodnji "Portugalc" je že dovolj suh, da ga bom lahko očistil. Kraški je še nekje vmes....
Jaz sem zadnji del (sorta Gardos) izkopal včeraj. Glavice so kar velike, zato utegnejo "švicati" v notranjosti in posledično splesneti. Zato sem jim takoj odrezal korenine. V kratkem pa bom tudi večji del stebla. Me zanima, če se bo kaj bolje obneslo pri skladiščenju. V prejšnjih letih je vedno nekaj glavic kompletno splesnelo, a pri Kraškem, ki je majhen nikoli.
Sicer imam sedaj bistveno manjše količine in je temu primerno lažje obdelovati in shranjevati. Zgodnji "Portugalc" je že dovolj suh, da ga bom lahko očistil. Kraški je še nekje vmes....
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Uspešno spravilo ti želim, Brbr!
Jaz bom pa s svojim počakala do naslednjega tedna. Se mi zdi, da še ni čisto goden, listje je še lepo zeleno, rja ga ne zdeluje preveč in vsa leta sem ga pobirala bolj konec julija. Upam, da sem se prav odločila ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Jaz bom pa s svojim počakala do naslednjega tedna. Se mi zdi, da še ni čisto goden, listje je še lepo zeleno, rja ga ne zdeluje preveč in vsa leta sem ga pobirala bolj konec julija. Upam, da sem se prav odločila ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)