Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2020

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

MS:

- breskve 100% preč ali dovolj blizu, da ni neke razlike

od tu dalje pa je imela veliko vlogo suša, ki je raztegnila čas cvetenja, po mojem prepričanju tudi omilila poškodbe in pripeljala do tega, da nekatere sprva zelo prizadete rastline cvetijo na "zaostalih", novo odprtih in na oko zdravih cvetovih še zdaj.

- naši je zgledal totalka, zdaj pa so odprti novi cvetovi

- hruške so zgledale slabo, zdaj zgledajo super

- iz sliv sva prepričana, da tudi še kaj bo, bo pa izpada sigurno 2/3, tako da recimo da je bilo opravljeno redčenje

- podobno češnje

- kivi je skurjen (šele v zadnjem obisku mraza), trte so OK

- jablane so videti pretežno OK, s tem da imamo sorte, ki so že tako ali tako aktivne v zelo različnih časih, vsaj ena šele zdaj razmišlja, a bi odprla kak popek

- sibirke OK

- hrušice po moje OK

- ribez kot kaže OK, kosmulje OK

- ameriške borovnice so zastrte na debelo s svetlo slamo, predstavljam si, da se je zemlja počasneje ogrevala in tako se šele zdaj začenjajo odpirati cvetovi

- za maline težko rečem, sicer imajo malo preveč odtenkov zelene, da bi bile res OK, vendar so to lanske veje, če bodo fuč, bodo že nove prišle

- robide so v glavnem OK, razen da je triple crown res malo bolj občutljiva na mraz od drugih - vendar smo jo naštimali že na tako dolgo linijo, da se tu kaj dosti izpada ne bo poznalo

Po novem sem velik ljubitelj pomladanske suše.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@lpm; saj veš kako je to ... vlagaš 200%, prejemaš v povprečju le nekaj 10% in človek mora biti resnično nekaj posebnega, če že ne nor, da v tem vztraja.
Se mi zdi, da me počasi srečuje pamet.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz že par dni opazujem in ocenjujem stanje po mrazu v prejšnjem tednu.
Najbolj se odraža na kakiju, kjer so osmojeni vsi nastavljeni poganjki, razen na vaniliji, kjer je na presenečenje ostalo nekaj svežih poganjkov in so že lepo vidni tudi cvetni popki.
Kivi različno. Dva mlada, še nizka, sta popolnoma osmojena, večji, ki imajo že višjo rast, pa so jo odnesli brez poškodb.
Zgodba zase je issai, ki je delno poškodovan, nekaj poganjkov osmojenih, nekaj pa je ostalo svežih in se že tudi kažejo bunkice cvetnih popkov.
Zgodnji ringloji premorejo pet plodičev na dokaj veliki krošnji.
Breskve so jo odnesle zelo različno. Najde se vse, od čisto praznih dreves, nekaj jih je z par plodiči, je pa nekaj tudi dreves, ki so kar normalno obloženi s plodiči.
Jabolka, hruške, češnje, višnje, sibirke, šmarna hrušica in aronija praktično brez negativnih posledic, le pri slivah še ni čisto jasno, kaj bo odpadlo zaradi mraza, kaj pa zaradi slabe oploditve.
No, marelice pa so dobile svoje, mogoče bo en ali dva ploda.

Hvala Bogu, če bo šlo tako naprej, še bo nekaj ostalo za nas.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Meni se zdi, da je pri meni večina ostalo. Dobro, marelica verjetno ne bo imela nič. Pričakovano tudi brez pozebe. Dve breskvi sta močno kodravi (kot vedno), čeprav sem opravil celo tri škropljenja in je pomlad suha. Očitno pa je razvoj začel zgodaj in počassssiiiii. Ostale so dokaj ok, upam, da nekaj breskev bo. Jablane so imele del cvetov delno rjavih, ampak čebele še kar veselo hodijo gor. Za hruške in češnje sem prepričan, da so dobro šle skozi. Češnje so mi sicer kako leto nazaj pozeble, ko so bile že malo razvite. Breskve so takrat denimo praktično v celoti ostale, češnje pa so lepo v dveh tednih porjavele in vse padle dol. Orehi še ne odganjajo. Imam nekaj cepljenih orehov, ki so že bili na parceli, stari so cca 25-30 let. Odganjajo najpozneje daleč naokoli. Povsem pomrznili v 15-ih letih niso še nikoli. Tisti, ki jih je posadil, je izbral prave.

Vsekakor se učim, kaj pomeni pozeba v nekem stadiju.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Kaki, kivi,orehi, češnje, višnje, naši, hruške vse je pozeblo.
Dren pa ne zmrzne. Bomo dren zobali.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Trta, kivi... so šli rakom žvižgat. Kaže, da nekaj jabolk in hrušk bo vseeno.
Ostalo sem umaknil v klet, je po sili razmer ostalo v loncih - včasih tudi bolezen prav pride.

Res, dren bo ostal, dren bomo zobali, bo treba spremeniti "kulturo".
Crtj, a bo kaka akcija letos? Rolling Eyes
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Lahko se zmenimo tam nekje avgusta, vsekakor.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Jaz imam par trt. Res žene samo polovica očes, ampak vem, da ni kriva samo pozeba. Niso prave sorte, oziroma, če bi jih lani poškropil vsaj 8-krat, bi gnala večina očes.
Imam še nekaj rastlin od katerih resnega pridelka v večini let v naših krajih ne pričakujem. Figi je sicer pomrznil samo najvišji vrh. Verjetno je bil ta najbolj razvit. Kaki je videti skoraj v redu. Izkušenj nimam, eno sadiko sem posadil pred enim letom, eno pa letos. Rodilo to še tako ali tako ne bo. Glavno, da bo preživel.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Torek je tu.
Pozebe ni.
Bravo mi.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »