Stran 15 od 31
Objavljeno: Po Jun 27, 2022 11:25 pm
Napisal/-a GrGr
Vsako leto imam pri ne-češnjevcih&ne-datljevcih težave s črnimo spodaj zaradi neodvzema Ca. VSE paradižnike imam v loncih, pod napušči, zaradi dežja. Letos sem za probodal na vrhu obilo žaganja, konkretnih opilkov od motorke, le bukev. Za zdaj se obnese prima, pa nisem gnojil s Ca sploh :)Tudi pri zalivanju pripomore, saj žaganje nardi dokaj trdno plast, skozi katero gre voda zlahka, izhlapevanje v kontra smeri pa očitno. Vidim tudi na vrtu, ki je pretežno prekrit z enako zastirko. Zorijo pa češnjevi že konkretno, datljevi tu&tam, ostalo pa se debeli na polno...
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 10:09 am
Napisal/-a crtj
Zori Defiant, hibridni rdeči paradajzek, ki naj bi imel naslednje lastnosti:
- odporen na črno plesen (in razno)
- dokaj zgoden
- srednje velik
- zelo enakomerne oblike
- zelo klasičen okus (torej: brez izraženih sladkih not, brez umami komponente črnih)
- lepo mesnat
Trenutno kaže, da je vse res, le za tisto prvo še ne znam nič povedati, ker še ni bilo pojava plesni. Če še naprej ne bom znal, je to še boljše. Žogice so 150 do 200 g in izredno podobne med sabo, mesnatost je zelo dobra, okus prav tako, čeprav so mi osebno ljubši črni.
Na sliki male kugle Stupice, velike Defiant, jajčki neznanec iz vaške izmenjave.
Kot zanimivost (nima zveze s fotko), v pripravi, vendar še povsem bledo zelen, je "900 gramski iz Minusinska", ki bo kot kaže dejansko tako velik. Je srčast in sem se zato posebej tresel glede kalcija, vednar zaenkrat kaže OK. V teh krajih (sicer sredi Sibirije) imajo v avgustu festival paradižnika in tam nastopajo težke mrcine, rekord je nad 2 kg. Stran v angleščini: https://cmrks.ru/tomatodayen
Nazadnje urejal/a crtj 07 Jul 2022 08:35; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 10:33 am
Napisal/-a crtj
Muha, kdaj škropiš foliarno:
- zvečer, da ne bi sonce požgalo listov skozi kapljice
- zjutraj, da ne bi čez noč ostalo vse vlažno in nastal kak problem
- nekaj tretjega?
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 10:38 am
Napisal/-a muha
Obvezno zjutraj, ko so listi ohlajeni! Listi se posušijo še preden sonce zares zažge.
Sem tokrat škropila zvečer in pošteno požgala spodnji dve etaži listov . Takole mislim: če bo gor še preveč rose bom pač naredila škropilno mešanico malo močnejšo.
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 10:52 am
Napisal/-a Bicikel
Jaz skoraj vedno škropim pod večer. Razlog je enostaven - zjutraj je treba v službo. Edino za vikend včasih znese zjutraj. Res pa imam lokacijo kjer senca zaradi bližnjega hriba nastane dobro uro prej kot bi sicer.
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 10:55 am
Napisal/-a lpmami
Črt je zapisal. "okus (torej: brez izraženih sladkih not, brez umami komponente črnih)"
A lahko malo opišeš ta okus?
Jaz od črnih poznam samo Woolly Blue Jay, ki me z okusom ni prepričal, z videzom pa, tako da sem ga nekajkrat imela na vrtu prav zaradi njegove dekorativnosti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 07 Jul 2022 09:07; skupaj popravljeno 2 krat
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 11:04 am
Napisal/-a brbr
Jaz škropim samo proti plesni. Torej s sodo/mlekom (mislim, da ta oskrbi rastline tudi s kalcijem)/prslico. Škropim zjutraj ali takoj pod dežju. Ravno zdaj se odpravljam na vrt škropit s sodo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 11:20 am
Napisal/-a mfranc
Lpmami, Črni paradižniki večinoma izhajajo s črnomorskega področja, Ukrajina, Rusija ...
Bolj poznani so Black from Tula, Black Krim, Black Cherry, pa še veliko jih je.
Tvoj je t. i. indigo paradižnik, sorte ki so jim dodali modro/indigo barvo. Večina modrih pa nima specifični okus črnih, ki ga označimo z: dimljen, po zemlji, pikanten, itd.
Vidim pa, da se je meja med obemi kultivarji že skoraj zabrisala in so se indigo infiltrirali med črne ._________________mfranc
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 2:30 pm
Napisal/-a crtj
Lpmami, sprašuješ glede umami?
Umami se je v zadnjem času nekako prijelo kot japonsko ime za "peti okus" - sladko, kislo, grenko, slano, umami. Obstaja tudi jasna kemična podlaga tega okusa.
Slovenski opis: https://www.gurman.eu/leksikon/kulinaricna-terminologija/umami
(Značilni predstavnik so recimo gobe, starani siri, zeleni čaj... in tudi paradižniki različno intenzivno - angleška tabela: https://www.umamiinfo.com/richfood/ )
Zakaj pa to omenjam pri črnih paradajzkih: osebno sicer njihovemu okusu rečem, da imajo enako tako "prekajeno" noto, vendar je to nek približek nečesa, česar nisem znal boljše opisati. Opazil sem nakadno, da jih eni dajo v vrečo umami in bo za moje pojme kar OK.
Če si imela samo eno sorto in morda samo eno ali par sezon, niti ni rečeno, da si imela priložnost opaziti, ker kaka sezona se tudi ponesreči, so slabe razmere, ne razvijejo polnega okusa.
Nekaj črnih (v trgovini, s katero sem bil zadovoljen) - https://cultivetarue.fr/categorie-produit/tomatoes/?pa_couleur=black&lang=en&woof_parse_query=1
Objavljeno: Če Jul 07, 2022 2:53 pm
Napisal/-a mravlja
Hm. Lepo razloženo, a me nekaj moti.
Ker se šisandra (Schisandra chinensis) imenuje v originalu Wu Wei Zi, tj. jagoda petih okusov (sladko, slano, kislo, grenko, pekoče) - in to že zelo dolgo, bi moralo biti okusov še več ... Ali kako?