Stran 15 od 18
Objavljeno: So Okt 15, 2022 2:23 pm
Napisal/-a mfranc
Huh, tole je pa za znalske veterane
Včeraj sem nabral sirovke; jih v bistvu ne nabiramo. Pogledam v knjigo, tam pa kar nekaj podobnih. Upam, da nobena ni smrtno nevarna _________________mfranc
Objavljeno: So Okt 15, 2022 3:17 pm
Napisal/-a Danilo
mFranc, jesenski gobani, kot jih opisuješ, so verjetno posledica z hrano in vodo bogatega rastišča. Zapomni si kraj srečnega dogodka in ga še kdaj obišči. Tudi sam naletim na take hruste, čeprav ne hodim na Pokljuko v času glavne sezone.
Crt, na tvoji fotki so starejše štorovke. Primerjaj z rumenovenčno mraznico, če imajo zadebeljen bet, lahko pa so tudi kake druge, enako pogojno užitne. Za nabiranje so primerne, ko so še zaprte, odprte pa, dokler so po trosovnici še bele oz svetle. Zaradi visokih dnevnih temperatur so v treh dneh že kar prestare.
Tudi sam opažam večjo rast marel v zadnjih dneh. Mogoče se odzivajo na višje temperature
Objavljeno: So Okt 15, 2022 3:23 pm
Napisal/-a Dajmar
crtj je napisal/a: |
Hej, gobarji veterani ... Ali je kakšna možnost, da je tole spodaj užitno? Ker takih gobic je trenutno neskončno pri nas. |
To so štorovke, prestare, takšne nabirajo " okvirji" in prodajo Italjanom oni pa mam gobovo juho.
Objavljeno: So Okt 15, 2022 3:42 pm
Napisal/-a Danilo
mFranc, najbrž opisuješ oddajo, kjer se je z novinarko pogovarjal Bojan Arzenšek, moj prijatelj in eden najboljših poznavalcev področja pri nas. Da se v GD Gorje odkrivajo nove sorte gob, ni neka zaradi take sezone izredna stvar. Gre za sistematski pristop raziskovanja in določanja. V tem daleč prednjači Tone Soklič, ki ima v bilanci že preko 200 v Sloveniji prvič odkritih sort. Seveda so med njimi tudi lesne in take, ki jih komaj vidimo pa do takih, ki jih je že srečal marsikdo, pa jih ni znal določiti. V večini primerov pa je itak tako, da večino zanimata le dve sorti. Užitne in neužitne. Določanje novo odkrite sorte pa ne gre brez mikroskopa, kemijskih reakcij in zdaj že nekaj časa aktualnih DNK analiz. Z novimi odkritji so povezana tudi številna preimenovanja in prerazvrščanja posameznih sort v nove rodove. Je pa tako ukvarjanje čisto mimo "normalnega" mnenja, da je najboljši gobar, kdor nabere največ jurčkov.
Objavljeno: So Okt 15, 2022 3:50 pm
Napisal/-a mfranc
Danilo je napisal/a: |
mFranc, jesenski gobani, kot jih opisuješ, so verjetno posledica z hrano in vodo bogatega rastišča. Zapomni si kraj srečnega dogodka in ga še kdaj obišči. Tudi sam naletim na take hruste, čeprav ne hodim na Pokljuko v času glavne sezone. |
Uff, sedaj mi je žal, da tistih osebkov res nisem posebej poslikal ... .
Mogoče bo našel kakšno sliko iz leta - hmm, nekje ..18 do ..20
Zanimivo, takšne jurčke smo nabirali na Kureščku. V povprečju celo večje kot na Pokljuki. Bet je kot cilinder zraščen s klobukom.
Včasih sem pokljuške celo malo v nič dajal, zaradi tega, ker klobuki tako radi odletijo od beta ._________________mfranc
Objavljeno: Ne Okt 16, 2022 9:55 pm
Napisal/-a Dajmar
v bukovem mladju
Objavljeno: Po Okt 17, 2022 2:58 am
Napisal/-a orhy
Objavljeno: Po Okt 17, 2022 8:17 am
Napisal/-a muha
Kako lep! Čestitke!
Objavljeno: Po Okt 17, 2022 11:48 am
Napisal/-a crtj
Hvala vsem glede štorovk!
Pazite zdaj to...
Na Lavrici imamo po novem študentko iz Francije. Je kolesarka, se malo pogovarjava o trasah in nenadoma ideja - kje se pa tu okoli da nabrati gobe, sem slišala, da je tega veliko?
Težko vprašanje, ker splošno znani tereni so ponavadi pobrani, tudi če ji načeloma prav povem, lahko morda hodi cel dan in nič ne najde... Zadrega... Ji nekaj razložim splošno, Orle, Molnik, Kurešček, Krim...
In potem...
Hej smo šli poskusit, tole smo nabrali v prvih dveh urah, smo že vse prebrali in pojedli, super hvala
Objavljeno: To Okt 18, 2022 12:13 am
Napisal/-a mfranc
Crtj, hvala da ji nisi omenil Golovec!
_________________mfranc