Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Robida - Rubus fruticosus

Odgovori
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Andrej ali bi imel eno sadiko robide brez trnov?
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Andrej Banko je napisal/a:
Prejle sem bil pri sodelavcu doma, ki ima med drugim posajeni posajeni 2 robidi brez trnov. Ne ve, katero sorto je kupil.
In pri eni so mu pognali novi, mladi poganjki, ki pa nekateri imajo trne.
Obstaja kakšna razlaga za to ?

Smile pri meni tudi, kupljena kot sorta Thornfree, torej brez trnov, pa so poganjki s trni Smile
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Cinija, hvala za ponudbo, ampak že imam robide, celo brez trnov.

Pri tej, sodelavčevi, ki sem jo prej omenjal, je res zanimivo, da so prvo leto odganjali taki poganjki kot naj bi bili, torej breztrnasti, naslednje leto pa s trni.
Pa prej na tem mestu niso rasle nobene druge robide.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa, če je bila cepljena in je odgnalo pod cepljenim mestom?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos se poleg nekaterih drugih rastlin tudi robida čudno obnaša. Na nekaterih stranskih vejicah taiste dolge veje prve robide že zorijo, na drugih šele cvetijo Surprised . Vmes pa vse variante od - do. Ne bi mi bilo nič narobe, če bi bilo tako vsako leto Very Happy .
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

muha je napisal/a:
Letos se poleg nekaterih drugih rastlin tudi robida čudno obnaša. Na nekaterih stranskih vejicah taiste dolge veje prve robide že zorijo, na drugih šele cvetijo Surprised . Vmes pa vse variante od - do. Ne bi mi bilo nič narobe, če bi bilo tako vsako leto Very Happy .

Moja je tako delala lansko leto, ko so poganjki pripravljeni za cvetenje pomrznili (ne vsi). Tisti, ki so preživeli, so šli po normalnem terminskem planu, pomrznjeni pa so pognali na novo in cveteli kakšen mesec kasneje in tudi rodili kasneje.
Skratka nova vrsta 2x rodne robide.... Very Happy

Letos dela povsem normalno, le da je vse kakšnih 10 dni prej kot običajno.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Triple crown zorijo. Moja napaka, da se v sedanjih puščavskih razmerah nisem kaj dosti brigal za zalivanje, ker mislim, da bi lahko še več dobil od nje. Sicer pa veliki, okusni plodovi, zelo OK.

Mlade veje pa krepke ko bambus Smile
Nazadnje urejal/a crtj 10 Jul 2017 22:39; skupaj popravljeno 1 krat
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Meni je lani sredi avgusta krasno robido toča tako stolkla, da na nji ni ostalo niti enega ploda in nobenega cveta, pa je bila nenormalno polna tik pred zorenjem Sad . Tudi mladike za letošnjo leto so bile tako natolčene, da je letos stranskih vejic in plodov trikrat manj kot običajno. Letos je pognala lepe zarodne šibe za naslednje leto, ki jih že vežem po opori. Letos mi do zorenja manjka še kaka dva tedna, ker so nekoliko v senci lipe, pri hčeri pa je sadika na soncu in se že barva. Ja, pa vsako leto požene veje brez trnov._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Kogar zanima sorta Reuben - v Prekmurju v Dobrovniku jih ima vrtnarija Adamič po 3,50 in so zelo lepe sadike. Trenutno cvetijo in nastavljajo plodove na mladih vejah. Baje pošiljajo tudi po pošti. Pravkar tri pripeljal domov.

Je pa tu po mojem vtisu ogromna razlika med prodajnimi opisi ter jamranjem na spletu. In po drugi strani University of Arkansas niso ravno neki brezvezniki na tem področju. Možno, da je jedro problema v tem, da je bil prvi čezoceanski prenos v VB, kjer so razmere lahko bolj ostre.

Tako da me res zanima, kako bo v naši klimi. Po tej ceni riskiram.

Tukaj je ena zanimiva primerjalna tabela: http://www.reubenblackberry.com/

Če pridete v Dobrovnik, lahko tam obiščete še tropski vrt podjetja Ocean Orchids, se okopate v termah, potem pa zavijete še k meni in poberete kaj od tistih črnih malin in viškov rdečih Smile
Odgovori