Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

mravlja je napisal/a:
TwittyPity,

danes sem po nakljucju prisel do nove smarne hrusice - amelanchier lamarckii - imeli so jih tu pri nas - in se spomnil nate... Namrec, ni cepljena!
In mi je "presmelcalo": mislim, da so "navadne" amelanchier alnifolia, ... canadensis, ... lamarckii rezultat potikanja, sortne (smoky,... ballerina,... ) pa, seveda, morajo biti cepljene.
Le kako se nisem ze takrat tega spomnil... Rolling Eyes .

Lp.

Jaz imam Smokey pa kolikor vem ni cepljena...

lp
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Jaz sem lani vsadil 2 te šmarni hrušici.

Kakor sem gledal na spletni strani bi bilo to fajn zdaj spomladi prikrajšati, da se dobro vkorenini. Problem je, da jo iz zemlje gleda le kakih 15 cm in ne vem ali ima krajšanje sploh kakšen smisel.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ant, nic ne krajsaj.
mravlja

papasmrk, v kolikor imas mirosanovo, imas prav. Pravijo, da smarnih hrusic ne cepijo.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Plodove Ballerine sem lansko leto previdno pojedel, tako, da nisem pogoltnil semen in sem jih še isti dan skrbno posejal in jih imel na severni strani hiše pod napuščem.
Do marca sem pozabil na lonec, je bilo vse skupaj suho, nakar sem zalil in dal na sonce.
Bomo videli čez par let koliko bodo plodovi podobni matični rastlini.

Posebnost Ballerine? Very Happy

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

A. lamarcki že zdavnaj cveti, Ballerina še ne.
mravlja

Smarne hrusice so ze zacele zoreti. V tem obdobju jih je pametno parkrat zaporedoma obilno zaliti - pridobijo na velikosti in kvaliteti plodov.

Zorenje je pri nas opazila tudi ga. Kos, zato je sledil krajsi, a srdit prepir... nevem . Mislim, da bom potegnil kratko Rolling Eyes.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Mrežo čez grm ?
mravlja

Mreza se do neke velikosti grma obnese. Se pa zgodi, da se zaslisijo "obup(a)ni" klici po "osvoboditvi" - so ge. Kos izredno iznajdljive za v eno smer Laughing .
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zorijo in so super. V nasprotju z lanskim letom so letos sadeži preživeli upor proti pomladi.
Odgovori