Stran 15 od 20

Objavljeno: Pe Avg 11, 2017 10:53 pm
Napisal/-a mravlja
crtj je napisal/a:
Popravljam z dobro na strahovito dobro....

(sejsejemenzdel Laughing)

Super.

Objavljeno: So Avg 12, 2017 4:11 pm
Napisal/-a crtj
Če rabite razlog, zakaj NE pridno čistiti viška zelene rasti s trte, da bi ja grozdi dobii čim več sonca...

... Da ne bo grozdje potolčeno, ko pride toča.

(Ta modrost je dodatek za zbirko, ki se začne z "Črt, zakaj imaš tolko plevela po gredah, pa še v cveti ti gre?" "Zaradi čebel vendar." "Ahaa....")

Objavljeno: So Avg 12, 2017 6:52 pm
Napisal/-a muha
Ne samo to.
Tudi .... da ne bo grozdje dobilo sončnih ožigov. Ravno včeraj sem gledala na TV, kako je ta pridnim Primorcem dodobra ožgalo, če sem si prav zapomnila, sorto refošk. Žalostno je bilo videti rjave cele grozde, kot bi zgnili. V zadružnih vinogradih, kjer so bili manj pridni, pa pravijo škode skoraj ni. Rekli so, da so na ožig bolj občutljive pozne sorte, ker so bile v času pripeke še v občutljivejši fazi rasti.

Ena mojih sosed je pred leti tudi pridno odstrigla na izabeli vse liste , ki so zastirali grozde. Jagode so postale trde in nikoli dozorele. Narava že ve, kaj dela.

Objavljeno: Pe Sep 22, 2017 9:47 am
Napisal/-a metuljc
Vam je kaj znano? Wink Odporne sorte vinske trte Vredno branja.

Objavljeno: Pe Sep 22, 2017 3:42 pm
Napisal/-a muha
O, teksta pa jaz nisem dobila. Samo link do videa mi je vrtin2 poslala v e-nabiralnik. Grem moj link dopolniti še s temle.

Objavljeno: To Feb 20, 2018 8:18 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Konec januarja sem porezal eno trto. Tri palčke sem dal v vodo.
Koreninic še ni, so se pa začeli zbujati brsti. Naj pustim še v vodi ali naj potaknem v lončke ?

Objavljeno: To Feb 20, 2018 9:49 pm
Napisal/-a muha
Nikoli jih nisem ukoreninjala v vodi, zato iz prakse ne vem. Mislim si pa, da so sedaj navajene na "infuzijo" in ne bi dobro prenesle, če bi jih preselil na "trdno hrano". Lahko pa poskusiš z eno palčko, boš imel primerjavo za naprej.

Objavljeno: To Feb 20, 2018 10:56 pm
Napisal/-a Igy
Trta se korenini pri 20°C; torej v vodi v temni posodi in mora uspeti._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.

Objavljeno: Ne Feb 17, 2019 12:29 pm
Napisal/-a Melona
Tole je najbrž bukovo vprašanje, pa vseeno. Po vinogradih so trte v špalirjih prirezane tako, da nimajo vej za strehico - brajdo. Je to zaradi lažjega trganja ali izračunanega donosa ali so prav take sorte, da se jih ne bi dalo oblikovati v brajde?

Objavljeno: Ne Feb 17, 2019 5:48 pm
Napisal/-a kloko
Priročnost obdelave in trgatve, kakovost pridelka - sonce mora sijati po grozdih ko zori, število grozdov na posamezno trto, ...

L.p., Kloko