Stran 15 od 132
Objavljeno: So Jun 28, 2014 9:46 am
Napisal/-a bobolino
Kresnik se ni odebelil, je pa lep in zdrav in bo za v pečico. Niti ga nisem imela dosti posajenega.
skopali smo tudi nekaj Catanie. Zdrava, okus dober, a ne enak, kot ga iščem.
Čakamo še Adoro, Red Fantasy in Ratte.
Zdaj pa vprašanje resničnega laika, ne se smejat!
je treba pobrat in spravit v gajbice celoten pridelek, ali lahko ostajajo gomolji v zemlji in se jih koplje po potrebi? _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: So Jun 28, 2014 1:10 pm
Napisal/-a vodenka
Bobolino lahko ostane v zemlji saj to občutš kdaj ima krompir tdro kožico pa seveda malce pazi na voluharje ,lahko pa tudi izkopleš ampak ne navrhat gajbic pa daj na senčno stran da malo ga posuši lahko ga pokriješ s kakšno staro cunjo da ti nerata zelen nato pa daj v hladen prostor kjer skladiščiš krompir
Objavljeno: Po Jun 30, 2014 5:00 pm
Napisal/-a juglans
Nedelja je minila in zvečer sem ponovno škropil s sodo, ob tem pa naletel na opažanje za katero ne vem kaj je, fascinacija, razplet naravnega solsedja razvoja ali kaj tretjega.
Ena sorta krompirja je zelo privlačna za koloradskega hrošča. Tako je bilo že lansko leto. Ko sem škropil v četrtek sem opazil mnogo ličik na tej sorti, vendar nisem imel časa ukrepati do nedelje zvečer. Ko sem se včeraj pripravil škropiti teh ličink praktično ni bilo več.
So se že preobrazile v hrošče (povsem mogoče) ali pa jih je odgnala soda? (zelo zaželjeno iz moje strani, a skoraj dvomim)
Ima morda kdo kakšno podobno izkušnjo ali pa pojasnilo kaj bi lahko bil verjetnejši odgovor?
Objavljeno: To Jul 01, 2014 9:50 am
Napisal/-a živa
Junglas, si se rešil plesni? Jaz bom verjetno naslednje leto škropila z enim fungicidom, upam, da dobim brez potrdila dithan ali kaj podobnega. S tem namreč škropijo in imajo tako lepo cimo krompirja, da bi jo imela tudi jaz._________________Lp, Živa
Objavljeno: To Jul 01, 2014 11:10 am
Napisal/-a juglans
Hm, trenutno zgleda kot bi jo nekako prerastel. Cima je na novo zrastla in je (pri večini sort) kar prekrila obolelo listje. Videti je precej zeleno.
Kaj je v resnici pa ne vem. Morda zgolj neopazna faza, ko se bo bolezen razširila še na novo listje in tega še ni videti z očmi, ali pa je bolezen "utišana".
Verjetno bo edini oprijemljiv znak opaziti na gomoljih. Če bodo okuženi in flekasti, potem je bilo škropljenje prepozno. Namreč vem, da sem malce zamudil z zaščito v zgodnjih fazah. Krompirja nisem še nikoli v svojem življenju škropil. Gojim ga celih 5 let.
Kemija pri meni NE. Sem imel preveč opravkov z njo. Delno uničeno vohanje, že bila v očeh, skratka, NE. Se bo že našel način, da mi ga uspe pridelati dovolj za sebe, čeprav povsem mogoče, da kakšno leto komaj za "seme".
Objavljeno: To Jul 01, 2014 11:38 am
Napisal/-a brbr
Junglans, pa si prepričan, da je plesen? Prej nekje si napisal, da si sadil okuženo-flekasto seme iz lanske sezone...Kot jaz vem pa se plesnivi gomolji sploh ne morejo skladiščiti, ker zgnijejo. Tako imaš mogoče kaj drugega, ne tako usodnega.
No, jaz sem krompir (Adora in Catania) na vrtu pobrala, ker sem rabila prostor za sajenje kapusnic. Kakor imam na drugih koncih vrta s polži sklenjen pakt o nenapadanju, pa so letos pri krompirju odrekli sodelovanje. Obgrizli so doberšen del cime, pa tudi precej gomoljev je bilo naluknjanih. V eni taki luknji so si celo mravlje uredile kamrico za svoje bube . Drugače pa je krompir lep, zdrav, veliko pa je drobnega. Skratka pridelala sem cca 18kg zgodnjega krompirja. Za hec sem preračunala kakšen bi bil hektarski donos in ugotovila, da bi bila sila slab kmet - pridelala bi veličastnih 16.818kg/ha, medtem ko donosi s poskusnih ploj "resnih" kmetov znašajo od 24.000 pa tja do 57.000kg/ha (odvisno od sorte krompirja, tal, itd)._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jul 01, 2014 12:30 pm
Napisal/-a juglans
Obolelo listje zgleda takole.
Gomolji pa so lani zgledali nekako tako, a v mnogo, mnogo manjši inteziteti. Le tu in tam kakšen flek. Je pa zanimivo, da tekom zime in do maja, ko smo pojedli zadnjo porcijo ni zgnil niti eden gomolj.
Če torej verjamem navedbam, potem je to Phytophthora infestans ali krompirjeva plesen.
Objavljeno: To Jul 01, 2014 2:09 pm
Napisal/-a živa
ja, taka je cima tudi pri meni. Gomolji so pa lepi (tam, kjer je cime veliko). Moram tudi jaz pobrati Adoro, ker sem jo sadila 29.3. in je verjetno že naredila, kar je mislila oz. bolezen preprečila.
Imam pa črne lise tudi na sadiki hruške, samo to je pa že za Sadje. Pa tole hladno vreme je _________________Lp, Živa
Objavljeno: To Jul 01, 2014 7:36 pm
Napisal/-a vodenka
Ja prva slika nakazuje plesen ,za drugo pa sem prepričana da ob mokrem letu prinese neke vrste gnilobo, mi smo imeli pred leti približno polovice njive (no tiste tavelke ki se pridela velko količino krompirja),pa smo pobrali krompir dali v senco in prepihan prostor pokrili z eno velko cerado da seje dokončno pokazalo kolko je zdravega krompirja to prebrala in dala v hladno shrambo ,en mesec in pol sem pustila gajbi ,no tisto njivo pa nismo sadili štiri leta.
Strakonjaki bi rekli da je neko vrste glivično obolenje ,no prinas se pojavlja tak okužen krompir ob mokrem letu pa imamo 20 let isto sorto brez imena.
Objavljeno: To Jul 01, 2014 8:47 pm
Napisal/-a juglans
Citiram: |
....... pa imamo 20 let isto sorto brez imena. |
Evo. Končno nekdo, ki pokaže prst, jaz pa ga bom popadel po celi "roki".
Hočem reči vodenka, da bi imel nekaj vprašanj.
Prvo praviš, da ste imeli pred leti podobne probleme kot na drugi sliki.
Želel bi sklepati, da so bile podobne težave ravno lansko leto pri nas, saj sem imel krompir na njivi, na dnu vrtače, v katero se steka še meteorna voda. Lanska spmlad je bila, če se pravilno spominjam kar mokra.
Cima je bila sicer lepa, gomoljji pa so že ob izkopavanju kazali drobne rjave madeže, podobne iz slike.
Sprašujem kako ste odbirali semenskega iz tiste letine, oziroma kaj storiti če je ves pridelek takšen. Izhodišče je ohraniti dotično sorto.
Nadalje me zanima splošno postopanje pri odbiri semenskih gomoljev.
Kdaj ga posortirate? Ga ločite takoj po izkopavanju,ali šele spomladi, kar pač ostane? Za zadnje skoraj dvomim, ga verjetno nebi imeli toliko časa.
Kakšni gomolji so pravi za naprej? Koliko veliki naj bodo? (mali, srednji, večji) Ste pozorni na oči, ki jih ima jo posamezni krompirji? (število oči, mesto večine oči na gomolju-pri vrhu, na sredini, na dnu; nekateri pravijo, da iz oči na dnu krompirja odženejo zelo tanke cime)
Nakaljevanje? Kaj če je že v kleti zelo pognal. Se lahko potrga dolge bele poganjke? Je pametno predhodno nakaljevanje ali ni nujno?
Toliko za enkrat. In hvala, če boš lahko malce opisala kako zadevi strežete.