Čili 2014

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Spiridon hvala, imam. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Voda, pozdravljena! ko smo ravno pri ugankah: enkrat si mi med drugim poslala seme rdečega in rumenega kapucinčka. Zelo je podoben tem na slikah, ki ugotavljate, da naj bi bil rokoto, a pri mojih semena niso temna. Morda veš, kam spadajo kapucinčki? lp, Marija_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
voda

pozdavljena stara postaja, po vsem tem bi sodili v samostan s to svojo kapico a so mi se na vrtu skrižali in taki so tudi tam ostali. oranžnorumen jo še nosi, kapico mislim. rdeči je popolnoma spremenil vero in se pretvarja da je bučkar. če se ne motim sta Bishop crow čilija (ali sem prav napisala?).

tega velikana o katerem je tekla debeta prvič vidim, kljub temu, da sem pred tolikimi leti dobila seme Rocota r. na prejšnjem F. katera so bila bele barve. plod zelo okrogel, mesnat, rdeč z zelooo veliko semen. peperončino kalabrese, katero rastlino sem letos dobila je zelo podoben temu prej opisanemu, a spet ni enak saj ta kalabrijski čili rahlo poka ko je zrel. na prvi sliki nekaj prejšnjih postih je to tudi razvidno.

seme dveh sredinskih manjših okroglih sta mi bili dani kot Rocoto.R. kaj pa je sedaj to?

peperoncino kalabrese (Nauta ve točno ime) je pa tak na zadnji sliki je nekaj rumenih frančiškanerjev a si nekako prekrajajo pokrivalo.

priporočam pa tegale podaljšanega, kateremu sem dala ime "Iztok"
od njega sem namreč dobila in je prvi na jedilniku, saj kmalu rodi in je poln grm.

ta na novo odkrit Rocoto red je zmagovalec. pa še hecan je z luknjico na dupencetu. lpvoda
stara postaja

Ja hec je s temi feferoni. Dala si mi tudi škofovsko kapico. V enem grmu sta dve veji s pravimi kapicami (le da je še vedno zelen), ena veja pa podobna kapucinčkom. Saj pri meni so se najbrž dodatno skrižali, saj že lani, ko sem jih prvič sejala (od tod letošnje seme), nisem pazila na to. Pa saj ni pomembno, ker nisem neki hudi zbiratelj, da le rodijo in so dobri.
Naredila sem nekakšen izdelek iz vseh vetrov, vsepovsod sem kaj pobrala iz recepta, ampak rezultat je osupljiv, gre za med Laughing !
Tudi pridelek je bil letos izreden, še bomo kuhali!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pa bi tvoj "iz vseh vetrov" izdelek, mislim, recept, delila z nami? Mene čaka doma še cela gora čilijev, da iz njih kaj nastane....................
voda

pri nas enako. vsepovsod sem dodajala čilije v marmelade, čatnije, kečape itd in danes sem zaključila sa izdelavo ozimnice. oz. jutri bom kuhala, danes sem šele vse pripravila: oranžna svinjska buča olupljena in očiščena tudi notranje "kocine odrezane" in vse narezano na manjše kockice. dodanih še nekaj kislih in dva sladka jabolka enako olupljena in rezana na podoben način in novo odkritje Racoto r. torej res rdeč in nedozorel zelen. potreseno nekaj sladkorja, da se vse pošteno omedi in jutri kuhanje in še dodatek limeta na rezine.
odlična je ta buča. popoldne sem naredila od nje kolač. buča in kruh nedrobljiv, starejši vse narezano na kockice in vsako v svoji skledi. slednjega boš prelil z bučami s pestjo rozin ki sta se namakala v rumu (ekstrat) z malo sladkorja. ta čas ločeno stepeš 4 jajca (v rumenjak daš sladkor), pa vse skupaj s stepenimi belajki (v beljake pred mešanjem daš malo soli) nežno zmešaš. dodaš 3-4 velike žlice skute (ali več) in 2 veliki žlici kisle smetane. nežno premešaš. v veliko skledo kjer si dala prejšnje dobrote dodaš še jajca in ostalo ter vrečko pecilnega, in kakšni dve vrečki vanilije sladkorja. jaz sem že v buče dala neke dodatke za delati medenjake (H....). premešaš in dodaš mlačnega mleka cca 4 dcl in vse večkrat a rahlo premešaš in streseš v namaščen višji protvan. nič ne pritiskaš kruh v maso, da se vršički lepo zapečejo. v toplo pečico na 200 cca 50 min. kaj kmalu zmanjšaj na 180. odlično nekaj ala pita.
jutri bodo tri večje rezine buče in dva krompirja krasna juha. ala sem sem izpričala okrog teh buč, a tema je čili. se opravičujem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
stara postaja

Škoda, da si nisem zapisala, vse je po razpoložljivem materialu in sprotnem okušanju:
Na olivnem olju sem posteklenila čebulo, dodala narezano svežo papriko in paradižnik, solila, malo sladkala, pražila, da je zelenjava oddala sok . Dodala sem narezane čilije, odstranila sem samo peclje (nekaj je bilo zrelih, rdečih, drugi še zeleni, vseh oblik, velikosti in skovilov). Pražila dalje, dodala malo suhe bazilike in origana, gorčična semena in zeleni poper. Ko so se tudi feferoni zmehčali, sem vse zdrobila s paličnim mešalnikom, še malo kuhala, napolnila v male kozarčke (kupila v Merkurju) in pasterizirala v vodi kot n.pr. par. mezgo in podobno.
Pri drugi rundi sem imela že manj paradižnika na voljo, dodala pa sem tri velike korenčke (sem naribala direktno v brbotajočo maso), ta izdelek je bolj rumenkast, a prav tako okusen. Če se prav spomnim, sem dodala tudi malo listne zelene, lovor in malo peteršila. saj pravim, kaj mi je padlo na pamet oz. v roko.._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
voda

ja res je zoprno ko si ne zapišemo. že ko je drugi vrstni red enakih sestavin je popolnoma nov recept a ni tako. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

pozno odgovarjam, pa vseeno. Vir semen rumenega rokota - zeleni krog. Meni še vztrajajo v rastlinjaku, a še ni noben plod rumen. Ena sadika pri sodelavcu, in rodili so se pravilno obarvani rumenkoti, katerih semena, malo njih, sem shranila. pri Plamenki in tebi, Voda, se izgleda niso izkazali....bom naslednjo sezono posejala tega rumenega, in obdržala več sadik, čeprav pri meni je pozen.

Ker me ni doma, niti ne morem videti, ali sta dva rocota že spustila dušo v rastlinjaku, če nista, gresta čez vikend v lonce in na prezimovanje.

voda, si pa iznašla novo veliko sorto! Wink

ivčk, stisni iz kake vrečke še seme zame teh tvojih rdečkov, prosim._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Bobolino, me boš morala dodatno spomnit, napiši sproti še vse drugo, kar bi rada, da naenkrat pošljem Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
Odgovori