Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Tondo Picante Calabrese, Semenarna Ljubljana

Lp Nauta
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Eno vprašanje:

ko sem čilije pripravljal na prezimitev, sem jih tudi malo pognojil z organskimi briketi - zdej pa opažam, da mi ene sorte veselo delajo liste. A je dovoljeno čilije med zimovanjem tudi obrezovati, ali je morda bolje da jih premaknem v kak drug prostor kjer bo manj svetlobe in toplote?
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Jaz bi jih dokončno potem obrezal spomladi (vmes pustil pri miru), če močno odganjajo pa bi jih prestavil v hladnejši prostor.
Tako vsaj priporoča večina "prezimovalcev", ki želijo, da jim rastline zimski čas preživijo v stanju mirovanja (hibernacije).

LP
Zelenc

Aha, hvala. Bom še mal spremljal kako se bo rastlina razvijala, če pa bo panika, pa bom preselil po potrebi.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zelenc je napisal/a:
ko sem čilije pripravljal na prezimitev, sem jih tudi malo pognojil z organskimi briketi - zdej pa opažam, da mi ene sorte veselo delajo liste.

Na spletu sem našel nasvet od neke čili firme, ki za prezimitev čilijev toplo priporoča zalivanje in gnojenje grmov. Pohvalijo se še z "inovacijo", in priporočajo gnojenje predvsem z dušikom Rolling Eyes . Obrazlaga, ki naj bi držala vodo, je, da spomladi rastlina rabi predvsem dušik za rast.

To je brez dodatnih informacij o pripadajoči toploti in svetlobi najmanj dezinformacija, ki lahko več škodi kot koristi; da ne rečem kaj gršega. Pogojno bi to veljalo samo za zaključno fazo zimovanja, ko ima čili že zagotovljene pogoje za pravilno rast. Pomeni dovolj ur na dan s primerno svetlobo in toploto.

Čiliji za prezimovanje ne rabijo čisto nič gnojil – če smo recimo grm pustili v loncu in ga skrajšali za 1/3 ali za 2/3, mu bodo zaloge hranil v loncu povsem zadoščale.
Vrtnarji, ki se ne ukvarjamo samo s čiliji, vemo, da je preveč dušika sploh preko zime dobra bližnjica, da rastlina propade. Katera koli rastlina. Pa naj imamo rastline v presuhem ali prevlažnem prostoru, vedno se najdejo bolezni in škodljivci, ki jim je z dušikom nabildana rastlina prava indija koromandija.

Organski briketi imajo skoraj praviloma veliko dušika, upam da jih nisi dodal preveč. Ni pa to avtomatsko pogin rastlin, samo bodi zelo pozoren na bolezni (plesni) in škodljivce in jih v kali zatri. Poganjke pa sproti odstranjuj; pusti samo nekaj zelenega, za vsak slučaj, da ima rastlina možnost dihanja.

LP_________________mfranc
Zelenc

V zemljo sem dal kakih 20 koščkov gnojila (premer 3mm, dolžina max 1cm). Kar je, je, zdej ne morem več nič spremenit...

Ja, morebitne poganjke pa bom trgal, to vem da je treba.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Končno sem ugotovil sorte dobljenih plodov čilijev. Levi je Aji Crystal, dolgi rdeči no-name (tudi bolj blag), "kapljica" je Billy Goat, rumen pa Trinidad Moruga za katere sploh nisem vedel da so tako ogromni. Sedaj bo pa že počasi potreno narediti seznam za naslednje leto. Izbral bom kakih 10 sort, bo pa izbira precej težka. Confused
Zelenc

Ah, jest se čedalje bolj nagibam k temu, da bom imel kakih 10-15 jalapenov in po 2, morda tri primerke jolokie, habanera in morda še kake tretje sorte.

Zame in moje potrebe bo v primeru dobre letine to čisto dovolj.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

jaz razmišljam podobno. Več sadik bolj blagih, primernih za žar in polnjenje, nekaj manjših ornamentalnih rastlin za na okensko polico, kot so Royal Black in Explosive Ember, Boliwian Rainbow ipd., dva ali tri malo hujše, za prah, nekaj pa takih za dušo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pa si na 40 ali 50 sadikah........................ Rolling Eyes
Odgovori