Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Bele plošče so za lovljenje figove muhe. Jaz sem jih nastavil pred 3 tedni.
Morda prepozno, ker sem predvčerajšnjim našel dva napadena plodova ( otrdijo in se začnejo predčasno rjavo-vijolično barvati ).
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, a 1. ali 2. rod ti tako odpada? Pa hvala za nasvet, bom ukrepala.
Andrej Banko

Ne, prvi rod mi še nikoli ni odpadel zaradi figove muhe. Je pa teh plodov prvega rodu ponavadi malo.
Do sedaj so mi te živali vedno napale le drugi rod.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni na figi ne odpadajo plodovi, ampak listi. Oziroma bodo v kratkem odpadli, zdaj se pospešeno sušijo.
V tistem toplem spomladanskem vremenu, mislim, da je bilo aprila, je oživela, na vrhu pognala pet velikih listov na novo odgnalem steblu, na spodnjem delu pa pet malih listov. Po tisti hitri in močni ohladitvi je nehala rasti - ne na vrhu ne po steblu ni zraslo nič več novega. In zdaj se vsi liti sušijo, rjavijo. Videti je, da bo propadla._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mogoče pa ne bo in ozeleni spet naslednjo pomlad. A ne zalivaj jo preveč.
Dokler ima figa liste, je zelo žejno "bitjece" - brez listov "popije" smešno malo.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Včeraj sem nabral kar nekaj naših debelih "kobank#kot jim pravimo tu, nobena ni imela manj kot 10 dek, žal pa so bile nekatere napadene od mrčesa in ptičev.
Andrej Banko

Kar zmerno žalostno pri figah letos. Polno, ampak vse dol leti.
Brutalen nalet figove muhe pri meni, kljub nastavljen belim lepljivim ploščam.
No, zanimivo ... Michurinske pa očitno ne marajo, tam pa kar bo plodov. Jih že 14 dni zobam.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz imam samo michurinsko in sem zelo zadovoljna z njo. Dve leti sem jo imela v loncu, ker nisem našla prostora zanjo, potem pa je mož vrgel ven magnolijo, ki je bila sicer zelo lepa, a včasih cvetovi niti en teden na leto niso bili nepoškodovani in tja posadil figo. Zdaj je 3x večja, plodovi dozorevajo vsak dan. Tudi v loncu jih je naredila kar precej, a seveda ni primerjave s sedaj.

Andrej Banko

Opa, res lično urejeno. Kaj to spodaj raste ?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Spodaj je gaura.
Odgovori