Stran 150 od 206

Objavljeno: Po Avg 10, 2015 3:44 pm
Napisal/-a pajo
Plamenka je napisal/a:
Lepo vam delajo čiliji.

Zelenc ali tvoji čiliji nastavljajo nove cvetove? Odvisno je tudi ali imaš zgodnje ali pozne sorte. Rocoti, ki sem jih imela lani, so zrasli zelo visoko in bujno , zoreli so pa šele proti koncu septembra. Habaneri so bolj zgodnji, Tabasco še bolj...Meni nasploh najbolje uspevajo tisti čiliji, ki so v loncih, tako da rastlinjak ni nujno potreben. Če ne bi bilo toliko zalivanja, bi imela vse čilije v loncih.

Mimogrede, Pajo, si poskusil habanero Maya Red? Ker me zanima primerjava z drugimi habaneri.

Evo takoj razrezal. Diši lepo po sadju. Pešk izredno malo. Plod skoraj nič ne peče celega sem lahko dal dol brez pomoči kakega sira ali mleka. Čez čas pa malo peče. Mogoče sam nisem več pravo merilo za to._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: To Avg 11, 2015 12:13 am
Napisal/-a Spiridon
Trocki je napisal/a:
Na kakšen način in kam (verjetno hladilnik) je najbolje shranjevati plodove dozorelih čilijev, da čim dlje obstanejo sveži in koliko časa je to? Čakam da se jih nabere kar veliko, da naredim malo več omake od enkrat. Twisted Evil


V hladilniku zreli zdržijo kakih 10 do 14 dni, nato pa začno veneti. V vašem primeru, ko želite, da se naberejo v večji količini, bi jih veljalo shraniti v zamrzovalniku.
Zamrznjeni obdržijo vse lastnosti svežih, le nekoliko se zmehčajo po odtalitvi.


LP

Objavljeno: To Avg 11, 2015 8:40 am
Napisal/-a muha
Včeraj sem začudeno gledala znankine čilije. Dobila jih je kot ne preveč želeno darilo in jih zato posadila samo zato, da darilo ni šlo na kompost : 9 komadov v 60 centimetrsko korito za rože, v katerem je zemlje malo več kot do polovice. Dobila je take male, 5 centimetrske, enkrat maja. Vseh 9 zdravo raste. Danes so visoki okoli 20 cm in temu primerno rodijo. Prvi bodo vsak čas zreli. Sorte: nekaj skrižanega, vsaj 2, ocenjujem, sta potomca penis čilija. Ne izgleda, da bi šlo za mini variante. Darovalec jih goji zase na vrtu in mu jih je nekaj ostalo.

Pomeni to morda, da čilije ni dobro oz. ni nujno bogato zalagati z zemljo??

Objavljeno: To Avg 11, 2015 9:16 am
Napisal/-a juglans
muha je napisal/a:


Pomeni to morda, da čilije ni dobro oz. ni nujno bogato zalagati z zemljo??


Ne nujno, odvisno je pa tudi od sorte in tipa rasti. Pri meni habaneroti najbolj jasno pokažejo lakoto z rumenenjem listja, dočim drugi, med katerimi je tudi penis ne tako zelo.
Pa še nekaj je. Če v njih ne "vložiš" praktično nič in na njih ne misliš pretirano, to se pravi, da jih vtakneš tja v en lonec ter jim nameniš občasni pljusk vode (recimo), potem je vsak plodek lepo presenečenje.

V trenutku, ko vklopiš pričakovanja, ter izbiraš takšne in drugačne sorte pa se situacija zelo spremeni.

Objavljeno: To Avg 11, 2015 9:31 am
Napisal/-a Trocki
juglans je napisal/a:

Pri meni habaneroti najbolj jasno pokažejo lakoto z rumenenjem listja


Pri meni vsake toliko časa kakšen spodnji list porumeni in odpade (ne samo pri habanerotu). To tudi nakazuje na "lakoto" rastline, ali v tem primeru rahlo rumenijo vsi listi na rastlini?

Spiridon je napisal/a:

V hladilniku zreli zdržijo kakih 10 do 14 dni, nato pa začno veneti.


Bi bilo kaj bolje, če bi jih neprodušno zaprl v posodo in dal v hladilnik? Čeprav bi bili tudi iz skrinje verjetno kar dobri za omake.

Objavljeno: To Avg 11, 2015 9:46 am
Napisal/-a metuljc
Naravno je, da kateri od starih listov propade. Če jih je več, je to skoraj gotovo znak pomanjkanja hrane, ker rastlina transportira manjkajoče snovi iz starih listov, ker s tem ohranja mlade, vitalne dele.

Objavljeno: To Avg 11, 2015 9:59 am
Napisal/-a nxyz
Trocki je napisal/a:
juglans je napisal/a:

Pri meni habaneroti najbolj jasno pokažejo lakoto z rumenenjem listja


Pri meni vsake toliko časa kakšen spodnji list porumeni in odpade (ne samo pri habanerotu). To tudi nakazuje na "lakoto" rastline, ali v tem primeru rahlo rumenijo vsi listi na rastlini?

Spiridon je napisal/a:

V hladilniku zreli zdržijo kakih 10 do 14 dni, nato pa začno veneti.


Bi bilo kaj bolje, če bi jih neprodušno zaprl v posodo in dal v hladilnik? Čeprav bi bili tudi iz skrinje verjetno kar dobri za omake.


Vse je odvisno kje v hladilniku so,če je hladilnik s predalom za sadje in zelenjavo kjer nastaviš temp.zdržijo veliko dlje in nič mehki ne postanejo.

Objavljeno: Sr Avg 12, 2015 1:16 pm
Napisal/-a Avi
Imam eno precej začetniško vprašanje. In prosim, ne vzemite tega kot lenobo, forum sem pozimi in spomladi, ko je bil čas prečesala po dolgem in počez, a mi je ta informacija očitno pobegnila nekam. Na deski imam že pripravljen za rezanje kupček čilijev, ki še niso zreli, so še zeleni. Zanima me, ali jim lahko poberem semena in bodo OK, ali moram za seme dobiti zrele plodove?

Objavljeno: Sr Avg 12, 2015 1:24 pm
Napisal/-a Bicikel
Čiliji in paprike morajo biti čimbolj zreli za razliko od paradižnikov kjer to ni nujno.

Objavljeno: Sr Avg 12, 2015 1:31 pm
Napisal/-a pajo
Avi je napisal/a:
Imam eno precej začetniško vprašanje. In prosim, ne vzemite tega kot lenobo, forum sem pozimi in spomladi, ko je bil čas prečesala po dolgem in počez, a mi je ta informacija očitno pobegnila nekam. Na deski imam že pripravljen za rezanje kupček čilijev, ki še niso zreli, so še zeleni. Zanima me, ali jim lahko poberem semena in bodo OK, ali moram za seme dobiti zrele plodove?

Kam se ti mudi? Sezona bo še dolga._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.