Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nizke sorte fižola

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Takole se pri meni lepo drži Tigrovo oko, sejan konec junija.
Nastavlja stroke, kolikšen bo pa končni izkupiček, bom pa še videl.
Verjetno tudi precej odvisno od tega, kako dolga bo sezona.

Do sedaj se ta sorta pri meni ni pretirano izkazala, morda pa letos preseneti ?!

Desno je še ena vrsta Čuda Piemonta, posejan nedavno ...

-------
Andrej Banko

Letos mi je uspelo dobiti Ribnčana v Semenarni. Posejal sem eno gredico ( dve 4-metrski vrsti )
ter pridelal 2kg svežih zrn ( pravočasno pobrano in zamrznjeno ) ter 800g suhega zrnja.

Tole je en nizek fižol, ki sem ga dobil od Melone na lanski Paradajzmaniji.
Posadil sem tri kupčke po 3 zrna in torej iz 9 zrn pridelal 250 gramov suhega zrnja.

-------
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Čestitam za pridelek, to je Jacob's Cattle. Ampak bože mili, menda ti ja nisem dala samo devet fižolčkov?

Daj, ko ga boš poskusil, povej kaj o njem, bi mu odprla temo in ga dodala v abecedni seznam. Smem kar tvojo fotko prilepit? Morda imaš tudi fotko stroka?
Andrej Banko

Ne, okoli 15 jih je bilo, morda kakšen več. Pa nisem vseh posejal.
Predpripravil sem si sadike, ki sem jih potem že dokaj kmalu posadil ven, pod loke, pokrito s kopreno.
Malo sem razmišljal v smeri, da če bi dovolj hitro obrodil, bi potem morda lahko že letos poleti posejal letošnje zrnje za jesensko glavno "žetev".
Ampak očitno ni tako hudo zgoden, pa tudi vreme letos je bolno, bolj bolno, bolnišnica ...
Bo naslednje leto cela greda !
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

odličen pridelek, AB.

letos je z mojim fižolom tako:
maja je bil prezgodaj posajen, čeprav pokrit z zimsko kopreno, je zanikrn, par listkov in mini rastline. posajen v toplem vremenu pa je izredno lep, včeraj sem ga vlagala.
posajen 29.7. pa je spet nikakršen, zelo malo ga je vzklilo. vzrok so prenizke temperatura in prevelika moča. posajen teden prej kot ta pa je tudi zelo lep.
sadim ga kot čebulček na tako razdaljo in samo eno seme. tako rastlina postane lepa, močna, bujna._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni letos nizki fižol kali zelo dobro, čisto mlade sejančke pa ima nekdo na svojem priljubljenem jedilniku: včasih izgineta prva dva prava listka, včasih še dobra polovica sočnega stebelca 😒 in porinem v zemljo še kakšno seme, da zapolni praznino. Upam na topel september._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pozno sejan Berggold cveti na polno, listje pa tudi rumeni.

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

8.avgusta sem za stročje posejala fižol Maxi in Čudo Piemonta. Včeraj, 2.10. sem nabrala prve dovolj velike stroke sorte Maxi. Izgleda, da je res zgodnja sorta (kot je obljubljal napis na vrečki) in ga lahko obiraš že po 55 dneh...

No, koilko časa ga bom še obirala, je pa vprašanje. Ga bo drugo leto sadila v bolj primernem času...

IMG-20231002-121455

Čudo Piemonta pa zaostaja, ima šele majhne stokce. No, ene dva malo večja sem videla._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pozno sejani berggold in dve drugi neznani sorti veselo obiram vsak drugi dan. To je potrdilo moje filozofije glede pozne setve nizkega fižola: če ga bom posejala, bom mogoče imela kaj pridelka, če bo Bog srečo dal, celo veliko, če ne bom sejala, zagotovo ne bom imela nič Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, kdaj si ga pa sejala?_________________naredimo svet lepši
Odgovori