Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Eno od jablan tare grenka pegavost plodov. Letos končno le kupim kalcijevo listno gnojilo http://www.karsia.si/protifert-kalcij , a kot kaže gre za dvoje različnih pripravkov, drugi tip je http://www.cvetal.si/?id_podmeni=7001&id_ppd=36 (opis bolezni tule http://www.agroruse.si/sadno-drevje/jablane/fizioloski-pojavi/ )
Protifert naj bi uporabljal od konca cvetenja do 20 dni pred obiranjem, cvetalovega pa začeti kasneje in uporabljati dlje, ptrdvsem pa po plodovih.

Ima kdo kaj več vedenja kako strategijo uporabiti, da letos kaj rešim.
plod

Odgovor Napisal/-a plod »

Na Lepocvetki, ki je v četrtem letu se na vejah pojavlja rak, je morda kriva zemlja v keri raste, je bolj ilovnata in pognojena. Dve veji sem porezal do zdravega dela, a se bojim, da se bo pojavil tudi na ostalih vejah. Je najbolje celotno drevo presaditi jeseni kam drugam, če še sploh lahko ali bi pomagala kaka zaščitna stredstva?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

plod je napisal/a:
Na Lepocvetki, ki je v četrtem letu se na vejah pojavlja rak, je morda kriva zemlja v keri raste, je bolj ilovnata in pognojena. Dve veji sem porezal do zdravega dela, a se bojim, da se bo pojavil tudi na ostalih vejah. Je najbolje celotno drevo presaditi jeseni kam drugam, če še sploh lahko ali bi pomagala kaka zaščitna stredstva?

Poreži do zdravega. orodje po rezi očisti z alkoholom.
Spomladi obvezno škropi z bakrenim pripravkom.

Presaditev ne pomaga ker je drevo že okuženo.

Sam imam idared že 10 let okužen, pa ga krotim na ta način in se obnese._________________lp
plod

Aha podlaga je M11, pa se ne bo kje pol razširil rak nad ostala drevesa še z Lepocvetke?
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

ck je napisal/a:
plod je napisal/a:

Poreži do zdravega. orodje po rezi očisti z alkoholom.
Spomladi obvezno škropi z bakrenim pripravkom.

Presaditev ne pomaga ker je drevo že okuženo.

Sam imam idared že 10 let okužen, pa ga krotim na ta način in se obnese.

Se strinjam z vami. Porazat je treba vsaj še 10cm nazaj od obolelega dela in najboljše da se pri takem delu škarje razkužijo pa vsaki veji da se ne prenaša po drevesu. Da o razkuževanju med drevesi sploh ne govorim. Pa najprej se poreže zdrave rastline in šele neto bolane da se nebo še z drugo opremo bolezen prenašala naokoli. Veje je pa priporočljivo odstranit z sadovnjaka in sežgati._________________LP seba993
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri prijateljici blizu Medvod sem dobila takale jabolka, pobiralce. Zgodnja sorta, krasen okus (za moje brbončice, seveda), dobri za vse: surovi, v štrudlu, kuhani.
Nič ne ve, katera sorta je to, prav tako kot jaz. Jo kdo prepozna?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Grafenštajnc? Samo je malo zgodaj zanj.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ti niso zdravi (črvivost, gniloba, ...) in smo jih pobirali po tleh. Sicer nisem bila pozorna na peške, spomnim se pa, da sem videla bele._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
plod

Tudi jaz mislim, da je Grafenštajnc to, res okusno in dišeče jabolko.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Tole ni Grafenštajnc. Je preveč temačne barve in ploščat._________________lp
Odgovori